Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: Nie zapala.

dyzio663
    Gość

Domyślnie

Ja się na tym nie znam niestety. Zadzwoniłem pod numer podany wyżej i faktycznie podjechał gość z laptopem. Próbował czas jakiś i się poddał.
    Alfka młoda nie jest a ja nie kupiłem jej w salonie. Nie wiadomo kto i co w niej namieszał wcześniej. Połączenie nie powiodło się i zaczynam od zera.
    Uporam się rano z cytryną i zaczynam po kolei rozbierać od góry. Wszystko do akumulatora w dół do skrzyni. Uparcie stawiam na zwarcie instalacji w tym rejonie.

Gdyby mi ktoś podpowiedział jakich czujników ECU używa do pracy i gdzie one siedzą żeby sprawdzić to będę wdzięczny. Ja niestety lepszy jestem z mechaniki a na elektronice byłem chory. Na szczęście przyjarane kable powinienem rozpoznać.
    I jeszcze jedno. Można sprawdzić jakoś czujniki wyjęte z samochodu żeby pojechać drogą eliminacji?

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Znalazłeś przyczynę?
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    155

Domyślnie

W okolicy akumulatora powinien być przekaźnik od pompy paliwa (jest tam kilka przekaźników i bezpieczników). Jeśli któryś styk nie łączy odpowiednio to może Ci ona przerywać (zwłaszcza jak przejedziesz po nierównościach).

Sprawdź także czy nie masz przypadkiem luźnej gumy antywybuchowej na przepustnicy. Zobacz także czy rura od przepustnicy jest szczelna i dobrze podpięta.

Strzał mógł być jednoczesny dla elektryki oraz instalacji LPG (dziś mi się zdarzyła podobnie dziwna sytuacja - elektryka zależna od LPG - to możliwe!). Również mam silnik 1.8 8V w swojej 155 i LPG starego typu - strzały gazu przy obrotach poniżej 1800RPM to nic nowego, a raczej norma. Trzeba wymieniać przewody WN (ew świece jak gorsze), filtr gazu i stosować zestaw naprawczy reduktora.

Sprawdź także czy pracuje wentylator chłodnicy - najmniej możliwa opcja, ale możliwe, że to śmierdziało na skutek np. jakiegoś zwarcia (też zasilane prądem).

PS: Jeśli nie uda Ci się rozwiązać problemu to podjadę do Legnicy w wolnym czasie (jak porobię swoją) to porównasz sobie elektrykę i resztę, wymienimy się doświadczeniami itp. Alfa jest specyficzna, o czym sam się kilka razy przekonałem. No i myślę, że na pewno będziesz ciekawy jak sprawuje się wersja Formula