Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Stalo sie -10 i Alfa nie odpalila:(!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

no właśnie podczepie sie pod temat

taz mam problem tylko przez ostatnie dzni moja stała na mrozie ok -22st rozrusznik kreci a ona łapie jak by nie mogła zaskoczyc odczekam moment i za nastepnym razem juz odpala tylko chmura czarnego dymu za mną

moje pytanie brzmi; zauwazylem ze pompka sie chyba nie wylacza tyklo ja slysze prawie cały czas czy powinno tak byc , wydaje mi sie ze chyba powinna po chwili sie wylaczyc a buczenie słysze nadal nawet przez kilka sekund po przekreceniu kluczyka z powrotem?????
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

świece żarowe

---------- Post added at 18:48 ---------- Previous post was at 18:46 ----------

świece żarowe,plak ułatwił zapłon

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Dzisiaj rano przy -12 stopniach auto odpalilo bez zadnych problemow i ciesze sie z tego bardzo,jeszcze zobaczymy co bedzie jutro rano bo ma byc jeszcze zimniej!
    Polecam w awaryjnych sytuacjach sposob z plakiem!

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

U mnie rano -20 stopni!!! odpaliła lekko choć rozrusznik wolno kręcił. Mam takie pytanie do posiadaczy jtd macie wyzsze obroty silnika po odpaleniu. U mnie zawsze jest po odpaleniu ok800obr/min nawet przy wspomnianej temperaturze

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

No i kurde dzisiaj rano znow lipa...!
    -14 i auto zapalilo chyba za 10 razem,dobrze ze mam porzadny aku,normalnie rece opadaja-nie wiem co jest grane!Dzwonilem dzisiaj do dwoch mechanikow,jeden stwierdzil ze to jest normalne ze diesel w tych temperaturach nie odpala (glupota jak nie wiem) a drugi powiedzial ze jezeli auto pali na plaka to albo swiece do dupy (to odpada bo wymieniane 2 tygodnie temu na Beru) albo poprostu cofa sie paliwo-uklad sie zapowietrza i na to bym stawial ale jak to wykryc?Pisalem wczesniej ze wyciaglem pompe z baku i byl tam jakis paproch w koszu,pompa chodzi teraz duzo ciszej ale jak odpale rano auto i dodaje gazu pompa glosno wyje,czym wiecej gazu tym gorzej-potem to ustaje!Wiec bede walczyl dalej...!

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

no ja dziś odebrałem Belle od mechanika też miałem problemy z odpalaniem, rozrusznik zregenerowany, układ zapłonowy przejrzany, podobno wszystko ok, Jeszcze co do aku są małe zastrzeżenia... jutro wielki dzień od rana zobaczymy jak się Bella spisze

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P310112_05.04.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	43.1 KB
ID:	45807
    Cytat Napisał ogi27 Zobacz post
    U mnie rano -20 stopni!!! odpaliła lekko choć rozrusznik wolno kręcił. Mam takie pytanie do posiadaczy jtd macie wyzsze obroty silnika po odpaleniu. U mnie zawsze jest po odpaleniu ok800obr/min nawet przy wspomnianej temperaturze
    wydaje sie ze tak ma być dzis -20 co zapaliła normalnie ale (przekrecałem kluczyk chyba z 8 razy az pompka nabije dobrze paliwa) i ok wiec wydaje mi sie ze cofa mi sie paliwo, jak to zdjagnozować co moze byc walniete
    i odpowiadajac koledze ogi 800 obr/min i grama wiecej przy - 20 st
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał danloo23 Zobacz post
    Dzwonilem dzisiaj do dwoch mechanikow,jeden stwierdzil ze to jest normalne ze diesel w tych temperaturach nie odpala (glupota jak nie wiem)
    No głupota "mechanika" wychowanego na traktorach. Nowej generacji sprawne diesle nie mają praktycznie zadnych problemów z odpalaniem na mrozach,baa cześciej nawet benzyna nie odpali jak taki diesel. Moja odpalała normalnie przy -36 jak bylo dwa lata temu,a przy -20 to mi normalnie odpalał stary Fiat Tipo 1.9 TD

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kak-tus
    Mieszka w
    Trzebinia
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 105km 2008r

Domyślnie

U mnie ten sam problem. Czy na układzie z pompy paliwa tej w baku jest jakiś zwrotny zaworek aby nie schodziło paliwo?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał tomrk@r Zobacz post
    odpowiadajac koledze ogi 800 obr/min i grama wiecej przy - 20 st
    U mnie na początku są wyższe obroty ok 1100 obr/min. Po ok.3-4 minutach obroty spadają na 800. Zawsze tak miałem że po odpaniu auta obroty ustawiały się na 1100, dopiero po jakimś czasie schodziły na 800. W lecie dzieje się to znacznie szybciej. Zauważ też że jak jedziesz z jakąś prędkością i wbijesz luz to obroty nie spadają do 800 tylko utrzymują się na 1100 a dopiero jak się zatrzymasz spadają do 800. Tak jest przynajmniej u mnie i u mojego taty w Lucynie 2.4 jtd.

---------- Post added at 18:16 ---------- Previous post was at 18:14 ----------

Cytat Napisał kak-tus Zobacz post
    U mnie ten sam problem. Czy na układzie z pompy paliwa tej w baku jest jakiś zwrotny zaworek aby nie schodziło paliwo?
    Wydaje mi się że taki zawór jest w pompie wysokiego ciśnienia. Przynajmniej w starych dieslach był a tej pompy jeszcze nie rozbierałem i mam nadzieję że nie będę musiał

A co do odpalania to odpukać też bez problemowo. Dwa razy podgrzeje świece, trzy obroty rozrusznika i już klekleklekle. A auto cały czas pod chmurką no i nie jeżdze nią codziennie, co 2-3 dni. Swoją drogą rozrusznik prosi się o regenerację bo ciężko kręci i miałczy strasznie. Mam nadzieję że te mrozy jeszcze wytrzyma bo nie chce mi się teraz tego robić
    Ostatnio edytowane przez PRE2ES ; 01-02-2012 o 18:20