Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Temat: Alfa użytkowa - SW 1.8 TS 140 KM.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    kolega wujka od strony szwagra siostry mojego kuzyna po stronie ojca z trzeciego małżeństwa miał córkę i ona miała kolegę co miał dziewczynę co miała troje braci i jeden z nich miał ....
    alfę - zepsuła mu się
    wiem co piszę - alfy się psują
    Bocian ma rację. Podtrzymuję.

156 NADAL jeździ we włoskiej Policji i co? I mają się dobrze te auta. A tu nikt się z nimi nie patyczkuje jak z jajkiem.
    Bierz tą Alfę i nawet się nie zastanawiaj.
    Czemu wszyscy uważacie, że te auta są tak kiepskie, żę zaraz jako służbówka się rozlecą ;/
    Przestańcie generalizować. To zwykłe auto do codziennej jazdy, które psuje się tak jak inne. I z o wieeeeeele piękniejszym designem niż konkurencja.
    Ja jak najbardziej cię namawiam do kupna. Przynajmniej bedziesz się w niej dobrze czuł i miło będzie ci w pracy
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie a moze jtd

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    To jak ja kupisz to profilaktycznie wymień panewki
    Przyznam się że z tymi panewkami udało wam się mnie wystraszyć Dzwoniłem dzisiaj do najbliższego serwisu który specjalizuje się w Alfach i powiedzieli że przy takim przebiegu nie można wykluczyć że za jakiś czas coś może wyskoczyć z panewkami i że można je profilaktycznie wymienić. Na pytanie jednak czy załatwi to sprawę chociaż na 100 tys. km powiedzieli że niekoniecznie bo przecież może siąść pompa oleju albo wał i tak będzie po zawodach. A na koniec podsumowali że najlepiej to diesla sobie kupić bo tam nie ma tego problemu

No i jestem w kropce - jest jeden diesel w okolicy, dwa lata młodszy, juz po fl i też 1 właściciel polski salon. Nie sprawdzałem go bo diesel średnio mi leży - będę jeździł głównie po mieście i na krótkie odcinki. Samochód maił pełną dokumentację serwisową, kupę FV z przeglądów i napraw - z ciekawych rzeczy właściciel robił wysprzęglik i co roku coś w zawieszeniu, wszystko też w ASO. Jedna fv była na 5 tys. z 2010 roku. Przebieg 170 tys i silnik 1.9 JTDM 140 KM, samochód droższy o 4 tys.
    Co byście wzięli na moim miejscu? Dodam że diesla dokładnie nie mogę sprawdzić bo za daleko jest do serwisu ASO ale po paierach widać że właściciel na wozie nie oszczędzał

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Ja bym brał diesla , no ale jak sam napisałem dokładnie nie możesz sprawdzić , no i auto droższe o 4 tys , lecz jeśli te 4 tys nie robi Ci większej różnicy to skusił bym się

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Chełm
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 jtd 136km 2000r SW; alfa 145 1.4 TS

Domyślnie

jak kolega wyżej, diesel jtd dobra rzecz, według mnie wspaniała kultura pracy i elastyczność silnika ogółem fajnie się jeździ. Po za tym silnik jtd fiata jest małoawaryjny oczywiście dobrze eksploatowany i nie katowany, posłuży parę ładnych lat.

kosa64
    Gość

Domyślnie

Miałem dwie 1,8 TS, tak się złożyło że pierwszą przejeździłem 130 tys w ciągu 2 lat (oczywiście zagazowaną). Sprzedałem gdy miała 345 tys przebiegu, tylko dlatego że koleś wjechał mi w kufer. Następną sprzedałem przy przebiegu 220 tys gaz BRC, żadnych problemów z tymi samochodami nie miałem.Teraz mam 166 3.0. 2004r - bajka.
    Mam okazję dość często jeździć Audi czy VW, jeszcze częściej słyszę, że Alfy to szrot, uśmiecham się tylko świadom tego, że niewielu wie jak dobre są to auta.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Podsumowując - użytkownicy benzyn doradzają TS a diesli JTD - mi tak naprawdę zależy tylko na niższych kosztach eksploatacji dlatego wcześniej myślałem o benzynie w gazie. Niestety jest ryzyko ze może wyskoczyć remoncik silnika ale za to w JTD pewnie trzeba będzie pewnie robić dwumasę za jakiś czas(właściciel jeszcze tego nie robił), nie wiem czy 140KM ma DPF bo jesli tak to troche lipa będzie w mieście. Remont TS to około 3 tys. a dwumasa? Na gazie zakładam że spali srednio 12 litrów plus 0,5 benzyny , diesel 7,5 litra więc wychodzi przy 20 tys. rocznie jakieś 2200 zł taniej na gazie Jeśli coś źle liczę niech ktoś mnie poprawi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Powiem tak - gaz napewno taniej wyjdzie. Co do tego że TS, że remonty że coś tam - sranie w banie - jak jest z pewnego w 100% źródła to brać, gazować i jeździć (jeżeli taki masz zamiar żeby zagazować) . A diesel taki bezawaryjny też nie jest. Może mniej awaryjny niż TS, ale jak TS Ci klęknie to za cenę jednego remontu diesla masz dwa remonty TS'a

A co do tego że serwisowany w ASO to w jednym względzie też jest minus a nie plus... Czyli wymiana oleju tak, jak zakłada producent czyli co 20 tys. km , gdzie nawet Selenia zamienia się już dawno w żur a nie olej.. Więc to akurat jest minus serwisowania w ASO Ale przynajmniej cała reszta pewna

W tym wypadku odpowiedzią raczej jest to czy wolisz charakterystykę diesla, czy benzyny? Bo tak naprawdę, sumarycznie rzecz biorąc koszty i diesla i benzyny będą zbliżone, z małą korzyścią benzyny + LPG

candy81
    Gość

Domyślnie

To sa auta uzywane wiec nie ma co tutaj generalizowac, ktore rozwiazanie bedzie tansze i mniej klopotliwe. Posiadajac ta wiedze i doswiadczenie wybral bym zdecydowanie diesla 8V. Ts wczesniej czy pozniej sie "skonczy" a koszty komplkeksowego remontu to okolice 5tys. Ts to mial byc hit. Wysilona jednostka, zmienne fazy rozrzadu, 2 platynowe swiece na cylinder, ladny dziwek silnika, trafil sie nawet balans... Niestety ksiegowi zje...li wszystko i tak mamy tykajaca bombe. Ktos tutaj zaproponowal fucusa. Bardzo dobra opcja duzo tansza w eksp. niz 156 a wybor jak zwykle nalzy do ciebie.
    Acha, roznica pomiedzy 144ps a 140ps to poprostu ekologia(euro). W 140 masz juz np 3 sondy+prekaty czyli dodatkowe rzeczy, ktore moga sie zepsuc.
    Ostatnio edytowane przez candy81 ; 28-11-2012 o 17:46

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

A może niech kolega poszuka pewnego auta w dziale bazar.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    W tym wypadku odpowiedzią raczej jest to czy wolisz charakterystykę diesla, czy benzyny? Bo tak naprawdę, sumarycznie rzecz biorąc koszty i diesla i benzyny będą zbliżone, z małą korzyścią benzyny + LPG
    Wolałbym benzynkę ale jak mam obawiać się czy wrócę z dalszej trasy o własnych siłach to diesla dam radę przeżyć. Alfa JTD ma raczej oryginalny przebieg, kilkanaście FV za wykonane naprawy i przeglądy raczej nikt by nie fabrykował. Zastanawia mnie tylko dlaczego miała wytartą gumę na pedale sprzęgła przy tak nie potężnym przebiegu. Dogadałem się,że na ścieżce bedę mógł sprawdzić zawieszenie i da radę podłączyć ją pod kompa ale kompletnego przeglądu w ASO nie będzie jak zrobić.
    Jeśli ktoś by mi zagwarantował że na TS dolecę chociaż do 300 tys. bez stania przy trasie to brałbym go od razu Jak na razie tylko KOSA64 pochwalił się że mu TS przeleciał ponad 300 tys.To trochę mało jak na tak liczne grono Alfisti Chyba że rozejrzę się za pakietem assistance z lawetą w cenie

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia