Jechałem moim 1.8 230 więc z ostrej górki pewnie budzik by się zamknęło ale na tym sztuka nie polega żeby jechać katując silnik na takich obrotach i się cieszyć że poleciał i fajnie jest a potem że panewki to są strasznie lipne
Fiatem Uno którego mam dalej w swojej zagrodzie z silnikiem 1.5Pb jechałem 190
Panewki ciągle fabryczne od 91r![]()
Licznik to może zamykać ale licznik przy tej prędkości to przekłamuje jakieś 20-30km/h
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Maciek-156 i reszta kolegów nie bedziemy przeciez sie kurde sprzeczac o te zamkniecie licznika. zamknał na 240 no i ok. a ze licznik klamie to inna baja. nie robmy z tego afery
O takie zamknięcie licznika to nie tylko motor odpowiad, niech założy opony 215\45R17 i niewiem czy do 200 da rade, Ciekawe jakie wyposarzenie ma co wpływa na wagę i na prędkość no i ile czasu wcześniej silnik był po kapitalnymA po 2 to po co komu w Polsce licznik zamykać ?
![]()
to nawet minimalnie nie wygląda jakby jechał 240km/h ,parę razy się zdarzyło nawet minimalnie więcej pogonić alfę i oceniam że to było może około 200 km/h ,musi mieć fajne opony założone faktycznie że aż tak kręcą licznik
Przekłamanie prędkości wynikające ze złego rozmiaru opon przy wskazaniu licznika równym 240km/h, wynosi ok. 20km/h - licząc na szybko 7,5-8%.
Zatem już mamy 220km/h. Do tego dorzućmy przekłamanie wynikające z samego licznika (takie jest zawsze nawet na fabrycznym rozmiarze opon) i mamy wynik w okolicach 200km/h, maksymalnie 210km/h.
Swoją drogą miałem okazję latać prawdziwe 250-260km/h (zczytane z radaru) i to na filmiku nie wygląda na 240.
ojejku jejku najważniejsze że do odcinki doszedł i zamknął obrotomierz
kolega mój pare lat temu po zakupie swojej pierwszej 156 wypadł na A4 w Katowicach i do odcięcia na każdym biegu,niestety nie zrobił testu jak autor filmiku bo po odcince na 4-ce zaklekotała panewka
Oduczył się szybko katowania silnika