Absolutnie się zgadzam, tylko spotkałem się dwukrotnie z opinią, iż ta skrzynia jest wysoce awaryjna z silnikiem 1.9 16V. Dlatego szukam informacji czy jest w tym chodź trochę prawdy.
Działa bezawaryjnie.
Pojawił się mały problem.
Pojawił się spory problem.
Absolutnie się zgadzam, tylko spotkałem się dwukrotnie z opinią, iż ta skrzynia jest wysoce awaryjna z silnikiem 1.9 16V. Dlatego szukam informacji czy jest w tym chodź trochę prawdy.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
A jak to jest z "automatem" w 2.0JTDm?
No i wszystko jasne. Dziękuje.
Pomijając fakt, że jestem zadowolony z q-tronica, to zastanawia mnie, czy ktoś z Was kto ma 2.4 używa ręcznej zmiany biegów.
Sam tego nie używam, bo nie widze potrzeby. Nawet samo redukowanie biegów przed wyprzedzaniem, robię poprzez wciśnięcie i odpuszczenie gazu, wtedy skrzynia ładnie się "zrzuca w dół" później tylko dociśnięcie gazu i jazda.
Gdybym miał manetki przy kierownicy, to pewnie bym ich używał, ale żeby machać dźwignią przy automacie ... passe![]()
Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 09-11-2014 o 11:23 Powód: Literówka
Witam! Czasem bawię się w ręczną zmianę ale głównie dlatego żeby sprawdzić czy działai ewentualnie przy wypalaniu DPF-a. Co do redukowania biegu przed wyprzedzaniem. Myślę, że nie warto robić w ten sposób. Po to jest kick-down żeby zredukować bieg. But w podłogę i odjazd. Szkoda czasu na takie pracowanie nogą a wydaje mi się, że dla skrzyni też nie do końca może być to dobre (albo ktoś mnie wyprowadzi z tego błędu). Myślę, że mimo, że nasze skrzynie są dobre, trzeba je traktować raczej rozsądnie. Pzdr.
Ale kickdown wymusze przyspieszanie z gazem do dechy (przynajmniej w poczatkowej fazie), a w sytuacji gdy nie chcę świrować, jest to zbędne. Szczerze, to kickdown uzywam tylko gdy się z kimś ścinam na trasie. Normalnie jadąc nie potrzebuję. Poza tym moja StoPięćdziesiątaDziewiąta jest tak leniwe, że gdy spokojnie wciskam gaz, to czasem rozpoczyna wyprzedzanie < 2000 rpm, wiec taka redukcja (gazem) wydaje mi sie wskazana.
Witam,ja mam od sierpnia 159 1.9 16V Q-TRONIC 2007 rok,przejechałem jakieś 5 tys.km ,przebieg to 143 tyś.km skrzynia chodzi bardzo dobrze, płynnie zmienia biegi,przyjechałem nią z Włoch 2300 km i jazda to frajda.Jedyny mankament to wyciek oleju z lewej półosi przy skrzyni oraz raz miałem przy redukcji miesiąc temu takie szarpniecie ale teraz spokój.Wiem że we Włoszech był dolewany olej GI/VI 1L,ale pojadę na sprawdzenie do serwisu od automatów czy jest tyle ile powinno być i wymienię uszczelniacz półosi.
No to się nie zrozumieliśmyOczywiście, że nie zawsze trzeba dawać w palnik ale nie rozumiem stwierdzenia, że redukujesz bieg przez dodanie i ujęcie gazu (bo jak chyba, że w ten sposób symulujesz działanie manuala czyli redukcja i czekasz na niższym biegu na okazje do wyprzedzenia). Ale w automacie to wg mnie nie ma sensu. Jak chcesz wykorzystać elastyczność silnika to wciskasz gaz delikatnie i zaczyna przyspieszać bez redukcji. Jak chcesz szybciej odjechać wciskasz mocniej, redukuje bieg i szybciej przyspiesza. po co męczyć skrzynię niepotrzebnym wymuszaniem redukcji? Albo się mylę...Pzdr.