Pamiętajcie, że śruby są twardości 12.9.
Pamiętajcie, że śruby są twardości 12.9.
No tylko pogratulować fantazji.
Najgorzej później kupić takie auto z takimi śrubami w zawieszeniu lub innymi niespodziankami. Stwierdzić tego nie sposób, a konsekwencje mogą być smutne.
W czasach studenckich, pracowaliśmy w Monachium w wakacje. Ja osobiście w ogrodnictwie a koledzy na taśmie w BMW. Warunki prawie sterylne, wszystko w kafelkach. Wkręcali jakieś śruby w zawieszeniu na taśmie. Jak im jakaś śruba spadła na podłogę( czyściutkie kafelki jak w łazience) to mieli już kategoryczny zakaz jej wkręcania. Szła do kosza a trzeba było wkręcić nową z pojemnika.
No i taka jest różnica w podejściu do bezpieczeństwa w poruszaniu się samochodem.
Jedni dają byle jaką śrubę z Obi a inni dmuchają na zimne, żeby Broń Boże wyeliminować niebezpieczeństwo, całkiem iluzoryczne, dostania się np. drobiny piasku na gwint, lub pęknięcia wewnętrznego spowodowanego upadkiem hartowanej śruby z dwóch metrów:-)
Dla amatorów podobnych rozwiązań w swoich autach może niech to będzie przestrogą.
Śruba 3.6 ma rozciągliwość 300N/mmkw i twardość w skali Vickersa 95
Śruba 12.9 ma rozciągliwość 1200N/mmkw i twardość 385 według tej skali.
A wyglądają podobnie:-)
Ostatnio edytowane przez syfon ; 06-06-2014 o 12:56
spokojnie śruba została przetestowana przed założeniem haha xD.
Na poważnie nic z nią do tej pory się nie stało. Wcześniej ktoś skręcił to na szpilkę, która zgięła się i nie szło jej wyciągnąć, ani obrócić nawet. Obustronnie na nakrętkę. To była finezja dopiero.
Na tej jezdze już ponad pół roku i się nie zgięła. Samobójcą nie jestem bo kontrolowałem to na początku, gdyż potrzebowałem auta na już, a nie mogłem nigdzie dostać oryginalnej.
I nie błyszcz tu bo też miałem WM ;d
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
słychać alfę jak rdzewieje.
młotek pasuje? xD
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
słychać alfę jak rdzewieje.
Panowie wiadomo że śruba musi być odpowiedniej twardości, ma ktoś jej wymiar ? 185 mm M10x1, 12,9 to tak wg moich obliczeń ?
Ostatnio edytowane przez luki158 ; 07-06-2014 o 06:22
Jeśli nie można dostać takiej śruby w sklepie to proponuję pójść na szrot w okolicy,wykręcić śrubę podobnej długości z innego auta a napewno twardość będzie odpowiednia, o ile ktoś wcześniej nie drutował i nie włożył śruby z obi![]()
Rece czasami panowie opadają 54 zł to dużo jak za coś od czego zależy czy dojedziecie do domu, do rodziny?? 54zł dla kogoś kto się mianuję alfistą to już wogóle pomijalna rzecz. Ja rozumiem chęć dojechania po awarii ale to powinno być odrazu po zostać wyeliminowane i naprawione zgodnie ze sztuką. BTW Dragos pan który zakładał ta szpilkę też pewnie był w 100% przekonany że to wytrzyma. Strach pomysleć jak Ci ta sruba zetnie przy jeździe autostradowej.
www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla