Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Uderzenie lewym kołem - Alfa 166

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Dam znac jak pojade do serwisu.
    Dzisiaj zanotowalem kolejny dziwny sygnal z mojej belli. Podczas jazdy nagle, po kilku kilometrach jazdy zapala sie kontrolka od asr. Wylancza sie kontrola trakcji i nie mozna jej wlaczyc. Ponowne uruchomienie auta rozwiazuje problem ale tylko na kilka, kilkanascie minut.
    Czy to moze byc spowodowane iz podczas uderzenia czujnik zanotowal blad i po prostu mi go wyswietla?
    Czy moze byc uszkodzony czujnik? Jakie sa koszta?
    Jutro usune bledy -podlacze pod komputer i na nowo bede obserwowal zachowanie asr ale zanim to zrobie chcialbym poznac wasze opinie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

te wahacze dolne w 166 są jak od czołgu i powodzenia zycze komus co potrafił je bedzie skrzywić od krawęznika

tez obstawiam drązek, ewentualnie cos z górnym wahaczem

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    Dam znac jak pojade do serwisu.
    Dzisiaj zanotowalem kolejny dziwny sygnal z mojej belli. Podczas jazdy nagle, po kilku kilometrach jazdy zapala sie kontrolka od asr. Wylancza sie kontrola trakcji i nie mozna jej wlaczyc. Ponowne uruchomienie auta rozwiazuje problem ale tylko na kilka, kilkanascie minut.
    Czy to moze byc spowodowane iz podczas uderzenia czujnik zanotowal blad i po prostu mi go wyswietla?
    Czy moze byc uszkodzony czujnik? Jakie sa koszta?
    Jutro usune bledy -podlacze pod komputer i na nowo bede obserwowal zachowanie asr ale zanim to zrobie chcialbym poznac wasze opinie.
    Ponawiam

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Nie będę zakładał nowego tematu ale dzisiaj kolega Wiedzmak podłączył mi Alfę do komputera i mam takie 2 problemy:

1)

Usunęliśmy ten błąd - przejechałem około 10 kilometrów - kontrolka ASR (nie zapaliła się...) - czy ten błąd może być związany właśnie z wyłączaniem się ASR? Jutro jeszcze pośmigam trochę i poobserwuję czy nie zapala się kontrolka

2)

Od kupna auta - świeci poduszka. Błąd skasowaliśmy - kontrolka zgasła aczkolwiek po paru minutach zapaliła się na nowo... Co robić?

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

błąd czujnika kąta skrętu ma wpływ na kontrolę trakcji, na samo ASR chyba nie bardzo
    zapis z FES'a mówi jasno,ze trzeba wykonać kalibrację ewentualnie sprawdzić okablowanie czujnika - zbieg okoliczności wg mnie z tym uderzeniem

co do poduszek, masz je w oparciach przednich foteli, sprawdź złącza pod fotelami, wyczyść, potraktuj kontakt spray'em i zepnij, skasuj błędy, widoczny zapis mówi też o możliwości usterki w samym sterowniku poduszek
    pierwszy z błędów pewnie też ma jakiś opis, który by ułatwił usunięcie usterki

verdebiancorosso

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Nie moge akurat podejrzeć tych zrzutów (blokada w strony w pracy) ale co do:
    pkt. 1 : taki błąd będzie Ci wywalać, ponieważ jak sam piszesz, aby jechać prosto musisz mieć skręcona kierownicę. W takim przypadku układ głupieje, bo z kierownicy odczytuje, że skręcasz, a z kół, ze jedziesz prosto. Doprowadź do ładu zawieszenie i błąd zginie.
    pkt. 2 : jak pisali powyżej.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

danus, dokładnie, też tak powiedziałem kobielczakowi, jak przez telefon chwilę temu rozmawialiśmy, że może głupieć z błędnych odczytów i domaga się kalibracji czujnika skrętu, bo nie jest w położeniu na wprost
    zajarzyłem dopiero po fakcie

verdebiancorosso

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Ale jak zrobi teraz kalibracje przy skręconej kierownicy, to potem jak doprowadzi układ kierowniczy do porządku będzie mu znowu walić błędami i konieczna będzie ponowna kalibracja.
    U siebie też miałem kiedyś ten błąd i przyczyna okazała się niezwykle prozaiczna. Schodziło mi powietrze z jednego koła i jak tylko różnica ciśnień między kołami na przedniej osi wynosiła powyżej 0.5 atm to już miałem błąd przy samym tylko wyjeździe z garażu.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Ok - tak więc nie ruszam już nic z błędami. ASR sprawdzę jak będę miał geometrię ustawioną.
    Co do poduszek - Wojtek - czuję, że Cie odwiedzę wkrótce.
    Alfe oddaję do warsztatu w piątek lub przyszły poniedziałek - dam znać co i jak.. i ile

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

no pewnie, odezwij się i podziałamy z poduchami (żyletką) i tymi szybami (cegłą) haha

verdebiancorosso