Będe musiał Ci dać namiar na warsztat w moim mieście - zadzwinisz i zapytasz - tyle, że gdybyś się zdecydował, musiałbyś tłuc się z 50 km w jedną stronę ;//Napisał J@rek
Będe musiał Ci dać namiar na warsztat w moim mieście - zadzwinisz i zapytasz - tyle, że gdybyś się zdecydował, musiałbyś tłuc się z 50 km w jedną stronę ;//Napisał J@rek
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
as, skorzystam, jak będę miał wymieniać
Wolę przejechać się 100km, niż dać naciągaczom.
Ja już dwa lata noszę się z jego wymianą, odpadają zewnętrzne płaty, nawet jest małą dziurka, ale cały czas się trzyma.. 8)
Ale myślę, że w tym roku już go wymienię..
Niestety mój tłumik posypał się w środku. Od czasu do czasu daje dźwięki jak metalowe wiadro ze śrubkami.. :|
W związku tym proszę o opinie co zrobić.
Do wyboru są dwie opcje.
Pierwsza. Tłumik kompletny z Bosala. Koszt 410pln.
Druga. Supersprint.
Tu jednak nie jestem do końca pewny które elementy potrzebuje. Wg katalogu Supersprinta www.supesprint.com wychodzi, że muszę zakupić dwa elementy:
752703 Centre exhaust.
i
752806 Rear exhaust OO 76
Koszt tego zestawu 1100pln.
Brakuje tu tej środkowe puszki, ale podobno nie trzeba je przy tym układzie.
Czy znajdzie się ktoś mądrzejszy i oświeci mnie jak to powinno być :?:
Jedź do kilku zakładów zajmujących sie wymianami tłumików i porozmawiaj - niech Ci coś zaproponują. Powiedz, że w przeciwieństwie do młodszej "generacji" kierowców nie chcesz żadnych wynalazków i nie zależy Ci na jakimś ultra basie wydobywającym się z rury wydechowej. Poszukaj jakiegoś seryjnego wydechu i zamontuj albo oryginał, albo jakiś dobry zamiennik. Nie montuj żadnego taniego zamiennika, bo będziesz rozczarowany trwałością oraz tandetnym dźwiękiem blachy :|
Oryginałw ASO 1700. PO rabatach moge mieć za 1200..Napisał as
![]()
Chyba wejdę w tego Bosala. Cena przyzwoita i z jakością nie powinno być problemów.
Odpuść sobie to ASO i poszukaj zakładu który się zajmuje tylko układami wydechowymi. Nie wiem co masz na myśli mówiac tłumik kompletny - tłumik końcowy plus tłumik środkowy? Mnie powiedzieli, że to jest komplet i do swojej BESTII zamiennik mogłem mieć już za 260 zł a oryginał za 550 zł z montażem ;//
Nie pytałem bezpośrednio w ASO tylko człowieka, który sprzedaje oryginalne części. Takie jak z ASO ale nie w ich cenach..Napisał as
Czyli od katalizatora do końcaNapisał as
![]()
Supersprint sprzedaje go w kawałkach.
A te tanie zamienniki to pewno produkty POLMOstrów. Ale ja widziałem taki tłumik i wygląda ochydnie. A u innego znajomego bardzo szybko się rozleciał.
Jak powiedziałem, tak też zrobiłem.Napisał rigobert
Wczoraj został zamontowany w mojej Alfie tłumik z Bosala. Musiałem na niego czekać prawie 2tyg, bo w Polsce nie było i jechał do mnie specjalnie z Belgii 8)
Wrażenia jak na razie pozytywne. Tłumik końcowy jest owalny, a nie prostokątny jak w oryginale. Ale po zamontowaniu wygląda przyzwoicie i przez to, że jest owalny w większej części jest schowany za zderzakiem. Porównanie do tanich zamienników wypada w tym temacie tragicznie dla zamienników..
Co najważniejsze nie zmienił się dźwięk. Jest niemal identyczny jak przy oryginale. Także znów mogę się nim rozkoszować![]()
Pochwal się rigobert ile Cię kosztowała ta "odrobina luxusu" - rozumiem, że mówimy o dwóch ostatnich elementach na rysunku, który zamieściłeś - to podobno jest komplet ;//