Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Temat: Z jakim silnikiem wybrać 159 ??

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    coś za coś, benzyna = spalanie, diesel = oszczedność,
    wszystko to co napisałeś można usunąć za 1500zł ze zchipowaniem to chyba nie tak dużo
    za 1500 zrobisz kolektor, usuniesz dpfa, chip, egr ? powodzenia
    Ryki 2.4 to taka srednia sobie oszczednosc, jezdzac krotkie dystanse, po miescie spali podobnie jak Tbi, dopiero w trasie jest lepiej.
    za 1500 mozna usunac ale sam DPF; byc moze podals cena jakby kazdy samemu mial to zrobic, ale nie kazdy jest z powolania mechanikiem, czy ma takie zdolnosci, niektorzy lubia kupic auto i po prostu cieszyc sie z jazdy a nie zastanawiac sie np czemu nie ma mocy i kupowac programy diagnostyczne, kable itp - wtedy 3ba odwiedzic warsztat, w ktorym nie zaplacisz 1500 tylko co najmniej 3 - 4 tysie ww.
    A kupujac diesla na rynku wtornym masz prawie 99 procent pewnosci ze te tematy bedziesz musial przerobic.
    Zgodze sie z Lukaszem, ze kupujac diesla ladujesz sie w ww. niby pierdoly ale po zsumowaniu czasochlonne i kasochlonne
    i tu dochodzimy do stwierdzenia ze diesel wcale nie jest oszczedny w porownaniu z benzyna.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 04-05-2012 o 17:44

siweczek25
    Gość

Domyślnie

A co sądzicie o 2.0 JTDm ? przy tym silniku tez opłaty bedą niskie z tego co się orientuje,dopiero powyżej 2L są duże.
    PS. szewi ile średnio kosztuje taka jak twoja bo wpadla mi w oko i ile pali jak jeździsz tak powiedzmy wyprzedzając innych buahaha

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał siweczek25 Zobacz post
    A co sądzicie o 2.0 JTDm ? przy tym silniku tez opłaty bedą niskie z tego co się orientuje,dopiero powyżej 2L są duże.
    PS. szewi ile średnio kosztuje taka jak twoja bo wpadla mi w oko i ile pali jak jeździsz tak powiedzmy wyprzedzając innych buahaha

do 9tys. euro - zapomnij o silniku 2,0 jtdm a tym bardziej o takim aucie jak ma Szewi

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

siweczek25
    Gość

Domyślnie

czemu mam zapomnieć?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

ciezko powiedziec ceny "niezcustomizowanej" pod siebie wersji mysle ze ok 70 tys, ale to wrozenie z fusow - teoretycznie jak ktos wszystko porobil mozna cieszyc sie z jazdy, ale to raczej nierealne kupujac od handlarza, chyba ze od forumowicza, no ale nikt nie sprzeda auta za bezcen jak wlozyl kupe kasy w dodatki / ogarniecie auta po zakupie
    ostatnio ktos sprzedawal perelke z Gdanska i chyba juz poszla bo nie widzialem ogloszenia wiecej cena 75 tys.
    Jak jezdzisz wyprzedzajac innych pali 10-12 l / 100 km (tutaj niewatpliwie masz przewage nad bezyna w ktorej przy tkaiej jezdzie spalibys pewnie ze 20 l / 100, ten silnik lubi wyzsze obroty jak na diesla wiec jak jezdzisz dynamicznie pali mniej niz wlokac sie czy jezdzac emerycko, przynajmniej ja mam takie obserwacje.

Jesli masz mniejszy budzet mozesz poszukac 2.4 200 konnego nie TI, choc w cenie 37 bedzie ciezko kupic dobry egzemplarz, poza tym kupijac diesla musisz miec dodatkowy budzet na zalatwienie tematow o ktorych pisze Lukasz, no i serwis tego diesla nie jest tani, dodatkowo spalanie nie czyni go mistrzem oszczednosci. Ale badzmy realistami od swojega auta w stosunku do mocy nie oczekuje ze bedzie mi palila 6 w miescie
    Ja na Twoim miejscu poszukalbym wersji 8v 120 konni, mozesz ja dlubnac na 160, jest tansza w serwisowaniu, nie ma problemu z klapami itp.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 04-05-2012 o 18:28

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał siweczek25 Zobacz post
    czemu mam zapomnieć?
    bo za max 37k nie kupisz takiego wozu

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

siweczek25
    Gość

Domyślnie

domyślam się kolego,ale jak bym się uparl to pod koniec przyszłego roku było by mnie stać.

---------- Post added at 18:58 ---------- Previous post was at 18:56 ----------

Ok wracając do tematu co sądzicie o 2.0 JTDm ? jakieś uwagi ? myślę tak nad 2007r przynajmniej

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Wielu "znafców" twierdzi, że AR to złom z tendencją do awaryjności, a tu proszę nawet wśród samych Alfistów szerzą się kolejne "mity i legendy" - mniejsza popularność silników JTS może być co najwyżej powodem mniejszej ilości opinii o nich, ponieważ idąc Twoim tokiem rozumowania, o JTD powinno być ich dużo - już raz pytałem, co konkretnie można zarzucić silnikom JTS, poza sporym, przyznaję, spalaniem i wyciąganiem się łańcucha rozrządu w 2,2? - proszę, żeby przynajmniej na tym forum nie szerzyć obiegowych opinii, wyrażanych przez "pana Henia" na imieninach u cioci Zanim wyrazisz opinię, powołując się na wpisy forumowiczów/użytkowników, proponuję się z nimi zapoznać.

Jeśli chodzi o kwestię zasadniczą, jeśli oczekujesz w granicach 200 km, to w pojemności do 2 l pozostaje Ci jedynie 1,9 JTD 150 KM i chip - znajomy w Radomiu, który zajmuje się Alfami, twierdzi, że można ja bezpiecznie podkręcić do 190 KM (w manualu) - swoją miał tak podciągniętą, tyle że w GT.

Tym jts w 159 mozna zarzucic to ze prawie nie maja nic wspolnego z marka Alfa Romeo i chodz by byly zajebiste to ciezko sie pogodzic z tym ze ma sie samochod z logo Alfa Romeo a silnik od GM chyba ze kogos to wali to wtedy wiadomo
    Ostatnio edytowane przez salatin ; 04-05-2012 o 18:08
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał salatin Zobacz post
    Tym jts w 159 mozna zarzucic to ze prawie nie maja nic wspolnego z marka Alfa Romeo i chodz by byly zajebiste to ciezko sie pogodzic z tym ze ma sie samochod z logo Alfa Romeo a silnik od GM chyba ze kogos to wali to wtedy wiadomo
    mysle ze jadnak na szczescie wiekszość osob "to wali" JTS to dobre silniki, a kogo obnchodzi ze fiat je zrobil przy wspolracy z GM, globalizacja Panie, rownie dobrze o kazdym dzisiejszym aucie mozna powiedziec ze to nie auto marki swojej firmy bo ma skrzynie marki xx. itp. Fiat nie jest tu odosobniony.

wiec ja bym JTSow nie skreslal.
    Mozesz sie zastnanowic tez nad wersja 1.9 JTS, w tej cenie powinienes znalezc. 2.0 JTDM to spoko opcja ale raczej budzet podobny jak na najmocniejszego diesla w TI
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 04-05-2012 o 18:27

siweczek25
    Gość

Domyślnie

A ta 1.9 jts ile tam kucy siedzi? I czy we wszystkich silnikach trzeba usuwać dpf izaślepiać egr?