mam 195/55 r15 na alu i czuję, że nieco wolniej mi się auto zbiera niż na 175/65 r14 stal. ale chciałem ładne felgi i nowe opony to mam i nieco bezpieczniej się czuję z szerszym kapciem i nowa gumąa zrywanie boxerem nie służy, szczególnie na skręconych kołach :> nie ma co, 90KM to nie demon prędkości a nietypowe wozidełko
![]()
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
właśnie sens w tym że z alfy interesował mnie tylko silnik typu boxer , ale myślę że takie drogie nie będzie przeswapować na 1,7 16V
Napisz do kolegi Pablo on się zajmuje swapami
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Nie wiem tylko, czy jak będziesz miał opony o różnych profilach na obu osiach, to czy czujniki ABSu nie zgłupieją. Te z przodu będą wtedy pokazywały inną prędkość, a te z tyłu też inną. Robi się wtedy choinka błędów i są różne problemy. Nie wiem czy to występuje w 145, ale w nowszych Alfach na pewno tak. Jeśli miałbym już coś takiego zakładać do 145, to tylko i wyłącznie na obie osie. Z resztą, tak jak koledzy wyżej - nie widzę sensu wsadzania takich opon do silnika który ma 90KM. Chyba że chcesz robić swapa na coś poważniejszego (choćby V6 - jest gdzieś w sieci taki projekt), to wtedy nie widzę problemu, bo takie opony rzeczywiście są potrzebne przy takiej mocy silnika. Zrób jak uważasz, jak dla mnie to bezsensowne wywalanie pieniędzy w błoto.
może da się to jakoś naprawić ?
To jest stara sparciała opona i zaczyna się rozlatywać ze starości, więc nic z tym nie zrobisz i niestety ta opona to śmieć. Poza tym jakiekolwiek boczne uszkodzenia w oponie z tego co wiem są raczej nienaprawialne.
Dla 16" do 145 wejdą 215/40 i 205/45 pod warunkiem dobrania odpowiedniego Et dla felgi. Może wystąpić problem lekkiego przycierania na tyle pod obciążeniem. Było już o tym wiele razy na forum. Z którego roku ta opona i jakie ET mają twoje felgi?
Na pewno te felgi mają 7,5 cala? Bo wyglądają na szersze.
Ostatnio edytowane przez piter ; 06-05-2012 o 10:44 Powód: jeszcze jedno pytanko
amor sportowy do boxera na przod kosztuje ponad 1200 zlrobi tylko i wyłącznie koni
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv