Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Temat: Witam. Jestem na kupnie Alfy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

to ok. wiec jesli chodzi o przebieg to juz wiem jak na to patrzec A czemu wszyscy te SW proponuja a nie Sedan to chodzi tylko o wyglad?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

PS. Co do róznic technicznych miedzy 147 a 156 to praktycznie nie ma ( poza wymiarami ) - te same silniki i te samo zawieszenie .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał qwer3 Zobacz post
    to ok. wiec jesli chodzi o przebieg to juz wiem jak na to patrzec A czemu wszyscy te SW proponuja a nie Sedan to chodzi tylko o wyglad?
    Mi akurat linia SW się bardzo podoba ( nawet lepiej niż w 159 bo bardziej spójna jest ) . Pozatym to uznane za najładniejsze "kombi" auto . Kwestia gustu . Sedan też sliczny ale już nie ma tak wyraznej lini "strzały " jak SW . No i zawsze bardziej ustawne/pakowne jest SW choć bagażnik ma i tak niewielki w stosunku do konkurencji ( to takie niby kombi jak Fabia czy Clio - niby a jednak nie ) . Ale w tym aucie nie patrzy się na praktyczność tylko na doznania estetyczno jezdne . Jak będe konający i na łożu smierci spytają mnie jakie rzeczy zapamiętałem w życiu najbardziej to napewno będą to Tatry i deska Alfy 156 ,która dla mnie jest dziełem sztuki ( zwłaszcza ta przed liftem bo ładnie przechodzi z góry po sam lewarek ręcznego bez tego liftowego załamania )

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Lepiej rzeczywiste 200tkm niż 120tkm u handlarza .
    Też tak do niedawna myślałem, ale na to nie ma reguły. Kupiłem 156 od handlarza z przebiegiem 160 tys i od ponad 2 lat do tej pory śmiga bezawaryjnie. Kupiłem drugą 156 od prywatnej osoby z przebiegiem 250 tys, niby zadbana wszystko ok, zawieszenie idealne, silnik pracował idealnie, a w ciągu pół roku dołożyłem z 5 tys wliczając w to wymianę silnika

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał lukash Zobacz post
    Też tak do niedawna myślałem, ale na to nie ma reguły. Kupiłem 156 od handlarza z przebiegiem 160 tys i od ponad 2 lat do tej pory śmiga bezawaryjnie. Kupiłem drugą 156 od prywatnej osoby z przebiegiem 250 tys, niby zadbana wszystko ok, zawieszenie idealne, silnik pracował idealnie, a w ciągu pół roku dołożyłem z 5 tys wliczając w to wymianę silnika
    Dokładnie. Zależy jak kto dbał. Moja od osoby prywatnej niby wszytko gra 150tys przebieg potwierdzony, a padają pierdółki co fabrykę pamiętają bo poco wymieniać... Jak padnie to wymienię, a że przez 9 lat nie padało to akurat zaczęło jak wpadła w moje ręce.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekk90
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 155KM sedan

Domyślnie

Sprowadź z Niemiec. Zawieszenie nie będzie aż tak wyrurane jak na używany wóz. Zależy ile masz siana... Chcesz rocznik 2003, ale ten z 1998 jest pare tysi (połowę) tańszy, które możesz później w naprawę zainwestować. Chyba że ci zależy na tym żeby wiedzieć ile paliwa przepala... Patrzy tylko czy podwozie nie jest 'złamane' czyli czy jest proste, czy korozji nie ma no i czy ci kręgosłupa na wybojach nie połamie

147 są drogie, a w 156 masz to samo przy większych gabarytach. Zależy jeszcze czy chcesz się nim bardziej ścigać czy wozić z klasą 156 to limuzyna przecież
    ____

No i ta z przed liftu jest o wiele ładniejsza...
    Ostatnio edytowane przez jacekk90 ; 13-08-2013 o 21:44

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał jacekk90 Zobacz post
    156 to limuzyna przecież
    Obraziłeś alfę 166

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Prawdopodobnie zdecyduje sie na 156 tylko ze w Sedanie to bede szukal takiej co przyjechala z niemiec a no i jednak ta po lifcie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

miałem trzy Alfy 156 w wersji sedan,teraz mam SW po lifcie i powiem tylko tyle,że więcej sedana nie kupię,nie dlatego,że są mniej pakowne czy coś podobnego.Jak do SW zapniesz fajne koło i generalnie będziesz miał zadbany egzemplarz to urodą zdepta wszystkie pozostałe auta.Sedany są piękne,ale teraz widzę,że chyba bardziej pasują do osoby nieco starszej.Tyle jeśli chodzi o urodę,jak chodzi o serwis to twierdzę,że alfa wcale nie jest droższa od konkurencji,a niekiedy nawet tańsza(np.Renault Laguna).Zamienniki możesz wsadzić jak do każdego innego auta,byle nie te najtańsze.Krótko mówiąc Alfa nie jest dla każdego,Alfę trzeba lubić bo chociaż na drodze nawala nie częściej niż konkurencja to niekiedy duperelami potrafi wnerwić.Np. klamki przednie są bajeczne,ale zacinający się przycisk już nie(naprawa 15min,ale trzeba wiedzieć jak).Wskaźniki paliwa są średnie,ale do tego też można się przyzwyczaić.Reasumując,jeśli kupisz JTD(nie TDI!!!!!!!!!!!!!)w dobrym stanie to będzie śmigać aż miło.
    Alfa jest dla ludzi z charakterem,jak ktoś pyta ile litrów ma bagażnik w SW to tak jakby pytał szejka ile kucy ma jego Rolls!!Ma tyle ile trzeba i już

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jacekk90 Zobacz post
    Sprowadź z Niemiec. Zawieszenie nie będzie aż tak wyrurane jak na używany wóz
    Ja jestem innego zdania. Niemiec nie słyszy co mu stuka bo na prostym rzadko puka . Autko po 2 miesiącach w Polsce pokazuje co było nie wymieniane.
    Wymieniasz wahacz, a tam jeszcze pozdrowienia z fabryki .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekk90
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 155KM sedan

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    Sedany są piękne,ale teraz widzę,że chyba bardziej pasują do osoby nieco starszej.
    Przyznaj, że nie widzisz nic w lusterkach Tylna szyba jest po to żeby mieć co skrobać zimą...

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    Wskaźniki paliwa są średnie,ale do tego też można się przyzwyczaić.
    No właśnie... Ja swoją odebrałem od mechanika tydzień temu, nie mam siana na paliwo, leje, a ten wskaźnik cały czas pokazuje 1/4 ;D Jak jest ryzyko że się rezerwa zapali to 100 km za 50zł, a jak się jej wleje za 100 pokaże na początek 1/2, a po 60km znowu jest 1/4. Może jeżdżę trochę za szybko, ale na biegach staram się nie przeciągać :/ Nie wiem o co lotto. Czy ona tyle pali czy ten wskaźnik jest jakiś lewy...