Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Po jakim przebiegu należy wymienić rozrząd a AR 159

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Ale macie rację, z rozrządem nie ma żartów, wymienię pewnie na jesieni - moja 159 będzie wtedy miała 5,5 roku i przejechane ok 50 tysięcy km.
    Nie ma żartów. I pamiętaj, że dogorywający rozrząd bardzo często daje słyszalne znaki, więc można w ostatniej chwili jeszcze uratować silnik. Ja te dźwięki zlekceważyłem, a od poprzedniej wymiany rozrządu do jego uszkodzenia minęło 5 lat i miesiąc, i przejechałem dokładnie 39 846 km...

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

Hi, odświeżę nieco temat.

Proszę o informację (bo w książce ani instrukcji serwisowej tego nie znalazłem) czy podczas wymiany rozrządu (teoretycznie 150k km) w silniku 1,8 MPI należy również wymieniać pompę wody ?

Z tego co gdzieś się kiedyś dowiedziałem pompy wody wymienia się co drugą wymianę rozrządu. Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ?

Jakiej marki paski/rolki/napinacze są przez Was używane ?
    Np. tutaj (http://moto.allegro.pl/ina-rozrzad-k...563369377.html) cena mnie zaskakuje. W Maździe za sam napinacz hydrauliczny można zapłacić 500 zł. Jak mi ktoś powie, że Alfa droga to parsknę śmiechem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja bym wymienil raczej przy kazdej wymianie rozrzadu pompe wody.To chyba nie jest wielki koszt z tego co pamietam.Dla mnie to co pisza to jedno a to co bym zrobil to drugie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Kattom Zobacz post
    Z tego co gdzieś się kiedyś dowiedziałem pompy wody wymienia się co drugą wymianę rozrządu.
    Oszczędność prawie żadna, pompę zaleca wymieniać się przy każdej wymianie rozrządu.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

nikusbb
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Oszczędność prawie żadna, pompę zaleca wymieniać się przy każdej wymianie rozrządu.
    Zgadzam się z przedmówcami.

Znajomy wymieniał w Vectrze sam rozrząd i pompa wody nie wytrzymała do kolejnej wymiany. Problemy zaczęły po około 30tkm od wymiany od tego że silnik nie utrzymywał stałej temperatury. Wymienił termostat (temperatura silnika dalej "wariowała" ale w mniejszym stopniu) później pojawił się problem z ogrzewaniem wnętrza. Oddał innemu mechanikowi i ten po dostaniu się do pompy wody chwycił się za głowę jak zobaczył jej stan. Gapiostwo mechanika, który wymieniał rozrząd i nie wymienił pompy kosztowało: nowy termostat (podejrzewam, że stary jest ok)+robocizna, nowa pompa+pasek rozrządu+robocizna, masę nerwów.

Teraz sobie odpowiedz czy warto dokonywać wymiany pompy co 2 wymiany rozrządu.

Osobiście wymieniłem pompę razem z rozrządem bo wolę mieć wolną i spokojną głowę

Użytkownik Świeżak Avatar ozi73
    Mieszka w
    żory
    Auto
    AR 159 ti

Domyślnie

Jak miałem fiata idea po 3 dniach jak go dostałem w swoje ręce to w czasie drogi urwało mi sie kółko co jest pasek na nim z pompy . Na desce dyskoteka masakra tyle dobrze ze silnik był na łańcuchu to wymieniłem tylko pompe i pasek.A niby wszystko było wymienione lepiej zrobić i spokojna głowa

mariusz359
    Gość

Domyślnie

ja kupilem swoja 72.500 przebiegu, rozrzad byl bdb stanie , a mimo to zrobilem odrazu, z takimi zeczami nie ma co zwlekac.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

i to jest odpowiednie podejscie do sprawy.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Mariano_lodz Zobacz post
    hmmm, kupując auto za granic w momęcie oglądania miało 107 tys, dzwoniłem do Polski do serwisu i mi powiedzieli że przy 120tys powinno sie wymienić, pompa co drugą wymianę.
    Wymiany był przy 110tys , teraz przy ok 148tys czysciłem kolektor i żeby go wyciągnąć pasek trzeba było zdjąć, jak się okazało marka była bez szału, po za tym stan w miare, ale profilaktycznie wymieniony na Nowy
    Pompy wodne rzadko dożywają drugiej wymiany...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów