Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: młody kierowca - prośba o pomoc w wyborze Alfy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ishan
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Renault Scenic 1ph2

Domyślnie

a ja bym polecil z tanich autek megane 1. moj tata mial taka 1.4, potem odpkupil ja od niego brat. w domu jest chyba z 7 lat juz. tania w utrzymaniu, malo pali i wydaje mi sie ze calkiem ladna jednak.gabarytowo nie mala, ale zwrotna. a w razie nie daj boze powazniejszej kolizji zawsze znacznie bezpieczniejsza niz cc czy tico. pozatym ja uwazam ze lepiej sie szkolic troche wieszkym autem, latwiej sie potem przesiasc na inne, normalne gabarytowo. ja zaczynalem od tico, potem vectra b. i troche trwalo nim dobrze wyczulem samochod. z vectry do 166 juz bylo znacznie latwiej i szybciej

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

małe auto jest o tyle lepsze, że bardzo łatwo jest je wyczuć. I po co wozić powietrze w samochodzie.
    coś większego to np. Punto albo 145.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Musisz sam sobie odpowiedzieć na ile pewnie się czujesz. Moim pierwszym samochodem jest właśnie moja aktualna Alfa i wiedziałem dokładnie, że chcę właśnie Alfę, po tym jak przejechałem się 156 dziewczyny rodziców. Tyle, że ja zanim uzbierałem kasę na odpowiadający moim wymaganiom egzemplarz to pół roku jeździłem w miarę regularnie samochodem mamy, no i miałem za sobą 4 lata na ulicach - 2 lata na motorowerze i 2 lata na motorze 125cc, więc obycie z ruchem miałem. Apropo Fiata Bravo to bardzo Ci mogę go polecić na pierwsze auto, jeżeli nie masz pewności czy jesteś gotowy na Alfę. Ceny części śmiesznie tanie, przez 6 lat użytkowania mieliśmy na razie tylko 1 awarię - alternator. Do tego bardzo zwrotny, a silnik 1.4 80km jak na początek moim zdaniem idealny. Nie za mocny, ale pozwala już normalnie się przemieszczać. Do tego w miarę ekonomiczny, po zagazowaniu to już w ogóle. Do tego ceny używanych są niewysokie. Moim zdaniem to dużo lepszy wybór niż polecane wyżej Cinquecento, w którym nie będziesz się czuł bezpiecznie, a tymbardziej nie będziesz czerpał jakiejkolwiek przyjemności z jazdy

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

A to trzeba mieć obycie na ulicach i doświadczenie, żeby jeździć Alfą Romeo? Jak masz kasę kolego to kupuj AR. Im wcześniej zaczniesz przygodę z tą marką tym lepiej dla Ciebie - później to sobie uświadomisz. A jeśli jednak chcesz coś tańszego to polecam Fiata Punto I - tanie części, tania eksploatacja, trzymają cenę. Na pewno to lepszy wybór niż CC, bo bardziej przypomina auto Albo szukaj 145 - alfaholicy często zaczynają od tego auta i bardzo sobie chwalą. Także jeśli chcesz AR i masz możliwości to się nie zastanawiaj. Za 10k kupisz konkretną sztukę - mam na myśli 156. Szkoda czasu, żeby jeździć pudełkami.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Jeżeli Cie stać na Alfe to kupuj ja bez wahania. Nie słuchaj podpowiedzi w stylu "za mocny silnik" i "za duży samochód, kup sobie coś mniejszego". Jeżeli ktoś uważa, że jazda mocnym samochodem przez młodego kierowcę jest niebezpieczna, to się grubo myli. Mocnym samochodem da się jechać powoli, natomiast wyprzedzanie za pomocą cinquecento naprawdę może okazać się niebezpieczne. Nawet nie wiesz jak często 30KM w zapasie może uratować życie. A w cieniasie ich nie znajdziesz. To tak jak z prezerwatywą: "Lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować i nie mieć".

Druga sprawa to aspekt ekonomiczny. Jeżeli nie masz kasy na zakup dobrej alfy (pamiętaj, że zazwyczaj po zakupie trzeba jeszcze doliczyć koszty rejestracji, OC i ewentualnych napraw) to nic nie pomogą chęci. Rzeczywistość niestety jest brutalna a naprawy i paliwo kosztują. Z tańszych samochodów mogę Ci polecić Fiata Brava. Miałem dwa takie auta przez trzy lata i nadal mam do nich ogromny sentyment. Mimo, że miały po kilkanaście lat, to robiłem nimi czasem 1000km bez przerwy i nawet nie pisnęły słówka. Mało awaryjne, taniutkie części a i spalanie na rozsądnym poziomie. W silniku 1.6 103KM spalanie 7.5 benzyny. W silniku 1.8 113KM spalanie 9 l benzyny. Polecam włożyć LPG i wtedy spokojnie możesz jeździć.

Co do OC to raczej taniej jak 1000 pln za rok nie znajdziesz. Polecam Compensa lub MTU. I Link 4 też nie najgorszy. Ostatnio dawali w prezencie bon 150pln na zakupy w tesco, a to już sporo. I jeżeli masz możliwość to bierz składki na siebie. Mimo, że będą one na początku wysokie, to jednak kiedyś musisz zacząć zbierać zniżki.
    Ostatnio edytowane przez davidpi ; 12-05-2012 o 19:39

chickenos156
    Gość

Domyślnie

Za 10tys. to 147 nie kupuj.Oczywiście kupisz ale trzeba będzie ją doinwestowaćJak już to jak wielu kolegów z forum mówi 156 nawet wiem o ładnej i godnej poleceniaewentualnie 145-6 jeśli mówimy o naszych Drogich AlfachRomeo.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ishan
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Renault Scenic 1ph2

Domyślnie

Cytat Napisał davidpi Zobacz post
    Jeżeli Cie stać na Alfe to kupuj ja bez wahania. Nie słuchaj podpowiedzi w stylu "za mocny silnik" i "za duży samochód, kup sobie coś mniejszego". Jeżeli ktoś uważa, że jazda mocnym samochodem przez młodego kierowcę jest niebezpieczna, to się grubo myli. Mocnym samochodem da się jechać powoli, natomiast wyprzedzanie za pomocą cinquecento naprawdę może okazać się niebezpieczne. Nawet nie wiesz jak często 30KM w zapasie może uratować życie. A w cieniasie ich nie znajdziesz. To tak jak z prezerwatywą: "Lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować i nie mieć".
    tak, tylko majac CC nie podkusi go do tego wyprzedzania ktore moze wymagac tych 30km wiecej zeby zycie ratowac. o to w tym chodzi, slabsze, nie kusi. niestety mowie to z zycia wziete, mlodzi kierwocy, ktorzy ledwa zdaja prawko to bardzo czesto (i tu od razu przepraszam, nie chce nikogo urazic, tym bardziej kolegi ktory zalozyl ten temat, mowie to ogolnikowo ) na samym poczatku idioci za kierownica. znalem 3 takich, wszyscy 18 lat, krolowie predkosci, prawko po 1 czy 2 miesiace. i po kolei, jeden w rowie, auto na dachu, drugi na luku wylecial z drogi i czolowo walnal w auto zaparkowane na poboczu, jego laska skonczyla po tym z drutami w gebie, trzeci na prostej drodze stracil panowanie nad autem, pobocze, dach i auto do kasacji. aaaaaa i jeszcze jeden, prosta droga, luk, kretyn tak cisnal ze "zapomnial" skrecic, polecial prosto tak zabawnie do rowu ze auto sie wbilo maska i jakby wywinelo fikolka przez glowe.
    sam bylem mlodym kierowca, tez przez chwile mi sie wydawalo ze ejstem krolem, ale mialem takie male gowno nie auto ze strach tym bylo zapieprzac wiec jezdzilem spokojnie.
    dlatego uwazam ze swierzy kierowca nie musi miec 150 konnej alfy, bo to juz naprawde szybkie auto, i jestem pewny ze bedzie kusic.

to tyle jesli chodzi o moja odp na przytoczony cytat

takitam
    Gość

Domyślnie

polecam forda, do 10tys to lepsze rozwiązanie jak alfa, porównując 147 i focusa to na nasze drogi focus jest liderem, super zawieszenie, prowadzenie silniki porównywalne, koszty napraw na + fordowi, awaryjność na + fordowi , polecam focusa, , o większych autach 156 itd się nie wypowiem bo nawet nie jechałem.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał takitam Zobacz post
    koszty napraw na + fordowi
    No to nie wiem jakiemu fordowi ...
    Sory ale mamy w rodzinie 1.8 zeteca i nie jest to bezawaryjne auto które naprawisz po taniości i zdecydowanie wychodzi taniej moja 147.
    Dla focusa na plus zawieszenie - które jest mocniejsze, ale jeździ się tym po przesiadce z alfy tragicznie, zeby zawrócic to sie kreci ta kierownica kreci kreci a konca nie widać.
    Jak masz na zakup 10, a pozniej dołożysz, to kup 147 i stopniowo dokładaj na rejestracje, ubezpieczenie czy wymiane rozrzadu. Fajne auto.
    A gadanie ze mocne auto nei na początek >?
    Swoją przygode zacząłem od prawie 200konnego auta, pozniej zmiana na boxera 1.4 i później na TSy 2.0 i 1.6
    I powiem tylko tyle - jak ktoś nie ma we łbie to niech do auta nie wsiada i tyle. A nie gadanie naucz sie jeździć bez instruktora - mówione o zgrozo przez instruktora ... no sory panowie.
    Jeżeli kształcicie takich matołów co muszą się uczyć jeździć bez instruktora to jakim prawem oni mają prawo jazdy ?

Sam mam prawko b lekko ponad 2 lata, ale zrobione ponad 100tys po drogach PL i EU, a wcześniej jak ktoś wyzej na 2 kółkach 4 lata jeżdżone po Polsce, więc może troszkę inaczej na to patrzę.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał ishan Zobacz post
    tak, tylko majac CC nie podkusi go do tego wyprzedzania ktore moze wymagac tych 30km wiecej zeby zycie ratowac. o to w tym chodzi, slabsze, nie kusi. niestety mowie to z zycia wziete, mlodzi kierwocy, ktorzy ledwa zdaja prawko to bardzo czesto (i tu od razu przepraszam, nie chce nikogo urazic, tym bardziej kolegi ktory zalozyl ten temat, mowie to ogolnikowo ) na samym poczatku idioci za kierownica. znalem 3 takich, wszyscy 18 lat, krolowie predkosci, prawko po 1 czy 2 miesiace. i po kolei, jeden w rowie, auto na dachu, drugi na luku wylecial z drogi i czolowo walnal w auto zaparkowane na poboczu, jego laska skonczyla po tym z drutami w gebie, trzeci na prostej drodze stracil panowanie nad autem, pobocze, dach i auto do kasacji. aaaaaa i jeszcze jeden, prosta droga, luk, kretyn tak cisnal ze "zapomnial" skrecic, polecial prosto tak zabawnie do rowu ze auto sie wbilo maska i jakby wywinelo fikolka przez glowe.
    sam bylem mlodym kierowca, tez przez chwile mi sie wydawalo ze ejstem krolem, ale mialem takie male gowno nie auto ze strach tym bylo zapieprzac wiec jezdzilem spokojnie.
    dlatego uwazam ze swierzy kierowca nie musi miec 150 konnej alfy, bo to juz naprawde szybkie auto, i jestem pewny ze bedzie kusic.

to tyle jesli chodzi o moja odp na przytoczony cytat
    Hmm pozwolę sobie nie zgodzić się z tą wypowiedzią. Uważam, że takie rozumowanie jest błędne.

Kolega, który założył ten temat jest pełnoletni, co pozwala uważać, że jest osobą rozsądną i odpowiedzialną. Idąc takim tokiem myślenia, że słabszy samochód nas nie bedzie kusić, a wtedy będzie mniejsze ryzyko wypadku, to może lepiej w ogóle nie kupować samochodu, wtedy ryzyko będzie jeszcze mniejsze.

Ponadto jeżeli kolega tematotwórca kupi sobie CC i będzie, z obawy o słabość auta, unikał wyprzedzania to nigdy się tego manewru nie nauczy.

Uważam, że młodego człowieka trzeba rzucić na głęboko wodę i pozwolić mu się wykazać. Jeżeli sobie poradzi to świetnie. Jeżeli utonie - to trudno, takie życie. Ja jednak uważam, że sobie poradzi, bo woda ta nie jest aż tak głęboka. Natomiast na pewno nie wolno go trzymać pod kloszem i chronić za wszelką cenę bo to mu nie wyjdzie na dobre.

Używając pod koniec posta sformułowań "go' i "mu" miałem na myśli ogólnie młodych ludzi, a nie tylko kolegę, który założył temat i oczywiście nie chciałem nikogo urazić takimi określeniami.