twardy: właśnie tak zrobie morzesz udzielić jakich informacji na temat motoru 2.4 JTD ......
twardy: właśnie tak zrobie morzesz udzielić jakich informacji na temat motoru 2.4 JTD ......
Jest na forum pełno informacji. Znajdziesz tam argumenty przemawiające na korzyść 1,9 pt. "mniej pali". Ale pryz tym wieku aut - w ogóle bym się tym nie sugerował.
Motor 2,4 to konstrukcyjnie + gar wiecej. Zarówno starszy 10V jak i nowszy 20V fajnie chodzą i dobrze znoszą virusa, a 180KM już fajnie jedzie
W odpowiedzi na pytanie o 2.4, mam chipa na 200KM, ale to nie zmienia brzmienia. CommonRail to nowoczesna jednostka, bardzo kulturalna, przy 140km/h masz tylko 3500 obr/min na 6. biegu i brak odgłosów silnika, natomiast jak depniesz podczas przyspieszania usłyszysz rasowe brzmienie zamiast dźwięku znanego z VW. Tak, wiem, to klekot i też wolę słuchać mojego V6 Busso w GTV, ale jak na diesla jest naprawdę baaardzo dobrze.
W kwestii 1.9/2.4 proponuję 2.4, żeby nie zastanawiać się co by było gdyby. Mój podrasowany bolid łyka od 6,5 trasa z klimatronikiem do ok. 10 w mieście przy odpowiedniej dynamice.
Problemy w tym aucie to kaprysy typu samozapalające się światła przeciwmgielne czy zawilgocony parktronic. Reszta to przyjemność, która zaczyna się wg mnie na trasie. Ostatnio na obwodnicy wyprzedzając kilka aut spojrzałem na licznik i było l80 a myślałem że osiągnąłem może ze l30. Moment obrotowy robi swoje, zmienna geometria łopat turbiny też potrafi pomóc poniżej 2krpm.
Ostatnio edytowane przez ArturK ; 28-12-2011 o 12:49
Coś ta Twoja 2,4 nie do końca sprawna chyba jest. Zmienna geo to raczej okolice 3000obr, a 3500 to już powinieneś mieć te 180km/h jak nie więcej na VI biegu![]()
Zmienna geo powoduje u mnie przyspieszanie płynne od 1500obr. zamiast walenie po plecach przy 2500obr. Tak źle chyba nie jest, kończy się na 235 przy coś koło 5500 bo brak 7 biegu![]()
Jeśli bujasz do 235 to wszystko jest ok. Od 1500 zaczynasz czuć turbo, którego łopatki przy ok 3000obr są sterowane podciśnieniem. To jest kolejna zaleta R5, że zbiera się jak i jeździ od dużo niższych obrotów niż 1,9. Spokojna jazda po mieście to 1500-1800obr od których mamy do dyspozycji sporo momentu.
Jak ktoś robi trasy śmiem twierdzić, że 2,4 będzie mniej palił
Dzięki panowie za podpowiedzi, chce alfe właśnie z tym motorem bo bardzo ładnie pracuje i lubie przytrzeć nieraz nosa wiochmenom w swoich sieczkarniach AUDI/VW pozdrowienia dla wszystkich..........
Nie wszyscy są wiochmenami, mam normalnych znajomych jak chyba każdy z VW czy Audi TD, i nie powiem im że to 1.9 jest be, bo oni kierują się rozsądkiem, globalnymi opiniami o bezawaryjnościi niskim spalaniem, nie wiedząc nawet jak potrafi jeździć alfa. I dobrze, niech nasze belle będą rzadkie, dla nas, już mi przeszkadza że tyle 156 jeździ, a kiedyś był to towar "ekskluzywny", więc rozbudowałem stajnię o GTV.
Jednak mina tych w "tuningowanych" golfach i czapeczkach z daszkiem czasami musi być ciekawa, niestety jeszcze nie widziałem, bo we wstecznym lusterku za dobrze nie widać![]()
Każdy powie to że wystrzegaj się handlarzy a co poza tym sam mam z virusem 2,4jtd i lata az miło cóż więcej a kupiłem za niezłe pieniążki od kolegi z forum potem się okazało nawet nie wiedziałem;p;p;p