Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Alfa Romeo 166 2.0 v6 tb 2000r. - grzeje się

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Auto
    AR 166 2.0 V6 TURBO

Domyślnie

gdybyście czytali uważnie to napisałem że nie.puszcza na chłodnice,wtedy zaczyna go grzać woda w zbiorniczku 110°C a chlodnica zimna i weże zimne,mało tego to waż górny jest pusty,gdy go zgasze mija kilka.minut i wąż do chlodnicy sie.napełnia.i jest gorący miałem nadzieje że znajdę tu FACHMANA który przez to przechodził bo można wymieniać wiele rzeczy a dalej będzie tak samo

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Strasznie dziwnie to tłumaczysz. Jak nie puszcza na chłodnice a wymieniałeś termostat to masz winnego. proste. Nowe termostaty też trafiają się felerne. Wymontuj polej wrzątkiem i sprawdź czy sie otworzy

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Auto
    AR 166 2.0 V6 TURBO

Domyślnie

termostat oddam w sklepie.na gwarancje i wezme nowy,jakas przyczyna musi być,kolego SATIN kup sobie.pompe za 500PLN zaplac za robote 200a okaże się że dalej dupa....a jak ronic pompe to od razu rozrząd wiEc koszta rosną,mamy juz 1500PLN razem z termostatet i czujnikam wywalone a na koniec okazuje.sie. że to któraś z głowic,gdyby okazał się ten ostatni scenariusz to kase wydaną na darmo bo tak Ci się wydawało że to przyczyna,wole zainwestować w konkrety a nie wyrzucić w błoto

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Mirosławice Górne.
    Auto
    alfa romeo 166 V6 24

Domyślnie

Otwórz korek od zbiornika wyrównawczego i zobacz czy wężem przelewowym leci do zbiornika płyn to znaczy czy pompa pompuje ,zwiększ obroty i niech ktoś popatrzy czy ciśnienie jest większe.Jak jest reakcja ciśnienia z obrotami to może masz układ zapowietrzony,przy chłodnicy jest odpowietrznik.Jak jest ok to może być uszczelka pod głowicą ,ciśnienie sprężania wali na układ chłodzenia.Ale najpierw sprawdż odpowietrzenie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Auto
    AR 166 2.0 V6 TURBO

Domyślnie

przed wymianą termostatu jakbył stary go gotowało i teraz jak jest nowy też można powiedzieć że nie puszcza czyli sie nie otwiera,kolego inaczej się tego noe.da.tlumaczyc

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

ewntualnie jak masz starą obudowę i troche zdolności manualnych wydłub środek i zmontuj bez termostatu. wtedy jak chłodnica bedzie zimna znaczy zatkana

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Auto
    AR 166 2.0 V6 TURBO

Domyślnie

weżyk odpowietrzenia przelewa.wraz z dodawani gazu,to że jest odpowietrznik na.chlodnicy też wiem,to że może to buć głowica też wiem,to że może to być pompa też wiem,to że może to być nagrzewnica yeż wiem to że może to być termostat też wiem itd.itd.itd
    chodzi o konkrety i czy ktoś miał taki problem i jak go wyeliminował
    Kolego a wiesz że może też być to winna korka....

- - - Updated - - -

jeśli wyjmE termostat całkiem to nic to nie.zmieni bo nie będzie miało co zatkać obiegu między blokami ,wiec można powiedzieć że nadal będzie to samo bo jak pracuje na małym obieg nie puszcza obiegu na chlodnice,to jak ma mi zatkac termostat mały obieg skoro go wyjme??

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

A to, że trzeba szukac przyczyny i naprawić a nie doszukiwać się identycznego przypadku u kogoś z forum tez wiesz?
    Bo sądze, że ktoś miał taki problem ale po tylu sugestiach po prostu wzioł sie za robote i krok po kroku szukał i zrobił.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Swirus Zobacz post
    jeśli wyjmE termostat całkiem to nic to nie.zmieni bo nie będzie miało co zatkać obiegu między blokami ,wiec można powiedzieć że nadal będzie to samo bo jak pracuje na małym obieg nie puszcza obiegu na chlodnice,to jak ma mi zatkac termostat mały obieg skoro go wyjme??
    sorry ale w takim razie ja inaczej rozumiem zasadę działania układu chłodzenia niz Ty

- - - Updated - - -

albo mnie nie rozumiesz.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Auto
    AR 166 2.0 V6 TURBO

Domyślnie

chyba kolego klania Ci sie schemat chlodzenia w AR....po to chyba jest m.in. to forum żeby sobie pomagać i wymieniać się sprawdzonymi poglądami.danymi,naprawami itp. no właśnie skoro ktoś po tylu sugestiach wziął się za robote to i znalazł przyczynę...

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

Układ chłodzenia według mnie oczywiście działa tak, że rozgrzewa się na małym obiegu ( z zamknietym termostatem) czyli blok silnika a jak temp. jest za wysoka termostat otwiera sie i puszcza na duży obieg czyli do chłodnicy ale nic nie zamyka. ( to tak w skrócie)

- - - Updated - - -

I układ chłodzenia raczej jest podobny we wszystkich samochodach