Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Gaśnie po adaptacji

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Śrubka służy tylko do regulacji wstępnej w fabryce a jakiekolwiek kręcenie ją w celu wyregulowania jest tylko obejściem dookoła problemu, który występuje gdzieś indziej. I proszę nie porównuj wtrysku benzyny, gdzie wszystko jest sterowane komputerowo przez czujniki faz, spalania stukowego itp do gaźnika
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Użytkownik Rowerzysta Avatar Weman
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie

Dokładnie jak "Marcinxc24" napisał znajomy mi podkręcił śrubkę twierdząc że nie będzie gasła, i teraz chce wrócić do oryginalnego położenia i nie jestem pewien czy to mi się udało. Czy może da się ustawić patrząc po komputer na procentowe otwarcie przepustnicy ?

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie na mojej śrubce dokładniej na gwincie jest taki mały zółty znaczek, jakby chlapnięte farbą, to jest właśnie to fabryczne położenie, śrubka powinna być dokręcona do tego zółtego punktu...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Kazek Zobacz post
    Śrubka służy tylko do regulacji wstępnej w fabryce a jakiekolwiek kręcenie ją w celu wyregulowania jest tylko obejściem dookoła problemu, który występuje gdzieś indziej. I proszę nie porównuj wtrysku benzyny, gdzie wszystko jest sterowane komputerowo przez czujniki faz, spalania stukowego itp do gaźnika
    Kolego ja nic nie porównuje, a już napewno nie gaźnik malucha do wtrysków alfy
    Co powiesz na to że moja śrubka jest praktycznie odkręcona i nie ma to żadnego wpływu na obroty?
    Miałem problemy z falowaniem i wysokimi obrotami, ale po resecie i samoadaptaji jak ręką odją, nawet jeśli całkiem te śrubke wykręce to żadnej zmiany nie bedzie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Weman Zobacz post
    Dokładnie jak "Marcinxc24" napisał znajomy mi podkręcił śrubkę twierdząc że nie będzie gasła, i teraz chce wrócić do oryginalnego położenia i nie jestem pewien czy to mi się udało. Czy może da się ustawić patrząc po komputer na procentowe otwarcie przepustnicy ?
    Nic nie kombinuj, zrób tak, zapal siknik i dobrze go rozgrzej, do tep roboczej, zostaw go tak zapalonego na 15 min żeby obroty sie unormowały, jak tam u ciebie te 1100 czy 1200 o ile nie faluje, jak już tak zrobić popuść te śrubke, tak stopniowo, co jakiś czas spoglądaj na budzik czy schodzą mu obroty, przekręcaj tak delikatnie... jeśli zejdze do 900 obrotów to ok, pojezdzisz i zobaczysz czy nic sie nie dzieje.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał marcinxc24 Zobacz post
    Nic nie kombinuj, zrób tak, zapal siknik i dobrze go rozgrzej, do tep roboczej, zostaw go tak zapalonego na 15 min żeby obroty sie unormowały, jak tam u ciebie te 1100 czy 1200 o ile nie faluje, jak już tak zrobić popuść te śrubke, tak stopniowo, co jakiś czas spoglądaj na budzik czy schodzą mu obroty, przekręcaj tak delikatnie... jeśli zejdze do 900 obrotów to ok, pojezdzisz i zobaczysz czy nic sie nie dzieje.
    Taki też mam plan myślę że po jutrze znajdę chwilkę i się po bawię trochę, a falować nie falują tą sprawę rozwiązałem jedynie co ma zawyżone obroty na wolnych obrotach i tyle .

marcinxc24
    Gość

Domyślnie

sprawa jest prosta, skoro twój kolega już kręcił ta srubką zeby podnieść obroty to trzeba teraz je zaniżyć dasz rade

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie

Witam!

Trapi mnie jeszcze 1 pytanie - Zrobiłem kilka razy adaptacje, niestety obroty dalej były zawyżone, więc postanowiłem skorzystać z opcji "Zerowanie nastawnika biegu jałowego" obroty ładnie trzymają na właściwym poziomie lecz gdy auto schodzi z obrotów na "luzie" gaśnie. Proszę o podpowiedź czy możliwe jest żeby po kilku nastu kilometrach nauczył się prawidłowego działania ? Dodaje wydruk zaraz po wykonaniu "Zerowania"
    .Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1234.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	239.0 KB
ID:	98376