to ok. wiec jesli chodzi o przebieg to juz wiem jak na to patrzecA czemu wszyscy te SW proponuja a nie Sedan to chodzi tylko o wyglad?
to ok. wiec jesli chodzi o przebieg to juz wiem jak na to patrzecA czemu wszyscy te SW proponuja a nie Sedan to chodzi tylko o wyglad?
PS. Co do róznic technicznych miedzy 147 a 156 to praktycznie nie ma ( poza wymiarami ) - te same silniki i te samo zawieszenie .
- - - Updated - - -
Mi akurat linia SW się bardzo podoba ( nawet lepiej niż w 159 bo bardziej spójna jest ) . Pozatym to uznane za najładniejsze "kombi" auto . Kwestia gustu . Sedan też sliczny ale już nie ma tak wyraznej lini "strzały " jak SW . No i zawsze bardziej ustawne/pakowne jest SW choć bagażnik ma i tak niewielki w stosunku do konkurencji ( to takie niby kombi jak Fabia czy Clio - niby a jednak nie) . Ale w tym aucie nie patrzy się na praktyczność tylko na doznania estetyczno jezdne . Jak będe konający i na łożu smierci spytają mnie jakie rzeczy zapamiętałem w życiu najbardziej to napewno będą to Tatry i deska Alfy 156 ,która dla mnie jest dziełem sztuki ( zwłaszcza ta przed liftem bo ładnie przechodzi z góry po sam lewarek ręcznego bez tego liftowego załamania )
Też tak do niedawna myślałem, ale na to nie ma reguły. Kupiłem 156 od handlarza z przebiegiem 160 tys i od ponad 2 lat do tej pory śmiga bezawaryjnie. Kupiłem drugą 156 od prywatnej osoby z przebiegiem 250 tys, niby zadbana wszystko ok, zawieszenie idealne, silnik pracował idealnie, a w ciągu pół roku dołożyłem z 5 tys wliczając w to wymianę silnika
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Sprowadź z Niemiec. Zawieszenie nie będzie aż tak wyrurane jak na używany wóz. Zależy ile masz siana... Chcesz rocznik 2003, ale ten z 1998 jest pare tysi (połowę) tańszy, które możesz później w naprawę zainwestować. Chyba że ci zależy na tym żeby wiedzieć ile paliwa przepala... Patrzy tylko czy podwozie nie jest 'złamane' czyli czy jest proste, czy korozji nie ma no i czy ci kręgosłupa na wybojach nie połamie
147 są drogie, a w 156 masz to samo przy większych gabarytach. Zależy jeszcze czy chcesz się nim bardziej ścigać czy wozić z klasą156 to limuzyna przecież
____
No i ta z przed liftu jest o wiele ładniejsza...
Ostatnio edytowane przez jacekk90 ; 13-08-2013 o 21:44
Prawdopodobnie zdecyduje sie na 156 tylko ze w Sedanieto bede szukal takiej co przyjechala z niemiec
a no i jednak ta po lifcie
![]()
miałem trzy Alfy 156 w wersji sedan,teraz mam SW po lifcie i powiem tylko tyle,że więcej sedana nie kupię,nie dlatego,że są mniej pakowne czy coś podobnego.Jak do SW zapniesz fajne koło i generalnie będziesz miał zadbany egzemplarz to urodą zdepta wszystkie pozostałe auta.Sedany są piękne,ale teraz widzę,że chyba bardziej pasują do osoby nieco starszej.Tyle jeśli chodzi o urodę,jak chodzi o serwis to twierdzę,że alfa wcale nie jest droższa od konkurencji,a niekiedy nawet tańsza(np.Renault Laguna).Zamienniki możesz wsadzić jak do każdego innego auta,byle nie te najtańsze.Krótko mówiąc Alfa nie jest dla każdego,Alfę trzeba lubić bo chociaż na drodze nawala nie częściej niż konkurencja to niekiedy duperelami potrafi wnerwić.Np. klamki przednie są bajeczne,ale zacinający się przycisk już nie(naprawa 15min,ale trzeba wiedzieć jak).Wskaźniki paliwa są średnie,ale do tego też można się przyzwyczaić.Reasumując,jeśli kupisz JTD(nie TDI!!!!!!!!!!!!!)w dobrym stanie to będzie śmigać aż miło.
Alfa jest dla ludzi z charakterem,jak ktoś pyta ile litrów ma bagażnik w SW to tak jakby pytał szejka ile kucy ma jego Rolls!!Ma tyle ile trzeba i już![]()
Przyznaj, że nie widzisz nic w lusterkachTylna szyba jest po to żeby mieć co skrobać zimą...
No właśnie... Ja swoją odebrałem od mechanika tydzień temu, nie mam siana na paliwo, leje, a ten wskaźnik cały czas pokazuje 1/4 ;D Jak jest ryzyko że się rezerwa zapali to 100 km za 50zł, a jak się jej wleje za 100 pokaże na początek 1/2, a po 60km znowu jest 1/4. Może jeżdżę trochę za szybko, ale na biegach staram się nie przeciągać :/ Nie wiem o co lotto. Czy ona tyle pali czy ten wskaźnik jest jakiś lewy...