Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Temat: [145] Jakie powinno być spalanie?

showtime
    Gość

Domyślnie

E34 525 w TDS i w automacie potrafila nam po miescie spalic około 12 literków ON

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał wasyl
    Oho, widze ze mamy tu prawdziwego znawce. nie wytrzymalem cisnienia jak poczytalem

Ja uwielbiam zalewac do swojej alfy pelny bak co kazde 360 km jezdzac po miescie (jakies 50-55l). A ty ciesz sie ze masz ekonomiczne bmw i jezdzisz do tych swoich 3500 tys obrotow. to wielka frajda jezdzic w ten sposob... .

Tak swoja droga, chlopie co ty robisz na tym forum ?? Widze ze lubisz prowokowac, ale nie uda ci sie to. i tu apel do wszystkich o rozsadek idz sobie na forum bmw, ja cie krece, nie kumam cie. masz prawo tu byc oczywiscie, nie moge cie wygonic, neistety ale nie spodziewaj sie ze jesli bedziesz w taktowny sposob opluwal alfe romeo to ktos bedzie tu dla ciebie mily.

http://www.autocentrum.pl/?FF=307&ma...4&trybopinii=1
    Po pierwsze - upuśc trochę powietrza, to niezdrowe.

Idąc dalej - mam się ograniczac do jednej marki, bo Ty mi tak radzisz? A niby czemu miałbym to robic? Żeby patrzec na motoryzacyjny świat przez szczelinę? Na forum bmw także się od czasu do czasu udzielę. 'Siedzę' w alfie dłużej, niż Ci się wydaje. Bmw to prezent, który zacząłem doceniac dopiero po czasie (a którego w bezpośrednim starciu niestety mógłbyś oglądac tył, jak już na dogryzaniu jesteśmy). Tankuję wtedy kiedy muszę, a nie kiedy chcę, taka między nami różnica. Nie chcę byc odbierany jako opluwacz alfy i daleki jestem od opowiadania bajeczek na temat wyimaginowanego spalania mojego samochodu.

Nikogo nie opluwam, a już na pewno nie alfę. Postuluję jednak o odrobinę obiektywizmu, nikomu jeszcze nie zaszkodził.

Pozdrawiam, w tym temacie ode mnie to wszystko.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Nie rozumiemy sie. Ja ci radzilem, abys byl na forum bmw. A teraz tylko udowodniles, ze odkryles iz bmw jest lepsze od alfy. Wiec pytam juz retorycznie po co tu sie wtracasz. My wolimy alfy nie wiem co chcesz udowadniac, ale jest to bezcelowe. Ja naprawde szanuje to ze ktos jezdzi samochodem innym niz alfa, lecz ja nie siedze na forum np lanosa i nie wypisuje ze ktos by ogladal moj tyl w bezposrednim starciu.... . Co chcesz osiagnac taka gadka tutaj ?
    155 V6 była
    155 TS była
    156 V6 była
    156 GTA była
    155 TS była
    x3 japonce były
    156 V6 była
    x1 japoniec jest. Zycie.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał wasyl
    Nie rozumiemy sie. Ja ci radzilem, abys byl na forum bmw. A teraz tylko udowodniles, ze odkryles iz bmw jest lepsze od alfy. Wiec pytam juz retorycznie po co tu sie wtracasz. My wolimy alfy nie wiem co chcesz udowadniac, ale jest to bezcelowe. Ja naprawde szanuje to ze ktos jezdzi samochodem innym niz alfa, lecz ja nie siedze na forum np lanosa i nie wypisuje ze ktos by ogladal moj tyl w bezposrednim starciu.... . Co chcesz osiagnac taka gadka tutaj ?
    Napisałeś mi o jeździe do 3500 obrotów, podczas gdy ja wspomniałem o maksymalnym momencie obrotowym. Kiedy trzeba, korzystam z całego zakresu obrotów. Zgodzę się - dla mnie bmw jest lepsze od alfy W OBECNEJ postaci.

Szanuję alfę i pewnie gdyby nie głupi wypadek, do tej pory bym nią jeździł. Niestety prawda jest taka że teraz to bmw ma więcej w sporcie do powiedzenia niż alfa, a szkoda. Co chciałem osiągnąc? Nie zawsze to, co uważacie za gorsze, faktycznie jest gorsze.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Panowie BARDZO proszę pisać na temat. :>>>

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

No to wracajac do tematu
    Moja 145 JTD w cyklu czysto miejskim pali 7,5 - 8,0. Jezdze dosc dynamicznie ale malo stoje w korkach. W cyklu mieszanym (miasto, drogi loklane) około 7.
    Minimalne spalanie - 6,5 osiagnalem na trasie Poznan - Zywiec - Poznan. Jechalem wtedy 120- 130 i do 160 na autostradzie i odcinkach dwupasmowych.

Podsumowujac wg mnie ten silnik na pewno nie jest mistrzem oszczednosci w miescie ale potrafi pozytywnie zaskoczyc na trasie. Mój rekord 6,5 nie jest wysruowany. Mysle, ze nie przekraczajac 120 - 130 można spokojnie zejsc ponizej 6 litrow

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Panicz Jakub
    Po mieście 11 litrów przy wyjątkowo ciężkiej stopie i pokonywaniu krótkich dystansów z rzędu 5-10 km

trasa około 8L
    Panowie coś dużo Wam palą te JTDki. 8 litrów na trasie? Jeździsz cały czas powyżej 160km/h?
    Ja moja jeżdżę od ponad roku i nie zdarzyło się żeby średnie spalanie przekroczyło 7 litrów! W mieście owszem zdarza się, że spali koło 8 litrów ale to tylko gdy non-stop gaz w dechę!
    Natomiast na trasie, dla przykładu ostatnio pokonałem dystans 330km (Międzyzdroje-Poznań) w 3h20min - cały czas wyprzedzanie, co chwilę gaz w dechę, na autostradzie 140-180 km/h i spalanie wyszło 6 litrów.
    Ogólnie JTD nie jest może najoszczędniejsza konstrukcją jaką znam i jeździłem ale w tak małym aucie jak 145 nie może palić więcej jak 7 litrów średnio.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

az sie zalogowalem...

Cytat Napisał czarek145
    Panowie coś dużo Wam palą te JTDki. 8 litrów na trasie? Jeździsz cały czas powyżej 160km/h?
    Cytat Napisał czarek145
    ostatnio pokonałem dystans 330km (Międzyzdroje-Poznań) w 3h20min - cały czas wyprzedzanie, co chwilę gaz w dechę, na autostradzie 140-180 km/h i spalanie wyszło 6 litrów.
    co w tym dziwnego ze kolega moze jezdzi ciagle 160 jak Ty tez o tym piszesz?? Wychodzi ze srednio miales 110 na liczniku. To naprawde tak duzo jak na autostrade?? Spalanie przy takiej predkosci bedziesz mial znikome. Jak jedziesz autostrada to caly czas masz gaz w deche?? No prosze Cie...
    '
    Cytat Napisał czarek145
    tak małym aucie jak 145 nie może palić więcej jak 7 litrów średnio.
    Co z tego ze auto male?? Zobacz ile ono wazy... Tu jest problem...

Ja moze nie mam JTD, ale spalanie w miescie mam rzedu 10 litrow na krotkich odcinkach na zimnym silniku. W trasie jak jade ciagle 160 to takze spalanie jest tego rzedu. Jak jade 110 ciagle na trasie to wychodzi okolo 7 litrow.

I nie uwierze ze jakies ilus tam cylindrowe BMW pali tak malo. CUdow nie ma. Juz sie wielu bajek nasluchalem np o polo czy innym vw ze pali 3 litry-100

Magic
    Gość

Domyślnie

Wiec tak - 145 JTD:
    - przy sredniej predkosci na autostradzie 168.8 km/h spalanie 7.5 l, nie byla to jazda ciagle z ta sama predkoscia, poniewaz jak wiemy nie kazdy zjezdza natychmiast, gdy widzi inny pojazd w lusterku, a druga sprawa to oczywiscie wyprzedzajace sie ciezarowki,
    - przy bardzo emeryckiej jezdzie na trasie (bardzo malo 130-140 km/h, ale 90% ok 90-120 km/h) 5.1 l,
    - srednia mieszana (pol na pol miasto-trasa) 6.5-7.5 l,
    - miasto 7.5-8.0 nie pale gum, ale wyprzedzam co sie da (czesto korki jak skur..syn).

Tiga
    Gość

Domyślnie

Reasumując... Czytam ile palą Wam JTDki i nie moge wyjść z podziwu, 7 litrów w trasie? Tyle to mój T.S. osiagą! W przeliczeniu na złotówki i na radość z jazdy zdecydowanie wole mojego 100 konnego Twin Sparka. Koszty wychodzą podobnie przy obecnych cenach paliw. Jedynie gdzie T.S. przegrywa to misato. Przy dynamicznej jeździe 10l . Viva la benzina :wink: