Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Alfa Romeo 156. Dobra dla mnie?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał Zorro Zobacz post
    Fakt że nie jest specjalnie ekologiczna
    A kogo to obchodzi?

powstrzymując się od deptania gazu w 2.5 V6 spokojnie można zejść w trasie do 8,5 l/100 jadąc 120-130
    Nigdy mi się to nie udało, więc lepiej założyć 10 na 100.

Poza tym wrażenia z jazdy bezcenne
    A jak to się ma to nie deptania gazu?
    Albo fun, albo oszczędność, nie widzę sensu kupowania v6-tki i nauka ecodrivingu żeby spalanie utrzymać w "normie"

Z mojego doświadczenia: na 14-to letnie auto, utrzymane w nienagannym stanie technicznym, po wszystkich większych naprawach (chłodnica, zawias, sprzęgło, konserwacje, rozrząd) przy przebiegu rocznym około 12-13 tyś wychodzi 1tyś zł miesięcznie (odpada mi mechanik bo wszystko robię sam). I nie ma bata że będzie mniej. Pewnie z gazem byłoby trochę mniej.
    Mało nie jest więc jeśli ktoś nie jest przygotowany na taki wydatek niech szuka diesla, jak trafić uczciwy egzemplarz nic się z silnikiem nie dzieje poważnego, a reszta jak w innych markach (w audi i pasatach też leżą wszyscy pod autami i wymieniają wahacze na potęgę).
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Z dieslami jest tak że jak się mało jeździ to wychodzi mało ekonomicznie bo:
    - za auto z dieslem musisz zapłacić więcej niż za benzyniaka,
    - serwis jest dość drogi (czasem padają turbiny, wtryski),
    - różnica w cenie ON i PB jest śmieszna.

Z drugiej strony jak masz na wakacje pojechać V6 to uśmiech z pyska potrafi zniknąć

stiv88
    Gość

Domyślnie

TO ja moze opowiem swoja historie ;p.Zdalem prawko mialem 18 lat .MARZYŁA mi sie alfa romeo 156 na auto mialem uzbierane 6000-7000 tys tyle ze wtedy to co najwyzej moglem wysluzonego benzyniaka kupic .I niestety kupilem rovera 400 potem po roku sprzedalem go za 5000zl i kupilem opel astre 2 w gazie "na lewo zakladanym " najgorszy samochod jaki mialem ;p ale pomijajac .Czy to jezdzilem roverem czy to astra to zawsze jak widzialem ta alfe 156 to az mi serce kolatalo a w glowie" ludzie no musze ja miec ! " a jak juz widzialem 159 to orgazm xD .No do rzeczy jezdizlem ta astra jakies ponad rok silnik 1.4 na sek 1 gen 12 litrow gazu haha ;p i wyobrazcie sobie to podchodzi do mnie gosciu na parkingu i mowie "o ale fajna astra " i tak oglada i mowi nie chcesz sie zamienic ?? ja odrazu banan tylkoz eby te gowno oddac ;p mowie " jasne za co " a on " za ALFE ROMEO 156 1.9 rok 2000 przebieg 2000tys " w myslach tylkoe " kur.. jap..;p no nie wieże !! " gosciu wygladal na troche nie ten tego moja astra z lewym gazem rok 98 a on bez doplaty chce sie zamienic !!jaja jak berety .I mu mowie ze nie wiem ze to wadliwe itd a w sercu i w glowie" biore ja chodz by nie miala kol ;p".Pojechalismy do niego podpisalismy umowe wychodzac tylko powiedzialem " jade na miesiac do niemiec ;p" nie chcialem zeby mi zwrocil astre po 2 tyg oczywiscie poinformowalem go ze gaz na lewo itd .NO ALE MAM MILOSC!

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

to chyba w ciężkim stanie jest ta Twoja bella , albo gościu nawiał z psychiatryka że wymienił się 1:1 156 za astre

stiv88
    Gość

Domyślnie

no wlasnie nie bo gosciu ja mial 3 miesiace z niemiec sprowadzil co mialem do wymiany to wachacze przednie i kolo pasowe tylnie wachacze klient wymienil tarcze tez .Moj mechanik mowil ze koles oszalal ;p

jad1014
    Gość

Domyślnie

Witam, No ja mam tylko pytanie czy się da kupić w miarę zadbaną "156" za 7000-7500, jestem w trakcie szukania kupca na moją almerę i po sprzedaży tyle będę mógł przeznaczyć na Alfę żeby mi jeszcze trochę zostało na jakiś tam pierwszy wkład.
    Wiem jedno, że chce "156" z silnikiem 1,9 JTD ;P.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Wszystko da sie kupic tylko pytanie w jakim stanie? Nie ma co myslec o tym, ze bedzie w nienagannym stanie. Trzeba szukac takiego auta, ktore ma robione wszystko na czas. Nieraz okazje trafiaja sie a nieraz nie.
    Sent from my Lumia 800 using Board Express

jad1014
    Gość

Domyślnie

Doskonale o tym wiem tyle że wiem też że muszę szukać czegoś co będzie miało przede wszystkim zdrowy silnik turbinę i w miarę możliwości układ kierowniczy... Drobne poprawki blacharskie czy lakiernicze to mały pikuś mam dobrego znajomego lakiernika to myślę, że się z tym uporamy podstawowe wymiany to też nie problem mechanika też mam znajomego,... Tyle, że jak pisałem muszę szukać czegoś co nie będzie potrzebowało zbytnio tych nieco bardziej ingerujących w silnik napraw/wymian bo to dość wrażliwe na mechaników samochody i wolał bym takich droższych w tym wypadku napraw uniknąć gdzieś do wiosny

- - - Updated - - -

I na tym właśnie moje pytanie się skupia czy da się kupić taką "156" przy której tych droższych bardziej skomplikowanych napraw uniknę przez pierwsze powiedzmy pół roku ...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Qrcze - to tylko auto. Czy kupilbys VW, AUDI czy inne to i tak zawsze cos trzeba wymienic. Moj mechanik specjalizuje sie w Renault i moja Ala byla pierwsza i z tego co wiem narazie jedyna w naprawach w jego warsztacie. Zawsze cos grzebiemy w niej razem i nigdy problemow nie bylo. Tak jak pisalem wczesniej - najwazniejsze zakupic jak najzdrowszy egzempl a naprawy tego czy owego przy starszym roczniku i tak nas nie omina. Nie boj zaby i szukaj. Spogladaj na fakturki, szukaj na forach Alfy. Cos trafisz na pewno
    Sent from my Lumia 800 using Board Express

jad1014
    Gość

Domyślnie

Tak Jest
    A o dalszych działaniach poinformuję jak sprzedam nissana wreszcie
    postaram się was wykorzystać do pomocy w szukaniu wtedy