Lej wg instrukcji
Wysłane z mojego GT-I9000
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Lej wg instrukcji
Wysłane z mojego GT-I9000
Witam, wertuje forum i powoli się tutaj odnajduję. Pod koniec lipca kupiłem swoją wymarzoną( 156 SW przed FL z 2002r z przebiegiem 181,300 tys. 1,9 jtd 115KM), wymieniłem płyny, rozrząd, dolny wahacz, gumy stabilizatora, geometria, parę drobiazgów, wiadomo... Mechanik, który mi to wszystko ogarniał (też ma 156 jtd), wlał mi Castrol Edge 5w40 Turbo Diesel, syntetyk, bo jest filtr cząstek stałych. Moje pytanie, czy uważacie, że ten olej jest odpowiedni do Belli, czy może lepiej zmienić( nie znalazłem zbyt sporo wpisów o tym oleju). Nie ukrywam, że cena ma dla mnie spore znaczenie, jestem trochę "wypompowany", ale jeśli trzeba będzie, no cóż miłość kosztuje... Do teraz zrobiłem prawie 2 tyś. kilometrów. Pozdrawiam
hmmm pierwsze slysze żeby w tym silniku z tego rocznika był DPFchyba mechanikm naciągnął Cie na droższy olej bez powodu bez DPFu tam nie masz
No niestety, jestem laikiem. Mechanik był polecony przez znajomego, sam nie wiem... Jak to można sprawdzić?
Najlepiej wsadzić głowę pod samochód i zobaczyć
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Właśnie zastanawiam się jaki olej wlać, teraz autko ma 68 tys przejechane zawsze lana była tylko Selenia 20k 10w-40 ( od nowości mam auto ), ale od ostatniej wymiany zaczął mi pić więcej oleju, aktualnie od wymiany nie minęło 10tys. km a już kończę drugą litrową butelkę selenii 20k ( ź została obecnie ) zawsze uzupełniam jak spadnie do połowy na bagnecie, tak aby było trochę wiecie niż pół bagnetu.
Co myślicie o Selenia Star 5w-40 i o tym zużyciu 10w-40 u mnie ?
Silnik 1.6 TS 105KM
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard