Owszem EGR wspomaga zawór overboost (który reguluje cisnienie przez przestawiania kierownic zmiennej geometrii) w regulacji cisnienia doładowania, ale go nie zastąpi!!!!
Owszem EGR wspomaga zawór overboost (który reguluje cisnienie przez przestawiania kierownic zmiennej geometrii) w regulacji cisnienia doładowania, ale go nie zastąpi!!!!
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
czyli, wypinajac TYLKO wtyczke z EGRa, zmienna geo nie dziala, bo overboost glupieje ? .....
swietnie![]()
Ostatnio edytowane przez kenobi ; 12-06-2012 o 12:27
..... powered by www.cinsoft.pl
I tu się kolego mylisz, bo ja mam całkiem sprawny EGR i całkowicie zaślepiony. Lubię sobie przy belli porobić i pewnego weekendu coś mnie wzięło na wyczyszczenie dolotu i klapy gaszącej. Po rozebraniu wszystkiego złapałem się za głowę i w kolejny weekend zaślepiłem drania (EGR). Pewnie ludzie dbający w szczególny sposób o środowisko mnie zlinczują ale wychodzę z założenia że jeżeli mi to w niczym nie pomaga a jedynie mam z tym problem w postaci niesamowicie zaje...ego dolotu to ja tego nie chcę. Pozdrawiam
Głownie wlasnie chodzi mi o ten syfwyłączenie programowe egr załatwiłoby sprawę tylko właśnie bylem ciekaw co z ta turbina
![]()
Zrobilem 60 tys bez egra i turbo mam caly czas to same
bajki o wspomaganiu turbo opowiadajcie sobie kolegom..
poniżej wklejam wypowiedz cinka odnośnie wywalenia EGR z programu:
egr- napiszę brutalnie: niech kolega zje grochówkę, po kilku godzinach napierdzi do reklamówki a następnie spróbuje tym oddychać
A na poważnie plusy to:
- reakcja na gaz oraz brak jakichkolwiek problemów z wahaniami mocy w dole, kopceniem itd (oczywiscie gdy reszta wozu jest sprawna)
- brak dalszego zabrudzania kolektora ssącego i kanałów w głowicy (niestety to co juz jest przed wywaleniem EGR w dolocie najlepiej byłoby wyczyścić - demontaż kolektora)
- w przypadku innych aut jak 156 a wyposażonych w dpf mniejsza degradacja DPFu
Z minusów - jedynie co jest minimalnie zauważalne i to nie w każdym przypadku - nagrzewanie auta niemniej tu zawsze mówię - jtd/mjtd MUSI mieć sprawny układ chłodniczy a tu głównie termostat; polecam też montaż dogrzewacza na przewody z nagrzewnicy - koszt śmieszny rzędu kilkuset pln a komfort ogromny. Jakiekolwiek bzdury o większym EGT itd to bzdura - jak ktoś pomyśli o zasadzie działania tych silników a następnie poczyni odpowiednie diagnostyki dynamiczne okazę się, że i EGT w stresie dla obrotów kiedy EGR ma w teorii działać jest mniejsze...
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...#ixzz1xZaFeqzS
Ostatnio edytowane przez omen ; 12-06-2012 o 11:24
..... powered by www.cinsoft.pl
No dzieki wielkie teraz juz wszystko wiem![]()
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Jedyny minus wiecznie zamkniętego EGR, to wolniejsze nagrzewanie się cieczy chłodzącej. Na rurze od kolektora wydechowego do EGR-u jest wymiennik ciepła między spalinami, a cieczą chłodzącą. Gdy EGR jest zamknięty, to tego przepływu nie ma.
Tyle teorii, bo ja nie zauważyłem takiego efektu aby zmienił się czas nagrzewania. Jeśli on występuje to tylko na wolnych obrotach, bo przecież wtedy właśnie przepływ prze z EGR-a jest otwarty. Wtedy gdy dajemy w palnik i spaliny są najgorętsze, to EGR i tak jest zamknięty.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF