Strona 30 z 131 PierwszyPierwszy ... 20212223242526272829303132333435363738394080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1307

Temat: Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Ale pewnie podczas wypalania dymił

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Wyskoczy Ci błąd przy pierwszej próbie wypalania DPF-a
    a OK ,
    a przerwie wypalanie czy będzie na chama wypalał ? , bo przydało by się dojechać do tunera bez chmury dymu
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    a OK ,
    a przerwie wypalanie czy będzie na chama wypalał ? , bo przydało by się dojechać do tunera bez chmury dymu
    Będzie normalnie wypalał do samego końca i wówczas wyskoczy Ci na końcu check. Ale zawsze możesz zgasić silnik i przerwać proces i wówczas zanim znowu zacznie może uda Ci się dojechać bez chmury burzowej.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    300 -350 to nic?
    Koledzy zakładają że 300 można dostać. Ja informuję że skupy (te np które potrafią mierzyć zawartość platyny) za mocno zużyte filtry płacą 0zł.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    z cyklu ciekawostki przyrodnicze z dpf ,

wyciąłem dziada , kata zostawiłem , pucha zaspawana , auto złożone z powrotem do kupy ( prosta robota) , i teraz ciekawostka , po odpaleniu i przejechaniu kilka metrów po podwórku nie ma błędu - ale podejrzewam jak przejadę po drodze kilkaset metrów z większymi obrotami to wywali błąd , ale teraz najlepsze, podłączyłem MES , a tam edc wciąż nalicza zapełnianie dpf , czyli wniosek taki że dane chyba bierze z sondy lambda , a nie z różnicy ciśnień
    U mnie po wywaleniu przejechałem około 35 km (droga to programowego wywalenia) i nic się nie działo.
    Zapełnianie jest chyba liczone przez czujnik ciśnienia przed/za filtrem. Programowo też usuwałeś?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Spokojnie wypalanie włączy się samo zapobiegawczo po określonej liczbie km co zdrowe dla silnika nie jest.

Konwersje USA->EU
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Spokojnie wypalanie włączy się samo zapobiegawczo po określonej liczbie km co zdrowe dla silnika nie jest.
    Niestety. Dodatkowy olej w silniku

Użytkownik Maniak resoraków Avatar muha
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    G 1.4T MA

Domyślnie

Dziwna rzecz, wczoraj przy okazji wymiany termostatu, okazało się że na obudowie komputera są pewne opisy, w stylu nazwisko, miasto i DPF ! Czyżby miał programowo usuwany DPF? Chyba, że komputer naprawiany?

Moje pytanie, czy możliwe żeby dpf był usunięty mechanicznie a software'owo już nie? Generalnie do wypalania raczej dochodzi, bo widzę kiedy wzrasta spalanie, no i widzę kiedy dmucha w turbo na postoju. W FES także widze interwaly miedzy wypalaniami i procent zapełnienia.

Rozumiem, że jedynym w miarę wiarygodnym sposobem weryfikacji jest obejrzenie puszki dpf'u na okoliczność dodatkowych spawów?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał muha Zobacz post
    Dziwna rzecz, wczoraj przy okazji wymiany termostatu, okazało się że na obudowie komputera są pewne opisy, w stylu nazwisko, miasto i DPF ! Czyżby miał programowo usuwany DPF? Chyba, że komputer naprawiany?

Moje pytanie, czy możliwe żeby dpf był usunięty mechanicznie a software'owo już nie? Generalnie do wypalania raczej dochodzi, bo widzę kiedy wzrasta spalanie, no i widzę kiedy dmucha w turbo na postoju. W FES także widze interwaly miedzy wypalaniami i procent zapełnienia.

Rozumiem, że jedynym w miarę wiarygodnym sposobem weryfikacji jest obejrzenie puszki dpf'u na okoliczność dodatkowych spawów?
    1. Nie jest to wiarygodny sposób. Ja puszkę miałem całą, bez spawów, a DPF miałem przewiercony w środku długim wiertłem.
    2. U mnie nie był usunięty software'owo. Być może coś było grzebnięte w czujnikach, żeby nie wywalał błędów (ale nie wyglądało na to bo w ECU odczyt czujnika różnicowego był 0 mbar). W każdym razie komputer mimo braku DPF zliczał sobie % napełnienia i co jakiś czas odpalał wypalanie filtra. W ECU był zanotowany błąd "wymień DPF" ale na desce rozdzielczej go nie było, a auto jeździło w 100% sprawnie (chodzi mi o moc, osiągi). Przejeździłem tak kilkanaście tysięcy km zanim zorientowałem się że coś jest nie tak i zanim porządnie nie zająłem się tematem.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-01-2014 o 10:58

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Jak dpf w miare sensownych odstępach się wypala to pewnie tylko komp był wymieniany. Można w FESie coś zobaczyć zawsze.

Konwersje USA->EU