Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Wymiana rozrzadu w AR 159 , Tylko sam osprzet czy wałki rozzrzadu tez ?

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Witam ! Czy ma ktoś z forumowiczów możliwość załatwienia zestawu rozrządu składającego się z oryginalnych części takich jak w ASO ? Wymieniałem 10 tyś temu rozrząd na częściach Boscha i mam szumy/szuranie pochodzące z tego rozrządu. Z tego co się dowiedziałem oryginały mają powłokę teflonową a zamienniki już nie... niestety warsztat który montował mi rozrząd nie chce uznać reklamacji bo twierdzi że czy Bosch czy części z ASO to to samo... Już więcej u nich na pewno nic nie zrobię... ale do rzeczy. Jaka byłaby cena takiego rozrządu z pompą wody i bez ? Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bllondas
    Mieszka w
    Nierada
    Auto
    ALFA ROMEO 159 2007R 1.9 JTDM 16V 174KM Bez dpf i egr po programie

Domyślnie

Na allegro poszukaj albo w innych sklepach na necie jest ich masa , okolo 500zł pewnie z pompa wody .

---------- Post added at 18:46 ---------- Previous post was at 18:44 ----------

wiem tylko ze warto byloby u nich kupic auto bo rozrzad masz gwarantowany nowka

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

No właśnie że na allegro czy w innych sklepach internetowych nie ma Ricambi są tylko zamienniki...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Dokladnie tak jak pisze bllondas. Nie musisz nigdzie zalatwiac tylko kup na allegro albo w sklepie np http://www.autosklep24.pl/ (jako forumowicz dostaniesz rabat).
    Najpierw upewnilbym sie jednak, czy te dzwieki wynikaja na pewno z nieodpowiednich czesci, czy moze z nieodpowiedniego montazu.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Cytat Napisał chrisdelarosa Zobacz post
    Witam ! Czy ma ktoś z forumowiczów możliwość załatwienia zestawu rozrządu składającego się z oryginalnych części takich jak w ASO ? Wymieniałem 10 tyś temu rozrząd na częściach Boscha i mam szumy/szuranie pochodzące z tego rozrządu. Z tego co się dowiedziałem oryginały mają powłokę teflonową a zamienniki już nie... niestety warsztat który montował mi rozrząd nie chce uznać reklamacji bo twierdzi że czy Bosch czy części z ASO to to samo... Już więcej u nich na pewno nic nie zrobię... ale do rzeczy. Jaka byłaby cena takiego rozrządu z pompą wody i bez ? Pozdrawiam

Wątków poświęconych rozrządom jest na forum masa. Bawią mnie te tematy i licytowanie się, który producent jest lepszy. Dyskusja przypomina rozwiązywanie kwestii wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem.

Producentami napinaczy rozrządu dla Fiata jest Litens i Dayco (zależy od silnika). Litens produkuje dlaSKF, INA, Rouville. Dayco sprzedaje napinacze pod własną nazwą, ale produkuje też dla SNR. Jeśli chodzi o rolki prowadzące producentami oryginałów są SKF i INA. Producentów jest więc praktycznie dwóch. Z tego punktu widzenia rozpatrywanie np. wyższości SKF nad Rouville jest czysto akademickie, bo to ten sam napinacz
    Obecnie naprawdę trudno się połapać kto dla kogo i gdzie – globalizacja. Nie wiadomo kto z kim w tej chwili podpisuje kontrakt na dostawy części.
    Fiat zamawia części u różnych producentów i zmienia dostawców! Od czego to zależy ? Może odceny, a może od tego komu w danej chwili FIAT wisi mniej kasy

Z moich informacji wynika, że producentem pasków rozrządu dla Fiata jest w tej chwili koncern Dayco. Ma identyczny kształt i przekrój zęba jak pasek oryginalny.
    Jeśli chodzi o Dayco mam bardzo pozytywne doświadczenie. Sprzedaliśmy i zamontowaliśmy setki zestawów Dayco/SKF i nie sprawiały najmniejszych problemów. Dayco wykupiło ostatnio firmę Isoran produkującą paski na pierwszy montaż do wszystkich marek niemieckich – taka ciekawostka.

Contitech i Gates mają inny kształtzęba co nie znaczy, że są to paski złe. Są to dobre paski imożna je spokojnie zakładać.

Szczerze mówiąc o rozrządzie dogrupy FIAT bazującym na częściach Bosch nie słyszałem.

W autoskep24.pl sprzedajemy Dayco,Conti, Getsa , SKF, SNR, Rouville, Ina – do wyboru do koloru.
    Mamy też części oryginalne z sieci FAP więc jeśli takowy zamówisz załatwimy w najlepszej możliwej cenie.
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 25-01-2012 o 20:56

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

No wszystko fajnie pięknie opisane ale jeszcze jedno pytanie co do tej pokrywy teflonowej paska... czy można to między bajki włożyć czy może to faktycznie jakiś istotny czynnik i tylko oryginał ją posiada ?

Poszukałem trochę i znalazłem że paski Dayco z oznaczeniem HT mają powłokę teflonową... to teraz ostatnie pytanie czy macie w sklepie takie paski jak dobrze znalazłem to powinien być numer 94987 do alfa 159 1.9 jtdm 8v 115 km. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ile by mnie kosztował zestaw złożony z takiego paska j.w. rolek skf + jakaś dobra pompa wody ?

---------- Post added 26-01-2012 at 02:07 ---------- Previous post was 25-01-2012 at 21:21 ----------

Czy w ogóle do wersji 1.9 jtdm 8v jest jakiś pasek z teflonem ? z tego co widzę i wyszukiwałem to Dayco ma tylko do wersji 16v która ma o 9 zębów więcej na pasku... ale czy Oryginalny pasek z ASO do 1.9 8v nie ma czasem pokrywy teflonowej ? Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez chrisdelarosa ; 25-01-2012 o 21:44

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Do pewnych typów silników dedykowane są paski z końcówką HT. Nie jest to żadna nowość.
    Do silnika 1,9 JTDM 8V 115KM dedykowany jest jeden typ paska o numerze 94987 190RHPN240HT. Jest to pasek z warstwą teflonu. Taki pasek wychodzi z przerobienia numeru oryginału. Taki ma być i żaden inny.
    Jeśli pasek Bosch lub innego producenta warstwy teflonu nie posiada to nie powinien być stososwany do tego typu silnika. .
    Zestaw rozrządu w którego skład wchodzi omawiany pasek + rolka i napinacz SKF + pompa Bugatti (bardzo dobra jakość) wychodzi 440 PLN.
    Dla Alfaholików oczywiście rabat.

Chcę podkreślić, że paski HT są dedykowane do określonych typów silników - w większości Diesla.
    Nie jest tak, że można je sobie dowolnie zamieniać. Pasek powinien być dobierany wg numeru oryginału. Warstwa teflonu ma zmniejszyć tarcie , wydłużyć żywotność paska oraz zmniejszyć hałas. Nie oznacza to, że jest to pasek wzmocniony czy o zwiększonej żywotności. W JTDM tego typu paski były stosowane od początku produkcji. Nie jest to nowość czy rewolucyjna zmiana.
    Interwały wymiany powinny być zachowane zgodnie z zaleceniami serwisowymi.
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 26-01-2012 o 13:03

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

To ja bym chciał zamówić taki komplecik Tylko nie wiem czy przez sklep czy na priv napisać ?

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Przeslij maila z zamówieniem na adres sklep@autosklep24.pl lub zadzwoń 42 661 40 40 , 42 688 01 49. Dla pewności podaj nr VIN.
    Dodaj, ze jesteś z Alfaholików.

boober
    Gość

Domyślnie

Witam, podepnę się pod temat. Zapytałem jeleniogórskie ASO o rozrząd w 159SW 2.4 jtd. Taką dostałem odpowiedź:

"Witam

Wymianiam poniżej ceny części (występują dwa napinacze i pompa)
    ORGINAŁY:
    -napinacz 127 zł
    -napinacz 274 zł
    -pasek 307 zł
    -pompa 361 zł

ZAMIENNIKI DOBREJ JAKOŚCI:
    -napinacz INA 73 zł
    -napinacz INA 186 zł
    -pasek DAYCO 112 zł
    -pompa SKF 220 zł"

Koszt wymiany 390 zł

Pytanie: ktoś może się wypowiedzieć nt tychże zamienników? Różnica w cenie jest dość znacząca. Dodam tylko, że auto ma 90kkm przebiegu i zamierzam wkrótce pojechać do Cinka. Zakładać zamienniki?

Dzięki i pozdrawiam.