Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 197

Temat: Czy silniki Twin Spark to była pomyłka?

Fred
    Gość

Domyślnie

***mach***, oczywiscie masz racje.
    Sam posiadalem civica wiec wiem co to potrafilo robic (ilosc KM przy niewielkiej masie).
    Tyle ze to maszynka do zabijania kilometrow.

I nawet mialem w zamiarze zakupic nastepną Honde ale jak wsiadlem do 146... to juz mi tak zostalo :mrgreen:
    I kupilem drugą alfe, potem dla siostry trzecią a potem czwartą... i pewnie kupie następne o ile kredyty pozwolą
    I do Hondy juz nie wróce... przy całym dla niej szacunku
    Bo to tak jakby zamienic Harleya-Davidsona na "przecinaka"

fred

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał ***mach***
    czy ts sa takie wpsaniale? nie wiem bo nie jeżdziłem, ale porównując pojemnośc do uzyskiwanej mocy i spalania to raczej jest kiepsko.
    Skoro nie jeździłeś to raczej nie powinienes sie wypowiadać w tym temacie z całym szacunkiem...a porównywanie Alfy do Hondy jest średnim pomysłem...nie mieszajmy Cuore Sportivo z wytworem Japońskich inżynierów...

Cytat Napisał ***mach***
    mysle ze przy ostrej jeżdzie TS trzeba by to pomnożyc przez 1,5
    gdybym szukał oszczędności to kupiłbym diesla lub jakis małolitrazowy samochodzik a nie 2 litrową jednostkę TS...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

***mach***
    Gość

Domyślnie

sorry ale dyskusja na temat silnika to dyskusja na argumenty, a nie wypisywanie ze TS jest lepszy bo tak. Podaj argumenty, ale nie takie ze alfa jest lepsza bo zaprojektowano ja w gorących włoszech itp. zaraz oczywiście napiszesz ze nie jestem alfista i pewnie tak jest bo gdybym był to jezdziłbym spaiderem z 50roku a nie 156 z 2001 Ale to nie zmienia faktu że troche kilometrów w życiu zrobilem, jeździłem "kilkoma" samochodami i cos o motoryzacji wiem.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

powiem tak mam 2.0 TS uważam że to rewelacyjny silnik ma świetne przyspieszenie i elastyczność na trasie super..nie mogę porównać do hondy bo nie jeździłem ale 1.9TDi zrobiłem
    jego minus to może to że duzo pali i tylko tyle

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał ***mach***
    Ale to nie zmienia faktu że troche kilometrów w życiu zrobilem, jeździłem "kilkoma" samochodami i cos o motoryzacji wiem.
    Jetem handlowcem zjechałem całą Polske + część Europy różnymi autami od VW Pasata 2.0TD i 2.0 FSi przez Skode FAbię, Octavie w benzynie i w dieslu, Fiat Marea, BMW 323 i jeszcze kilka innych...tez wiem coś o motoryzacji i samochodach...poznałem te samochody na długich trasach, silniki, przyspieszenia, kulture pracy więc wiem co mówie...
    Do swojego TSa wsiadam z przyjemnością po każdej z takich podróży i jest to moje subiektywne odczucie, nie wmawiam innycm ze ma im sie ten silnik podobac, ja swteirdzam że jest świetny w porównaniu do tych którymi jeździłem ...koniec i kropka...

A czy jestes Alfistą czy nie...sam oceń...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

to ja napisze tak

- za branie oleju
    - za spalanie
    - za ociezalosc na niskich obrotach - na to skarzy sie wiekszosc alfistow
    - za psujacy sie wariator
    - za obracajace sie panewki ( bardzo czesto sie o tym slyszy na forach )

+ fajny dzwiek
    + dobre przyspieszenie
    + duza moc
    + zmienne fazy rozrzadu
    + zmienna dlugosc kanalow dolotowych

Ogolnie mimo zaawansowania technicznego tej jednostki i duzej mocy oceniam go slabo ( pod uwage nie biore nawet spalania ) Silnik jest trudny w serwisowaniu i troche nie dopracowany

Silniczki 16v Renault ciagna juz od 2,5 tys obr jak szalone bez wariatorow i innych cudow , praktycznie nie biora oleju nawet przy ostrej jezdzie i nikt nie robi fochow jesli cos trzeba przy nich naprawic . Jedyny mankament to dzwiek ktory pozostawia wiele do zyczenia

A alfista nie jestem - jestem tylko uzytkownikiem samochodu tej marki
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    - za psujacy sie wariator
    - za obracajace sie panewki ( bardzo czesto sie o tym slyszy na forach )
    jak ktoś ma olej na max i wymienia rozrząd wtedy kiedy trzeba to takie awarie nie mają mieć prawa

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    jak ktoś ma olej na max i wymienia rozrząd wtedy kiedy trzeba to takie awarie nie mają mieć prawa
    No chyba nie do konca bo wariator i tak kazdy wymienia razem z rozrzadem ze wzgledu na to ze chyba zaden dluzej nie wytrzymal niz 60 tys km bez klepania
    Co do panewek to tez byly przypadki ze przy max oleju sie obróciły - nie twierdze ze nie stalo sie to w wyniku zaniedban poprzdniego wlasciciela ale nawet to nie tlumaczy tak wielu usterek tego typu . Od 99 roku czytam fora renault ale o obracajacych panewkach dowiedzialem sie dopiero tu :/ i to w autach o wiele mlodszych konstrukcyjnie
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

J@rek
    Gość

Domyślnie

Ponieważ TS są świetnymi silnikami, ar, by nie dręczyć konkurencji, nie dołować ich rewolucyjnymi rozwiązaniami i bezkompromisową jakością, postanowiła zrezygnować z ich produkcji.

Co do obracających się panewek - nieprawdą jest, jakoby panewki się obracały. Wypisują tu takie rzeczy wrogowie, elementy wywrotowe, które 'niewiedzieć' czemu oczekują od samochodu tego, by jeździł. Bezczelnie wyprowadzają go z parkingu/garażu i używając niszczą celowo panewki. Używają silnika bez oleju, dodają gazu ruszając rano do pracy i niszczą w ten sposób cenne panewki. Są idiotami, którzy robią wszystko by te panewki obrócić i wpakować się w koszty remontu.

Użytkownik Ogier Avatar slow
    Mieszka w
    Krotoszyn
    Auto
    AR 156 2.0TS 1999r.

Domyślnie

Co do obracających się panewek - nieprawdą jest, jakoby panewki się obracały. Wypisują tu takie rzeczy wrogowie, elementy wywrotowe, które 'niewiedzieć' czemu oczekują od samochodu tego, by jeździł. Bezczelnie wyprowadzają go z parkingu/garażu i używając niszczą celowo panewki. Używają silnika bez oleju, dodają gazu ruszając rano do pracy i niszczą w ten sposób cenne panewki. Są idiotami, którzy robią wszystko by te panewki obrócić i wpakować się w koszty remontu.[/quote]

Dobre-trafiłeś w samo sedno J@rek
    @LFA-to nieziemska robota!!!!!!!!

http://slow.fotosik.pl/