Tak, klucz wyciągniesz tylko w pozycji zamkniętej
Tak, klucz wyciągniesz tylko w pozycji zamkniętej
tak, ja go rozbierałem, żeby przełozyc ten pęknięty plastik (bolec) z innego uzywanego korka. Nie ma w tym większej filozofi, trzeba tylko troche się nagimnastykowac z rozdzieleniem tego "wieczka" od głównej czesci korka. No i uważac zeby spręzynki nie zgubic. Ja na biorce kupilem uzywany korek od Punto - niby identyczny ale ktoś pisał ze elementy z niego bardziej wytrzymałe. Do tej pory wszystko działa po naprawie.
U mnie klucz można wyciągnąć również w pozycji otwartej. Przy takich korkach klucz obraca się o 90 stopni. W innych korkach, gdzie klucz nie obraca się o pełne 90 stopni nie ma możliwości wyjęcia klucza, czyli korek zawsze będzie zamknięty kluczem.
Podobny problem miałem i u siebie - rozwiązaniem okazało się być dorobienie/wymiana wkładki. Z tego co się orientowałem statystycznie wychodzi na to, że większość przypadków to uszkodzony korek- tym bardziej zdziwiony był "klucznik", który wkładkę dorabiał/reanimował (cokolwiek by z nią nie robił- nie znam się). W każdym razie orientacyjny koszt jaki z tego tytułu poniosłem to ~60zł. Dla porównania wg cen ASO sam korek (bez wkładki) ~70zł, natomiast nowy korek z wkładką i kluczem ~90zł- czy to tanio, czy drogo czy normalnie- nie wiem, ale być może komuś się przyda taka informacja.