Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: Cięcie kosztów produkcji po FL..?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159SW 08' JTD 150KM Nero Carbonio, GTV 96' 2.0V6 Rosso Proteo Met.

Domyślnie

To nie jest tak, że nie mam otwierania z pilota... Wspominam o tym tylko dlatego, że ładnie pokazuje to, jak włosi szukali pieniędzy gdzie się dało - taki mechanizm to dodatkowy zamek, porównywalny z tym w drzwiach przednich. A otwieranie z pilota, to faktycznie świetna i super wygodna sprawa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał Gagex123 Zobacz post
    A otwieranie z pilota, to faktycznie świetna i super wygodna sprawa
    Pod warunkiem, że masz kluczyk z tym przyciskiem . Mnie drażni właśnie to, że nie ma zwykłego zamka. Za każdym razem gdy chce otworzyć bagażnik, żeby coś wrzucić to muszę otworzyć całe auto i pociągnąć za wajchę. Kluczyk zaginą nie wiadomo gdzie i jak karty z kodem nie mam, a w aso jedyne 700zł i masz Pan nowy kluczyk...
    Ostatnio edytowane przez Ka-Ka ; 26-06-2013 o 23:51

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Ewentualnie idziesz z zakupami, znajdziesz już ten kluczyk, zapakujesz bagaznik, zamkniesz, a kluczyk gdzie? Przy zakupach w środku...
    Rozwiązanie jak u Niemców ze blokada bagażnika otwiera się razem z centralnym, a bagażnik np popchnieciem emblematu.
    I w zimie w sw trochę by pomogło jakby było za co pociągnąć.
    Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Kurcze. Dziwne to. U mnie w poliftowej z 2004 poduszeczka w słupku jest, podobnie jak i meszek w schowku. Ale inna rzecz, że zamka w schowku nie ma a w tej z 2000 z kolei jest.
    Może obecność "poduszeczki" uwarunkowana jest materiałem tapicerki? Ja mam toto takie czarne, co się chyba alfatex zowie
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159SW 08' JTD 150KM Nero Carbonio, GTV 96' 2.0V6 Rosso Proteo Met.

Domyślnie

W mojej zabytkowej 01' bagażnik można otworzyć i przy fotelu kierowcy, i poprzez przekręcenie emblematu na klapie z pomocą kluczyka oraz klasycznego zamka i z przycisku na kluczyku. I najciekawsze jest to, że coś się w mojej Alfie popsuło, bo nic się jeszcze z tego nie popsuło :p

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarna AR 156 1,8T.S. S.W.

Domyślnie

U mnie identycznie jak,u kolegi.Rocznik ten sam,tylko benzynka.Wszystko,chodzi,jak trzeba,co do otwarcia bagażnika.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał Ka-Ka Zobacz post
    Pod warunkiem, że masz kluczyk z tym przyciskiem . Mnie drażni właśnie to, że nie ma zwykłego zamka. Za każdym razem gdy chce otworzyć bagażnik, żeby coś wrzucić to muszę otworzyć całe auto i pociągnąć za wajchę. Kluczyk zaginą nie wiadomo gdzie i jak karty z kodem nie mam, a w aso jedyne 700zł i masz Pan nowy kluczyk...
    może warto poszukać na allegrozestawu pilota i centralki centralnego zamka. Z pilota potrzebujesz tylko płytkę, a centralkę podmieniasz w bagażniku (po FL). Tylko potrzebujesz centralki w wersji SW z kanałem dla klapy. Będzie to działać o ile nie masz alarmu (bo alarm łączy się z centalką po linii K)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar adio21
    Mieszka w
    Bojanowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 110km / 156 SW 2.4 20v by cinsoft

Domyślnie

czyli trochę w środku zaoszczędzili.. właśnie o zamku w schowku to porażka że nie ma. tak samo dolna tapicerka drzwi, może i ładna i matowa ale za cholere nie idzie jej dobrze domyć tym bardziej ze mam jasną..

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Cytat Napisał adio21 Zobacz post
    czyli trochę w środku zaoszczędzili.. właśnie o zamku w schowku to porażka że nie ma. tak samo dolna tapicerka drzwi, może i ładna i matowa ale za cholere nie idzie jej dobrze domyć tym bardziej ze mam jasną..
    MrMuscle do kuchni pomaga . Poza tym to raczej nie cięcie kosztów, bo ten materiał jest raczej droższy od starszego.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow Zmiany pre FL -> FL.

Mam wersję 2004 FL Giugiaro, wer. wyposażenia Distinctive:

- materiały są lepsze niż w pre-FL 156, wersje z końca produkcji (2005-2006) posiadają jeszcze lepsze materiały wewnątrz;
    - wykonanie także się poprawiło w mojej ocenie;
    - mieszki skrzyni biegów jak i hamulca ręcznego mam w stanie idealnym (150 tyś km)
    - skóra na kierownicy po lewej stronie koła wytarta (jakby "klar" - lico skóry), reszta kierownicy w super stanie;
    - obicie gałki zmiany biegów trochę wytarte na górze, rączka hamulca ręcznego idealna;
    - mam miękkie obicie w schowku;
    - posiadam poduszeczki w słupkach (tapicerka - alcantara);
    - obicia tapicerskie w bardzo dobrym stanie;
    - obicia deski jak i drzwi w stanie bardzo dobrym, regularnie czyszczone dobrymi środkami (Sonax Xtreme)
    - reszta plastików w kabinie nie jest porysowana, nie jest zniszczona;

Zastrzeżenia mam do:

- klosze reflektorów wymagają wypolerowania;
    - tapicerka podłogi mogłaby być lepszej jakości jak na tę klasę auta;
    - kieszenie dolne drzwi można by poddać flokowaniu;
    - kieszenie drzwi z panelem sterowania szybami mogłyby być z lepszych materiałów, po FL pokryte są "gumową" powłoką z teksturą, szybko się wycierają, podatne na uszkodzenia od pierścionków, zadrapań (czytałem o tym na forum BMW, wiele modeli w tym nowe ma ten sam patent na konsoli środkowej - tunelu, niestety nie da się tego tworzywa odtworzyć, robili tam lakierami strukturalnymi, ale to wychodzi twardy, suchy plastik);
    - rozwiązań Euro 3 w TS'ach, niepotrzebny kaganiec ekologiczny i generowanie dodatkowych kosztów;
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...