Już myślałem, że auto wróci do żywych a tu taki zawód... Kompletny brak mocy na zimnym silniku. Zerowa reakcja na pedał przyśpieszenia, szarpanie. Przy jeździe z jednostajnie wciśniętym pedałem gazu wyrzuca błąd integratora sondy lambda. Delikatnie wciśnięcie gazu i marchewa gaśnie, ale tylko po to by po chwili znów się zapalić.
Jutro muszę jeszcze raz przejrzeć kable od sondy i popatrzeć na parametry w kompie...
Parametry TRA, FRA stoją teraz na "0", czyli wzorowo. Temperatury OK. Sygnał sondy faluje, czyli dobrze. Przepływ powietrza w normie, różnice między rzeczywistym a oczekiwanym to najwyżej 5kg/h. A auto nadal szwankuje wyrzucając błąd integratora sondy. Na zimnym tragedia, na ciepłym nieco tylko lepiej. Zamielić kołami nawet na piasku nie ma szans, zaraz go dusi. Parametr "Integrator Sondy Lambda" w FES-ie ma wartość około 16, nie wiem czy to dobrze, czy nie.
Cholera, ciężko mi powiedzieć, co zostało do sprawdzenia - nie jestem pewien tylko czy przepływ powietrza dobrze liczy dla tego silnika FES (ale chyba dobrze) - pokaż wykres z napięć na przepływce po obrotach.
FRA chyba powinno być 1 bo to parametr multiplikatywny, TRA jest addytywny i powinien być 0.
No i te wtryski są na 100% ok? No i po takiej kąpieli w paliwie, jak świece tam wyglądają? ^^ Zostają jeszcze regulator ciśnienia paliwa i wszelkie pierdołowate wężyki podciśnień i odmOlej paliwem nie śmierdzi?
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Dla systemu Bosch Motronic M2.10.3 to chyba właśnie "0" jest prawidłową wartością.
Tak, czy inaczej prawdopodobnie problem udało mi się rozwiązać. Przyczyna błaha - nieszczelność układu dolotowego między filtrem powietrza a przepływomierzem. A jeszcze wczoraj mógłbym dać sobie rękę uciąć, że dolot jest szczelny. Na razie pokleiłem to izolacją do czasu kupienia kawałka gumy o odpowiedniej średnicy. Po tym zabiegu jest znacząca poprawa a "marchewa" przestała błyskać. Taka bzdura a tyle nerwów stracone![]()
Zobacz czy masz podłączone grzanie sondy. Miałem podobny problem w mojej byłej 146. Sama sonda była dobra tylko nie przychodziło napięcie na grzałkę
Zaraziłem się wirusem alfa