Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: średnio-średnia

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Wątek raczej do hyde park, a nie tu.
    --
    A ja sie zastanawiam dlaczego jeszcze nikt nie zauważył dlaczego wszyscy jada do Białki gdzie jest pare wyciągów i jazda na nartach polega na slalomie specjalnym miedzy ludzmi.
    Nie lepiej jechac w Alpy gdzie wiecej tras i wyciągów, ceny niewiele wyższe, a jazda nieporownywalna.
    Dziwne.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Wątek raczej do hyde park, a nie tu.
    --
    A ja sie zastanawiam dlaczego jeszcze nikt nie zauważył dlaczego wszyscy jada do Białki gdzie jest pare wyciągów i jazda na nartach polega na slalomie specjalnym miedzy ludzmi.
    Nie lepiej jechac w Alpy gdzie wiecej tras i wyciągów, ceny niewiele wyższe, a jazda nieporownywalna.
    Dziwne.
    Paliwo drogie , koszty dojazdu rosną .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

To też ja ostatnio widzę coraz więcej Lexusów CT 200h I powiem Wam szczerze coraz łaskawszym okiem na nie patrze Spalanie w mieście około 4 litrów, znajomy zszedł do 3,7 w porywach oszczędności (jak powiedział skoro już za auto niemało zapłacił to niech się tu zwraca) ..... cóż może nie jest to Cuore Sportivo - ale jest komfortowy, kompaktowy, dość ładny (wiem subiektywne) i jeździ tanio - do tego bardzo ale to bardzo dobrze wykończony

Rozmawiamy mam nadzieję w tym wątku o motoryzacji w sensie ogólnym i o motywach wyboru .... a nie o wyższości świąt X nad Y .... nikt tu na siłę mam nadzieję nie udowadnia wyższości jednej marki nad drugą
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 20-01-2012 o 19:14
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

W sumie najtańszy to 107 kawałków więc powinien być dobrze wykończony. Co do ekonomii to nie wiem jak akurat ten temat wygląda w hybrydowych toyotach ale jedna ze spółek energetycznych na konferencji w ramach rozrywki prezentowała elektryczne autko. To badziewie było wielkości matiza i miało kosztować ponad 100 tys. Jak zapytaliśmy o żywotność i koszt akumulatorów to wyszło na to że ich wymiana przy przeciętnym użytkowaniu to koszt około 40 tysięcy co 3 lata(nietrudno policzyć że bez sensu). W hybrydzie pewnie tego mniej ale trzeba o tym pamiętać, nie wiem czy to się ładuje z gniazdka ale prąd też kosztuje (pomijam aspekt ekologiczny u nas-przy elektrowniach węglowych i żałosnej sprawności od wytworzenia do wykorzystania w aucie)
    Ostatnio edytowane przez metan ; 20-01-2012 o 20:11

Użytkownik Rowerzysta Avatar bogas
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM

Domyślnie

Czepiasz się tłumu! ;]
    Przecież nie da się wozić dziecka w trzydrzwiowym samochodzie [MiTo]! ;]
    Są gusta i guściki, ja tam się cieszę, że mam samochód, którego ilość na drogach można policzyć na palcach jednej ręki.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Radek , o co ci chodzi z tym bagażnikiem w Q7 ?? Przy 5 osobach na pokładzie jest 775 litrów to słaby wynik ?? Ja wiem ,ze Ty jesteś alfowski ortodoks ale proszę mi tutaj nie dyskredytować Audi .
    Podałem przykład bagażnika Q7, bo to jedyny, jaki widziałem w SUVie... Te litry są mocno podejrzane, bo wzrokowa ocena bagażnika w Mondziaku i w Q7 na pewno nie pokazuje takiej różnicy... Podejrzewam, że w X6 jest dużo mniejszy, ale nie widziałem, więc się nie powołuję.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Jola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bogas Zobacz post
    Czepiasz się tłumu! ;]
    Przecież nie da się wozić dziecka w trzydrzwiowym samochodzie [MiTo]! ;]
    Są gusta i guściki, ja tam się cieszę, że mam samochód, którego ilość na drogach można policzyć na palcach jednej ręki.
    Popieram kolegę Przynajmniej jakoś wyróżniamy się z tłumu Chociaż w Wawie MiTo i Julki stały się ostatnio dużo popularniejsze niż poprzednie modele AR

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Podałem przykład bagażnika Q7, bo to jedyny, jaki widziałem w SUVie... Te litry są mocno podejrzane, bo wzrokowa ocena bagażnika w Mondziaku i w Q7 na pewno nie pokazuje takiej różnicy... Podejrzewam, że w X6 jest dużo mniejszy, ale nie widziałem, więc się nie powołuję.
    Może widziałeś Q7 z rozłożonymi dodatkowymi fotelami dla 6 i 7 pasażera ?? W X6 fajnie się siedzi na przednich fotelach , na tyle miałem lekką klaustrofobię przez tą opadającą linie dachu ( do tego ja mam spore gabaryty) .Bagażnik 570 l też nie jest żle ,kolega lata tym po towar do Włoch i mówi że miejsca pod dostatkiem dla jego potrzeb ( zmienił z BMW 520 D kombi MY2008) . Odnośnie MiTo i Giulietty trochę ich już jeżdzi na ulicach ,mysle że sumując oba modele to codziennie widuję 2-3 egzemplarze .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    W sumie najtańszy to 107 kawałków więc powinien być dobrze wykończony. Co do ekonomii to nie wiem jak akurat ten temat wygląda w hybrydowych toyotach ale jedna ze spółek energetycznych na konferencji w ramach rozrywki prezentowała elektryczne autko. To badziewie było wielkości matiza i miało kosztować ponad 100 tys. Jak zapytaliśmy o żywotność i koszt akumulatorów to wyszło na to że ich wymiana przy przeciętnym użytkowaniu to koszt około 40 tysięcy co 3 lata(nietrudno policzyć że bez sensu). W hybrydzie pewnie tego mniej ale trzeba o tym pamiętać, nie wiem czy to się ładuje z gniazdka ale prąd też kosztuje (pomijam aspekt ekologiczny u nas-przy elektrowniach węglowych i żałosnej sprawności od wytworzenia do wykorzystania w aucie)
    Też się nad tym zastanwiałem. I powiem Ci że CT200 jest w jeśli chodzi o napęd dość bliskim krewniakiem Toyoty Prius, w której jak podaje Toyota w Polsce od początku produkcji tego modelu jeszcze nie było przypadku by akumulatory wymagały wymiany. W stanach ta gwarancja to (10 years/150,000 miles.)ewentualna wymiana w okilach 2300$

Auta w europie bardzo często używane przeze taksówkarzy, czyli robiące dość duże przebiegi. Co do samego Lexusa to jeśli chodzi o hybrydy robią to od 8 lat (pierwszą w RX chyba pokazali w 2004 roku) i z tego co czytam nie mieli na tym polu wpadek. Wiesz co innego auto elektryczne a co innego hybrydowe które używa sprawnie obu silników.

W CT200 sa dwa niuanse - pierwszy to bagażnik 275L (bo bateria ) druga to ta bezstopniowa przekładnia - podobno rewelacyjna, ale zanim się człowiek do niej przyzwyczai to czuje się jakby jeździł skuterem
    Oczywiście można też przyczepić się do osiągów bo 10.3 do setki "dupy nie urywa" ale za to spalanie w tym przypadku jest bardzo fajne jak na dzisiejsze ceny.
    Ciekawostką jest to że jest tryb EV w którym CT200 może pojechać na elektryku (napędu wystarcza na około 2 - 3 km z prędkością 45km/h) Do sklepu po bułki za darmo
    W trybie ECO i Normal z tego co słyszałem większość elementów wyposażenia samochodu (klimatyzacja, grzanie foteli)zasilanych jest z silnika elektrycznego. Oczywiści przy hamowaniu energia kinetyczna jest zamieniana w elektryczną i magazynowana. I to chyba pierwszy kompakt który ma pełne światła LED - włącznie z mijania i drogowymi.

PS. Auto nie ma mozliwości ładowania z gniazdka - tylko poprzez prądnice w czasie jazdy i naładowanie do 100% trwa z tego co widziałem na prawdę krótko. Trochę dziwne na początku jest także to że po naciśnięciu przycisku start trzymamy nogę na hamulcu i jest Cisza puszczamy i toto jedzie trzeba na pieszych uważać
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 21-01-2012 o 10:27
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    W stanach ta gwarancja to (10 years/150,000 miles.)ewentualna wymiana w okilach 2300$
    Cenowo nie tak tragicznie ale zastanawiam się nad samą trwałością. Ale skoro dają taką gwaranję to może wytrzymuje tyle. Przy popularnych akumulatorach (np li -jon) przyjmuje się że wytrzymują ok 1000 cykli ładowania. Gdyby odnieść to codziennego naładowania i rozładowania to 3 lata i koniec. Widać w tym aucie występuje to rzadziej i napęd aku to tylko "wspomagacz" robiący poniekąd za KERS. No i kiedy akumulator podlega gwarancji czy jak ma mniej niż 90 % sprawności czy np 25%? Tak czy inaczej 10 lat to dosyć odważne posunięcie producenta.
    Ale w ogóle idea auta spalinowo elektrycznego jest chyba OK -szczególnie w korkach. Mimo start& stopów itp silnik chodzi sporo na jałowych a tak możnaby przeskakiwać kawałki od świateł do świateł jak melexem i dopiero na jakiejś sensownej drodze włączałaby się spalinówka.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 21-01-2012 o 22:59