Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: 2.4JTDProblemik...???

Reason
    Gość

Domyślnie

no dobra ale eliminujaca pompe co to moze byc... grzechotanie aa ten dzwiek to kompletnie 2 rozne dzwieki

Seferiel
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majkmiler Zobacz post
    Częstą przyczyna głośnej pracy silnika(na ciepłym silniku) 2,4JTd jest wyrobienie łączenia pompy oleju z wałkiem balansowym oraz wyciągniecie łańcucha pompy oleju. Objaw to grzechotanie słyszalne najbardziej na dole rozrządu. Rozwiązanie to zakup nowej kompletnej pompy koszt ok.650 zł(najtaniej) i jej wymiana. Nowa pompa już ma poprawione rozwiązanie połączenia pompy oleju z wałkiem balnsowym. Wymieniłem to w mojej alfie i żadnych dziwnych odgłosów na ciepłym silniku nie ma
    Pytanko czy ktoś próbował tą pompę w jakiś sposób zregenerować ? Tzn dobrać łańcuch po numerach fabrycznych taki sam ? Jakoś wymienić mosty? Bo chciałbym to zrobić ale nie chcę wymieniać całej pompy jak dla mnie to za duży koszt... Tym bardziej że trochę jeszcze mam do zrobienia w alfie... Jak by ktoś miał jakieś namiary ewentualnie już to robił prosiłbym o kontakt wielkie dzięki z góry

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Seferiel Zobacz post
    Pytanko czy ktoś próbował tą pompę w jakiś sposób zregenerować ? Tzn dobrać łańcuch po numerach fabrycznych taki sam ? Jakoś wymienić mosty? Bo chciałbym to zrobić ale nie chcę wymieniać całej pompy jak dla mnie to za duży koszt... Tym bardziej że trochę jeszcze mam do zrobienia w alfie... Jak by ktoś miał jakieś namiary ewentualnie już to robił prosiłbym o kontakt wielkie dzięki z góry
    Kiedyś widziałem sam łańcuszek z prowadnicą na alledrogo, koszt to 160 zł jednak to było dawno, nie wiem czy teraz jest. Ja kupiłem całą pompę za 500 zł.
    Przy wymianie samego łańcuszka pozostanie jeszcze jeden problem - ustawienia na znaki. Do montażu samego łańcuszka w odpowiedni sposób służy specjalny przyrząd pospolicie nazywany "kostką" ale jest on tak mało używany że nawet nie wszystkie ASO go mają.
    Co tam ustawiać ??? - łańcuszek wraz z kołami jest pośrednikiem pomiędzy wałem a wałkiem wyrównoważającym a one muszą pracować względem siebie w pewnym ustawieniu ( coś jak rozrząd ) bo w przeciwnym razie silnik będzie miał nadmierne drgania.

Seferiel
    Gość

Domyślnie

http://allegro.pl/item772995063_alfa...mpa_oleju.html
    A co powiesz o używanej pompie ? Jest sens ? Nie wiem jaka jest żywotność pompy a właściwie łańcuszka...

scoobi83
    Gość

Domyślnie

też mam podobny problem w środe jade do mechanika ("zaufanego") który doradził mi regulacje zaworów, jak wyreguluje dam znać jakie są wyniki tej naprawy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Ja mam takie iwbracje silnika rano jak jest zimny i jest to uszkodzona poduszk asilnika i dlatego jak silnik jest zimny to zawsze mocniej telepie to diesel i wtedy czujesz to w środku. U mnie objawia się to takim telepaniem delikatnym jakby bujałpzdr

przemo27
    Gość

Domyślnie

Miałem takie dolegliwości i okazało się że, poduszki były do wymiany ( wymiana wszystkich ), świece ( 3 z 5 ) uszkodzone ( wymiana wszystkich ) regulacja zaworów. Obecnie hałasuje łańcuszek od pompy , natomiast wszystkie drgania/szarpania ustały. Ps. jeśli któraś z poduszek silnika jest zerwana czy zużyta należy dokładnie sprawdzić pozostałe.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Witam,sprawdź jeszcze przeguby wewnętrzne.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia