Znalazłem winowajce. Turbina- strona gorąca. Ja spojżeć od spodu to wycieja olej na łączeniu turbiny z rurą wydechową. A poza tym ubyło duźo oleju w silniku. Ile może kosztować remont turbiny?
Znalazłem winowajce. Turbina- strona gorąca. Ja spojżeć od spodu to wycieja olej na łączeniu turbiny z rurą wydechową. A poza tym ubyło duźo oleju w silniku. Ile może kosztować remont turbiny?
Kupił bym używaną.
pawel164
Używaną to on już ma. Koszt - zależy czy chcesz regenerować, czy chcesz kupić nową. Jeśli chodzi o regenerację, to polecam to robić jedynie w zaufanych zakładach (często czytałem o przypadkach 'regeneracji' turbin, po których działo się dalej to samo).
używana turbina to nie jest dobry pomysł a regeneracja to trochę inna bajka, przeprowadzałem taką naprawę w saabie 9-5 3.0 Tid wykręciłem turbinę oddałem do regeneracji (koszt ok 1000zł bardzo duża) po czym odebrałem zamontowałem i kompresor pracuje silnik jest ładowany ale mocy niema i dymi na czarno i przy odpuszczaniu gazu wydawał dziwny dźwięk myślałem że mnie szlak trafi aż zorientowałem sie że turbina ładuje nawet przy jałowych obrotach odłączyłem przewód podciśnienia i nagle samochód odzyskał wigor. Jedyny z tego wniosek że p*zdy regenerujące turbiny nie regulują ich tylko skręcają do kupy i dalej baw się sam
Doradzcie na co zwrócić uwagę przy remoncie turbiny przez fachowca. Które elementy są newralgiczne.
Andrzej_ - tutaj muszę się z tobą zgodzić, nie pierwszy raz o czymś takim słyszę. Dobre opinie na temat regeneracji turbin z Twojej okolicy ma np. firma EMP-Turbo z Wrocławia. Pogadaj z nimi - ale koszt regeneracji też nie jest taki mały, licz spokojnie ponad 1000zł - to tak na start. Są też teorie, że turbin ze zmienną geometrią się nie regeneruje i najlepiej kupić nową. Ponoć przy dobrym traktowaniu wytrzymuje znacznie dłużej niż ta regenerowana.
koszt naprawy turbiny jest zależny od stopnia jej zniszczenia jeżeli uszkodzony wirnik zmielił kierownice turbiny to na pewno wezmą więcej najlepiej oddać samochód do warsztatu który nie zajmuje się mechaniką ale tylko i wyłącznie regeneracją i wymianą turbin jeżeli trafi się na kogoś kto się zajmuje tym z pasji a nie z przymusu to raczej fuszerki nie odwali i będziesz miał gwarancję na wypadek gdyba takowa się rozsypała. a jeżeli chodzi o używkę to owszem bym kupił pod warunkiem że miałbym pewność że pochodzi ona z zadbanego egzemplarza z przebiegiem nie większym niż 100tyś km
Generalnie rozważam regenerację. Ale jeżeli przyjdzie mi zakup używki na co zwrócić uwagę i czy da się sprawdzić jej stan oddając ją do fachowca na kontrolę
Pewnie się da, sprawdzą ją w ten sam sposób co te które są po regeneracji.
Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2