Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: Półoś lewa problem - luz

Użytkownik Rowerzysta Avatar SeBa_145
    Mieszka w
    Będzin-Warpie
    Auto
    AR 145 JTD 99'

Domyślnie

Ja dziś jestem bo wymianie przegubu wewnętrznego po prawej stronie. Moje objawy były podobne czyli luz, drgania auta przy przyśpieszaniu, przy skręcie w lewo i jeździe na wprost szczelanie. Okazało się że, w zużytym przegubie wytarły się całkowicie te zęby(średnica przegubu 108, w środku uzębienie 28) gdzie wchodzi w nią półoś. Oczywiście samo by się to nie zrobiło gdyby nie pęknięta osłona gumowa. Przegub wewnętrzny kompletny firmy 4MAX cena 115 zł na allegro.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Narazie zbieżność pomogła jeśli będzie się to działo znów to wtedy wymienię przegub. Przy skręcaniu nie stukało. Turbulencjami tego nie nazwę ponieważ to było słychać lekko czuć,byłem pewien że to przegub,ale skoro pomogła zbierzność to zobaczymy na jak długo zawsze to taniej niż nowy kompletny przegub

M@rcin
    Gość

Domyślnie

Przepraszam, że odkopuje torche stary temat, ale jak to jest z tymi luzami na półosi. Dziś patzyłem u siebie i mam lekki luz osiowy w lewo i prawo na lewej półosi i na dodatek w góre i w dół. Tak ma być? Stuków, drgań itp nie mam... Mam sie martwić czy tak to ma być?

provokator
    Gość

Domyślnie

osiowy lekki możesz mieć, góra-dół nie, no chyba że jakiś delikatny.. ja miałem góra dół jakieś 0,5 cm i nie bardzo dało się jechac autem... (straszne turbulencje)

M@rcin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał provokator
    osiowy lekki możesz mieć, góra-dół nie, no chyba że jakiś delikatny.. ja miałem góra dół jakieś 0,5 cm i nie bardzo dało się jechac autem... (straszne turbulencje)
    A można taki lekki luz jakoś zniwelować dokręcając czy coś... Jak ona jestw ogóle przykręcana?
    Czy tylko wymiana na nową?

provokator
    Gość

Domyślnie

nie, nic nie dokręcisz bo wyrabiają się kulki itp, musisz wymienić, a masz luz na wewnętrznym czy zewnętrznym przegubie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar tadziq
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 155 1,9 TD '93 | Alfa Romeo 166 2,4 jtd 20V Sportronic '04

Domyślnie

Witam, mam podobny przypadek. Podczas jazdy od około 30km/h słychać jednostajny miarowy stukot. Ewidentnie lewa strona biednej alfy. Oczywiście częstotliwość uzależniona od prędkości. Epicentrum gdzies w okolicach 60-80km/h. Wtedy slychac najbardziej. Jeżeli chodzi o turbulencje bardziej czuje je pod nogą niż na kierownicy. Stukot wystepuje jadąc na wprost. Nasila się przy skręcie w prawo i całkowicie zanika przy skręcie w lewo. Dziś patrzyłem na ośki: na lewej występuje mini luz góra dół (mniej niż 0,5cm) identyczny na prawej. Osłony przegubów w stanie idealnym. Myślicie że to ta ośka? Jakie jeszcze moga być przyczyny...? Koła wywarzałem. Próbowałem tez jazdy na kole zapasowym. Sytuacja jest identyczna... Proszę o radę... to moja druga alfa mam ją 2 miesiące, a już zaczynam myślec o powrocie do starej Z góry dzięki!

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Co do tych luzów miałem luz na półosi, wymiana przegubu wewnętrznego (który był zużyty) zmniejszyła dobiegające dźwięki, ale pozostał luz na kielichu wchodzącym w skrzynię biegów, dopiero wymiana półosi rozwiązała problem całkowicie, kielicha nie można kupić samego,
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Rowerzysta Avatar tadziq
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 155 1,9 TD '93 | Alfa Romeo 166 2,4 jtd 20V Sportronic '04

Domyślnie

U mnie wymiana łożyska, piasty w lewym przednim kole załatwiła sprawę.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PYRZYCE,Zachodniopomorskie
    Auto
    AR166 2.4JTD 175KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał rafao3 Zobacz post
    może być też łozysko podpory pólosiki
    No właśnie u mnie na podporze prawej półosi jest luz na łożysku. Hałasuje i trzęsie autem przy przyśpieszaniu.
    I teraz pytanie ,czy ktoś przerabiał ten temat?Ile kosztuje takie łożysko?Pytam bo szukałem na necie ale nie znalazłem