Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Nie równa praca silnika 2,0 JTS

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Wrzucę Ci to co znajdę w kompie bo gdzieś robiłem chyba nawet logi powinny być - napewno mam printscreeny
    No z tym wymienianiem to był taki trochę strzał na ślepu miałem w reku drugi sprawny i podnośnik 20 minut roboty i tyle, i okazało się że pomogło.
    Póki co zapłon mi nie wypada tzn nie pojawia sie jak wcześniej błąd P030x, wrzucę Ci to ale dopiero po 22 bo jestem poza domem

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie mam takiego jałowego, jak opisujesz. Nie piszesz też o niczym co działo się w jeździe, co mnie dziwi przy CKP, ale widać tak może być.

Mój problem - dotyczy wyłącznie jazdy, nie postoju - wtedy, gdy są inne obciążenia i inne różne takie są powłączane, które na postoju nie funkcjonują. Wtedy jednak wszystko się zmienia. I tylko z logami z jazdy z usterką CKP miałoby sens porównanie.

W sumie znam parametry prawidłowe, problem tkwi w tym, że w czasie, gdy powstaje błąd w mojej GT, wszystkie parametry są nieprawidłowe, dla tego momentu pracy silnika.

Czepiłam się trochę tego CKP, ponieważ jakby, dokonałam jego tuningu, tylko, że ECU zostało to samo i nie dało się oszukać. Ale to może być błędny trop.

Najbardziej nie podoba mi się reakcja dolotu w tym wszystkim. Jeśli przyspieszam – ECU powinno otworzyć przepustnicę, aby miało ono lepszy dostęp i aby na tej podstawie wzbogacić mieszankę. Jednak tak się nie dzieje w tym zakresie rpm, ECU zamyka przepustnicę, przepływ spada i cała reszta zuboża mieszankę, więc albo jest za bogata, albo ECU uważa, że się hamuje. Czasami mimo, że TP == 100% to MAF b. niski. A czasami TP == 100%, a pedał gazu lekko muśnięty, MAF niski. Może tak się dzieje, jak jest/są przerwy w zapłonie. Nie wiem.

Tam na dole jest za mało powietrza, tylko, że nie wiem dlaczego. Nie umiem tego ustalić.

Ale dzięki za chęci.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 21-08-2012 o 09:01

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Majka, jakbyś chciała to możemy umówić się jakoś w któryś weekend Września, w Wawie, mam tu warsztat i mechanika który mógłby pomóc poprzekładać graty. Z mojej do Twojej i wtedy można było by wykonać TESTY - np zamienić czujniki, ECU, itd.
    Oczywiście wszystko za free bez kosztów, a dla mnie to też była by super nauka i lekcja więc jak coś to daj znać. Logi wrzucę Ci tak jak mówiłem ok piątku. U mnie sprawa wyglada tak że na wolnych obrotach, silnik co jakiś czas jakby się delikatnie zdławiał , czuć to w aucie, no i wychodzi przy RPM na kompie. U mnie przy jeździe nie ma problemów jedynie czasem zauważyłem przy ok 5000 obr lekkie zdławienie ale bardzo sporadycznie i niesety nie udało mi się tego wyłapać na kompie, bo jak jęździłem z godzinę to wszystko było ok.
    Moja też jest z 2004 roku

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dzięki.

Jak wrócę z wakacji, zobaczymy co wyniknie w testach, czy coś zrobią, czy nie. Ale na przełom nie liczę.

Wtedy możemy podstawiać graty do woli. To może najlepszy pomysł, aby tak sprawdzać.

Podjadę jeszcze do elektronika od ECU, aby może zbadał go, i aby określił możliwości zmiany map.

Jak wrócę odezwę się.

Logi jak wrzucisz, chętnie zobaczę.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 22-08-2012 o 17:15