Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Alternator

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Teraz nie rozumiem.
    Te napięcia które podałeś to są pomiary ładowania na pracującym silniku czy pomiary akumulatora na wyłączonym silniku.
    To dosyć ważne w jakich warunkach robiłeś pomiar.
    Bo jeśli to pomiar akumulatora na wyłączonym silniku to znaczy że masz padnięty aku lub w najlepszym razie totalnie rozładowany.
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,5 V6 1998r.

Domyślnie

Sprawdziłem, na pracującym silniku jest 13,5

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

To w zasadzie do przyjęcia.Trochę mało ale może jaki błąd pomiarowy.
    Naładuj dobrze aku i powinno śmigać.
    Moja Bella

Grigori
    Gość

Domyślnie

@@@
    Witam
    Miałem taki sam problem z moją ślicznotką alternator przestał ładować akumlatora...
    Pomyślałem szczotki do wymiany, dostęp do alternatora istna magia chyba... brak miejsca z ledwością włożyłem rękę i śrubokręt aby odkręcić tylną pokrywę na której są szczotki.Gdy już odkręciłem z zadowoleniem i pewnością patrzę na szczotki iii zonck szczotki całe, nie mniej się zdziwiłem gdy zobaczyłem jakiej firmy jest alternator firma ta to Denso...
    Męczarnia z wykręceniem alternatora to podnoszenie całego silnika na pasach aby wykręcić tylko jego...
    No to ok mówię zawiozę go do elektronika i mi naprawi zapłacę ze 100zł i będzie git, pokazując go elektronikowi stwierdza że alternator jest spalony, koszt naprawy alternatora to ok 500zł Znalazłem jakieś badziewne używki ale wiadomo że to już nie ta firma, i nie wiadomo jak będzie się zachowywać w Alfie...
    Więc ja zrezygnowałem z naprawy tamtego alternatora, kupiłem Alternator po regeneracji, Denso inny niż mój "spalony" i teraz jest wszystko okej
    W moim wypadku koszty skończyły się na 600zł ponieważ przy wyciąganiu silnika urwałem przewód.
    Zabawy co nie miara miałem z tym gdy podpytalem elektronika powiedzial że najprawdopodobniej spalił się regulator napięcia ale w taki sposób że całe napięcie nie wychodziło poza alterantor i to była przyczyna przegrzania się całego układu...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

a ja się podczepie troche z innej beczki mianowicie na wolnych obrotach badz jak kto woli na biegu jałowym slychac charakterystyczne dzwonienie z okolic alternatora, po dodaniu odrobine wiekszych obrotów dzwiek zanika slychac sam pracujacy silnik, mial juz ktos z czyms takim do czynienia, co sie tam mogło posypac ze wydaje takie dzwonienie tylko na wolnych obr a na wyzszych juz nie?? ładuje dobrze w okolicach 14,4-14,6 nie slizga. sprzegiełko raczej odpada
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

jaki powinien być alternator w tsie z klimą 85A czy 100A ? u mnie jest marelli ale nie widzę jaki A, są dostępne regulatory z szczotkami do tych altków?
    mam problem, napięcie ładowania 14,1V ale przy włączeniu świateł obroty silnika lekko spadają poniżej 840, wydaje mi się że słabo świecą lampy
    masy nowe od aku na rame i z ramy na skrzynie, jeszczę wymienie cały przewód + z aku do rozrusznika i dalej do alternatora

---------- Post added at 14:52 ---------- Previous post was at 14:38 ----------

i czy alternatory magneti , bosch i denso są zamienne z sobą? chodzi o mocowania

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

z klima powinien być 100 A
    a co do słabnięcia świateł, to proponuje sprawdzić masy i przekaźnik świateł w schowku

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

masy już wymieniłem, plusowe kable z altka do rozrusznika i do aku już mam przygotowane, czekają na cieplejsze dni
    coś czuję że mam 85A bo chłodnice też miałem bez klimy, ale nie wygląda na dokładkę klimy
    z kanału nie umiem przeczytać jaki mam altek a za zimno na roboty, wiem że magneti, jestem ciekaw czy da radę wsadzić 100A bez dodatkowych kombinacji, chodzi o mocowania głównie

black1233
    Gość

Domyślnie

1 tys. to za drogo. chyba złote śruby będzie wkręcał za tą cenę a tak poważnie jeżeli nie miałeś ładowania to powinna ci się kontrolka od akumulatora świecić , czy tak jest ? i druga sprawa regeneracja faktycznie będzie tańsza, kumpel dał za taki zabieg 180 zł

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ja montowałem u siebie 100A
    są identyczne, także nic się nie stanie, choć wypadało by zwiększyć pojemność aku, żeby nie był przeładowywany