albo czujnik temperatury, bo termostat nie pokazuje temperatury na zegarach
albo czujnik temperatury, bo termostat nie pokazuje temperatury na zegarach
U mnie w 147 1.9JTD 8V średnio na komputerze pokazuje 8 litrów,zawsze tankuje do pełna i średnia w cyklu mieszanym wychodzi mi 6,5 litra.Niewiem dlaczego na kompie pokazuje więcej...
Pozdrawiam.
szybkie pytanko:
przejechane 635 km - zalane 45l ON, cykl mieszany, troche miasto, troche wyjazdow do Krakowa (30km w jedna strone). Spalanie komputer pokazał 5.6L, po przeliczeniu pod dystrybutorem wyszło 7.1 czyli zaniża o 1.5L. I teraz nasuwa mi się pytanie, czy takie przekłamanie jest normalne ? Dodam, że nie zdarzyło mi się to pierwszy raz. Początkowo auto się nie dogrzewało i wtedy zawyżało o 1L, więc wymieniłem termostat na verneta teraz ładnie łapie temperature, ale wraz z wymiana przekłamywał dalej, o 1.2L do 1.5L max <- wtedy była seria 1.9 16v 140 km, teraz jest 176 km i 400nm i tak samo przekłamuje. Gdzies należy szukac problemu? dodam że przed chipem autko nie dostawalo tyle powietrza ile powinno, wymienilem przepływke + rure bo była juz twarda i rozszczelniona i teraz powietrze ładnie pompuje, ale przekłamanie zostało. Prosił bym o porade.
ps. wiem że takich różnych temacików było, ale nie ma jednego głownego (tak jak np. na forum 159), może trzeba pomyslec nad zalożeniem ?
pozdrawiam i sorry za offtop
Czyli z tego co tu czytam to spalanie wg. komputera u jednych jest zawyżane a u drugich zaniżane. Tylko lanie pod korek nam tak naprawdę powie ile pali nasza bella .
Panowie czy czujnik temperatury znajduje sie w lusterkach zewnetrznych ??
nie ten temat??
ale tak, czujnik jest w lusterku kierowcy, ten cypelek czarny pod nim, ale to czujnik temperatury dla climatronika i doo wyświetlania zewnętrznej temp, a nie ma to nic wspólnego z silnikiem