Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Temat: Silnik JTD czy benzyna ?

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

Cytat Napisał rzepa Zobacz post
    Witam,

Wiem ze alfy są same w sobie piękne, ale może użyliście czegość w swoich AR żeby poprawić im wygląd stylistyczny zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Nie mówie tutaj np. o sprężynach i glebie, czy przyciemnianych szybach. Chodzi mi o jakiś drobiazg, detal, cos co sprawi że auto sie jeszcze bedzie wyróżniać.
    jeśli chodzi o drobiazgi to np. chromowa listwa na klape bagażnika... więcej z drobiazgów nic bym nie ulepszał... ewentualnie jakaś naklejka Alfaholików bądź samej alfy później to można pomyśleć nad lotką...

a wracając do tematu... to nie znalazłem żeby było napisane ile mniej więcej km rocznie bedziesz kolego robił?? i czy chodzi Ci o ekonomikę czy przyjemność?? bo raczej jakiegoś kompromisu szukamy jak zależy Ci na wciskaniu we fotel to JTD jak na mocy i obrotach przy przyjemnym dzwięku to 2,0TS + LPG... osobiście mam JTD 115KM i na początku było WOW ale juz rumaki oswojone i jest mały niedosyt... czasami depnę na jakimś luczku i opony cos tam kwicza ale szału już nie robi... więc bede zwiększał moc bo wszystko idzie zrobić ale jak Ty kupujesz to patrz za 16V jeśli chodzi o JTD... TS nie wiem jak się sprawuje bo nie miałem okazji jechać...

aha i tam ktoś napisał że JTD chodzi jak traktor... to mówię że to gruba przesada... JTD patrząc na diesle innych marek ma jedna z lepszych kulturę pracy wg. mnie przynajmniej wiadomo diesel nie będzie tak cichy jak benzyna której czasami nawet nie słychać...

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    czasami depnę na jakimś luczku i opony cos tam kwicza ale szału już nie robi... więc bede zwiększał moc bo wszystko idzie zrobić
    To właśnie jeden z powodów chęci kupna JTD, bo jak ma się wolne 1500-2000zł to można spokojnie 120 konne JTD zrobić 150 Niestety z 1.6 TS 120km się tak nie podziała, bynajmniej nie za takie relatywnie nieduże pieniądze.

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

no ja mam w planach wydać max 3 koła i z tego co mi pisali to można o wiele więcej wyciągnąć ale mnie te 40-50 więcej zadowoli samego chipu nie chcę robić bo na tym +35KM jakoś jest ale jak turbo i dolot i do tego chip to już coś się poczuje do tego katy OUT i przelotowy wydech.. w benzynie nie ma takich możliwości... przynajmniej się nie orientowałem i nie wiem... może posiadacze TS coś więcej będą wiedzieć na ten temat... w sumie zawsze turbo w benzynie można dołożyć ale kupę przeróbek jest... ale jak Tobie 150 wystarczy to albo kupujesz 16V i masz już albo patrzysz za zadbanym 8V i jedziesz na chipa fakt że wtedy 6 biegu będzie brakować... i to jest zaleta kupowania 16V

Auto
    w planach

Domyślnie

W moich planach jest fabryczne JTD 140-150km, a te częstokroć mają skrzynię 6-biegową

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

heh szkoda że skrzynia od 16V do 8V nie podejdzie;/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Tarin
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Temat troche się rozmył... Od tuningowania po czipowanie itp. A ja nadal nie dostałem odpowiedzi na pytanie co jest nie tak w tych benzynach ? Dlaczego mają dość słabą opinie ? I można je dostać sporo taniej niż JTD? Ja myślę że nie będe robił w roku więcej niż 10-15 tyś. km więc ciekawi mnie temat benzyn. Bo przecież ludzie nimi jeżdżą

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Jezdża
    a dlaczego mieliby nie jeździć.
    Sam z powodzeniem zrobiłem 40tyś TSem w rok i to jeszcze na gazie.
    W między czasie wymiana 3 razy oleju, termostatu bo otwierał w okolicach 70*, pompy paliwa którą zajechałem robiąc kupe kilometrów z suszą w zbiorniku .. i tyle.

Co z nimi nie tak ?
    Nie lubią słabego i spracowanego oleju, podobno nie tolerują długich przebeigów na rozrządzie jednym ... ale tego akurat nie jestem w stanie pojąć.
    Słaby olej = słabe smarowanie wariatora zmiennych faz rozrządu ... więc = klepanie wariatora.
    I tyle.
    Wszyscy mówią panewki - ale w 1.6 nie słyszy się o padających panewkach.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

Tak jak ktoś już wcześniej pisał. W tym przedziale wiekowym 8-10 lat najlepiej brać diesela. Czy diesel czy benzyna i tak coś trzeba będzie zrobić ale łatwiej jest zrobić dwumasę w JTD czy JTDm lub ogarnąć MCSF/turbo niż mieć panewki czy wał do ropienia w TSach.

Auto
    w planach

Domyślnie

Zasadniczo podczas wertowania zasobów internetu w poszukiwaniu info o 147 nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o TSie. Po prostu ludzie piszą, że JTD jest mniej zawody niż TS oraz bardzie ekonomiczny. Co nie zmienia faktu, że TS nadal jest chwaloną jednostką, choć żyje w cieniu JTD

Warto dodać, że TSy niestety są paliwożerne, bynajmniej tak wnioskuje po rankingu spalania na autocentrum. Wynik porównuje z 1.6 16v 115km w Renault Megane mojej mamy, która jeździ 50/50 miasto/trasa i średnia wychodzi 7l benzyny, gazu pali tyle samo.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

No to tu nie zrobisz takiego spalania.
    8-9 trasa można jeszcze urwać
    10-11 miasto
    Chociaz miasto to i 15 ostatnio zrobilem (18" + box na dachu)
    147 powodów do zadowolenia