Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: "Osłona na zimę chłodnicy" czy to bezpieczne??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dudzik87
    Mieszka w
    Gorzków koło Wieliczki
    Auto
    147, 1.6 16v 105 km

Domyślnie

Kiedyś gdzieś czytałem (niestety nie pamiętam gdzie) że do prawidłowego działania powinno być odkryte minimum 70% chłodnicy a te brakujące 30 % to w większości elementy zderzaka zasłaniają więc jakies dodatkowe osłony sa raczej niczym dobrym dla naszych silników, inna sprawa że jak by to było potrzebne/ przydatne to koncerny by to produkowały i sprzedawały w ASO

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gryf
    Auto
    stan przejściowy bez AR

Domyślnie

Cytat Napisał zeo Zobacz post
    Ja kilka dni temu zrobiłem sobie osłonę wlotów powietrza tzn. zasłoniłem scudetto i wlot w zderzaku z lewej strony patrząc z przodu. Z prawej pod tablicą rejestracyjna nie zakrywałem bo tam mamy wlot do filtra powietrza. Osłonę zrobiłem z dwu milimetrowej czarnej gumy żeby nie rzucało się w oczy. Obserwuje teraz jak się zachowuje temperatura silnika i muszę przyznać że silnik dużo szybciej się nagrzewa, temperatura teraz oscyluje miedzy 80 a 90 stopni. Wcześniej temperatura nie przekraczała 70 w mieście a na trasie potrafiła mi spadać poniżej 60 stopni. Ważne żeby po zasłonięciu zwracać dużo większą uwagę na temperaturę silnika.

Po twoim opisie wnioskuje że kończy ci się termostat. Na trasie temperatura napewno nie powinna spadać. Więcej przy sprawnym termostacie, powinna w pewnym momencie, szybciej czy póżniej, dobić do "swojej" temperatury. Niezależnie od temp otoczenia.

(EDIT) no znowu sobie uświadomiłem że chyba pijany jestem bo na stronie 2 już ktos o tym wspominał.
    MODERATOR - prosze usunąc mojego posta
    Ostatnio edytowane przez Gryf ; 19-12-2011 o 15:48

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

.

Rozumiem, że sprawny termostat ma rozwiązać temat, ale co jeśli pokonuje naprawdę krótkie odcinki: Praca - dom to 2 km
    niektórzy pewnie tyle idą pieszo ale u mnie to nierealne...[/quote]

witam !!!!jeżeli masz 2km do pracy to ja nieznam auta które na takim odcinku sie rozgrzeje !!!! Ja mam alfe 147 1,9 jtd i codziennie rano jade po pracownika w dwie strony to jakies 8km dodam ze nie w mieście wiec niestoje w korkach i tak naprawde zanim sie to auto nagrzeje jestem pod domem!!!!!!!pozdro!!!!
    Ostatnio edytowane przez TOMAJ ; 19-12-2011 o 16:17