Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Ile wylozyc kasy za zdrowa 147 JTD?

Użytkownik Ogier Avatar -snoop-
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1,9JTD Distinctive 2003

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Wypowiedz się za 1-2 lata, czy to była sztuka w dobrym stanie
    Cytat Napisał kiler_911 Zobacz post
    No kolega psylo ma racje hehe narazie to raczej nie możesz powiedzieć czy w bardzo dobrym stanie auto
    Za dwa lata to będę wiedział w jakim stanie jest samochód po 2 latach eksploatacji a w jakim stanie obecnie jest auto to wiem chyba teraz

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

ja wolalbym przed liftowa i troche kasy zostawic sobie na ewentualne naprawy ktore trafia sie i tak a lepiej cos samemu zrobic bo ma sie pewnosc przynajmniej ze to "napewno" zostalo zrobione

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał -snoop- Zobacz post
    Za dwa lata to będę wiedział w jakim stanie jest samochód po 2 latach eksploatacji a w jakim stanie obecnie jest auto to wiem chyba teraz
    Mądrego to i miło posłuchać.
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta Avatar k4t27y
    Mieszka w
    Krk / NS
    Auto
    Alfa 147 - 1.9 JTDm 120KM, 2007r

Domyślnie

Cytat Napisał -snoop- Zobacz post

Chyba nie... Ogółem chodzi, o to że np. po 3 miesiącach nagle pęknie Ci dolot IC, sprzęgło zacznie Ci słabiej brać, amortyzator Ci się rozleje, łożysko zacznie "szumieć". A to nie będzie Twoja eksploatacja, tylko byłego właściciela, bo Ty jeszcze nie zdążyłbyś dojechać tak tych części. Co przez pierwsze miesiące może się wydawać, że jest wszystko super, bo jeździ! Jeszcze jak autko poczuje nasze drogi, a wcześniej nie jeździło w PL to już szafa gra...

Oczywiście życzę Ci wszystkiego najlepszego z Twoją alfą . Ja niestety po wniebowzięciu po zakupie, po jakimś czasie obudziłem się z tym, że nie będę tylko tankował... ;D

Choćby nie wiem jak było wspaniałe zakupione auto, używane jest używanym.
    Ostatnio edytowane przez k4t27y ; 26-03-2012 o 11:12

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

I krótka piłka tak jak pisze kolega wyżej a nie bedzecie opowiadać bajki.
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

Ja kupiłem w niezłym stanie i ... w 9 miesięcy musiałem doinwestować niecałe 4tys (głównie zaraz po zakupie zawiecha i kilka innych rzeczy, a potem całość od urządzeń pomocniczych) Do tego w tym roku z przewidzianych wydatków jeszcze trochę ponad 2tys (zawieszenie tył + przód wahacze górne, do tego tarcze i klocki na tył oraz linki).
    Nie liczę kosztu lakiernika (bo to była fanaberia) i kupna/wymiany opon/filtrów/oleju bo to czynności nie związane ze stanem auta (chociaż kupno z ładnym kompletem kół zima/lato oszczędzi trochę PLN)
    @ Mój ALF

Użytkownik Ogier Avatar -snoop-
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1,9JTD Distinctive 2003

Domyślnie

W ogólnym rozrachunku wychodzi w takim razie, że żeby kupić zdrową to trzeba kupić nową (ale już nie produkują). Bo jeśli nawet ktoś kupi dwuletnią to nie wiadomo co wyjdzie w niej za 5 lat.
    Myśląc w ten sposób to nawet ta nowa nie musi być zdrowa bo za 5 lat może się coś sypnąć (nie z powodu poprzedniego właściciela bo takowego by nie było, ale dlatego, że np. monter Angelo czy inny Mariano miał zły dzień i słabo dokręcił śrubę)

Pytanie było ile trzeba wydać kasy, żeby kupić zdrową 147-ke. Prawda jest taka, że całkowicie zdrowej na pewno się nie kupi. Można kupić zadbaną bądź niezadbaną. A chyba kupując samochód i sprawdzając go w ASO wiem czy jest zadbany, co było robione, jak było robione i co trzeba ewentualnie zrobić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar k4t27y
    Mieszka w
    Krk / NS
    Auto
    Alfa 147 - 1.9 JTDm 120KM, 2007r

Domyślnie

Heh, z tymi 5 latami to przesadziłeś...

Użytkownik Rowerzysta Avatar velandil
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 JTD 16v '03

Domyślnie

Moim zdaniem 18tyś spokojnie wystarczy na sztukę w dobrym stanie - oczywiście nie wykluczam dość żmudnych poszukiwań Co do stanu samochodu jednak, ja bym nie liczył na trafienie igiełki nie wymagającej wkładu po zakupie. Po pierwsze rozrząd - trzeba mieć naprawdę bardzo pewne/zaufane źródło żeby z całkowitym spokojem (i czystym sumieniem ) nie musieć rozrządu wymieniać. Po drugie zawieszenie - często lepiej jest kupić ogólnie zadbane auto, ale z wahaczami do wymiany za nieco niższą kwotę (i kupić samemu dobre części - przynajmniej wiadomo potem czym się jeździ) niż kupić stan "igłę", a po miesiącu okaże się że wahacze owszem były nowe ale FASTy i właśnie dokonały swego marnego żywota

Ja swoją 147 kupiłem we wrześniu 2011 za 16 000zł ('03 140km, przebieg 170tyś) od innego alfaholika (polowałem na młodszą wersję po FL za ok24tyś, ale po rozeznaniu się w rynku mój zapał mocno osłabł więc nie zastanawiałem się długo jak pojawiła się możliwość kupna mojej obecnej za to z o niebo pewniejszego źródła niż którykolwiek handlarz). Do wymiany był tylko jeden przegub, poza tym auto było w bardzo dobrym stanie. Do tej pory musiałem zainwestować jeszcze w jeden wahacz górny i dolny (przód), termostat, nowy akumulator, obie linki ręcznego i być może jeszcze jakieś drobiazgi o których teraz już nawet nie pamiętam. W każdym razie całościowo zamknąłem się w kwocie 18tyś ze sporym zapasem i mam naprawdę zadbany egzemplarz, do tego z bardzo ładnymi niestandardowymi 17" felgami