Podlacz wezyk od zaworu vgt bezpośrednio do gruchy i przejedz się
Podlacz wezyk od zaworu vgt bezpośrednio do gruchy i przejedz się
Chyba odłącz, bo on jest przecież podłączony cały czas
. Jak to odłączę to jakie ma być prawidłowe zachowanie przy sprawnym zaworku a jakie przy niesprawnym ?.
- - - Updated - - -
Dziś zaobserwowałem jeszcze pewną zależność tzn. po wyłączeniu silnika, grucha przez chwilę ją słychać że idzie, potem jest "puf" i sztangla opada - wyczytałem że to dobry objaw świadczący o tym że gruszka jest ok. Jednak jeżeli już uruchomię silnik to sztangla nie chodzi tak szybko jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=KmDmi_e7ozY ale chodzi o wiele wolniej. Więc powiedzcie mi czy jest możliwe że np. poprzez zły przewód grucha źle sterowała zmienną geometrią turbiny?. Ogólnie to w tym tygodniu zakupię sobie wszystkie nowe wężyki, przeprowadzę testy z odpięciem przewodu z gruchy oraz odpięciem przepływomierza - zobaczymy co z tego wyniknie. Ogólnie to przewody również wydają mi się podejrzane - czy przewód ciśnieniowy wchodzący do gruchy ma do nią wchodzić bardzo lekko - bo u mnie nawet niewielki dotyk powoduje jego obluzowanie się i wypadnięcie, czy ten przewód do gruchy ma wchodzić ciężko?. Dzięki za porady![]()
Ostatnio edytowane przez Grand231 ; 31-03-2013 o 12:43
Wezyk z silnika do gruszki. pomijając zawór vgt.
- - - Updated - - -
podałem numer tel jak coś to dzwoń .
Czyli ten z pompy Vacum ?, bo tam są tylko dwa - będę dzwonił ale najprędzej koło wtorku![]()
Jest duża szansa, że przez nieszczelności sterowanie łopatkami kuleje i wymiana ich może zlikwidować problem.
Ja u siebie wczoraj zauważyłem podobny problem, po odpaleniu grucha się chowa ale podczas pracy silnika, przegazówce na postoju wcale nie pracuje. Byłem przekonany ze to działa tylko podczas jazdy.
Do tej pory nie byłem tym w ogóle zainteresowany, u mnie nie ma żadnych problemow podczas jazdy, nie ma szarpnięć czy trybu awaryjnego. Jedynie przepływomierz który zaniża wartości powietrza.
Ostatnio edytowane przez Arek166 ; 31-03-2013 o 21:08
Tylko zastanawiam mnie jedna rzecz, chcący zmienić wężyki, muszę rozłupać tą poksylinę, którą obklejony jest zawór VGT - więc teoretycznie istneje duże prawdopodobieństwo wymiany overboosta na nowy bo np. stary zaworek może być gdzieś pęknięty stąd to obklejenie. Chciałbym się także dowiedzieć jakie dokładnie wężyki i w jakiej ilości kupić do mojej belli ?.
Ja u siebie własnie podłączyłem te wężyk bezpośrednio do gruchy, jedyna różnica jest taka ze minimalnie głębiej się chowa po odpaleniu silnika.
W dalszym ciągu nie ma reakcji na gaz.. co dalej ?
Druga próba którą możecie zrobić to odpięcie płepływki może tam jest problem. Ogólnie trza się podłączyć pod Fes zrobić logi i wtedy można coś powiedzieć a nie szukać w ciemno. Gruszka na postoju nie będzie się ruszać tak jak na filmie bo silnik nie jest obciążony . Poza tym oni robili próbę gruchy gdzie przez laptopa sterował tylko on- off.
Przy odpiętej przepływce to samo.
Czyli przy samym gazowaniu na postoju gruszka ma się nie ruszać i jej praca zależna jest od obciążenia.. czyli wychodzi na to ze dobrze myślałem przez cały ten czas..