Strona 31 z 57 PierwszyPierwszy ... 212223242526272829303132333435363738394041 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 570

Temat: Zmiana audio

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio

Domyślnie

Niestety nie chcę ciąć kabli więc wymiana /dołożenie wzmacniacza na wszystkie głośniki nie wchodzi w grę. Wybór padł na głośniki we wszystkie drzwi na Audio System M165 EVO2 ze względu na 3 ohmy i teraz jest pytanie bo gdzięś czytłem że na gwizdki w podszybiu idą oddzielne kable ze wzmacniacza dawać na nowe głośniki sygnał po zwrotnicy czy bez? Jaki proponujecie wzmacniacz jednokanałowy do subwoofera w bagażnik ja znalazłem dwa typy:
    1. Wzmacniacz samochodowy 1-kanałowy Kicker CXA300.1 300 W
    2. Audio System Carbon-500.1D Wzmacniacz 1-Kanałowy
    Głośnik basowy wstępnie typuje: AUDIO SYSTEM R08 EVO SUBWOOFER 20CM
    Co do wyciszenia/usztywnienia poszycie drzwi wyklejam matą butylową a boczek tapicerki pianką z arkusza czy macie może inne doświadczenia?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Znajdź odpowiednie wtyczki/gniszdka i włączysz się między radio a głośniki bez cięcia kabli.
    WSZYSTKO o torach jest opisane w tym wątku którego chyba nie chce Ci się przeczytać. Gwizdki u Ciebie nie są na oddzielnych wyjsciach wzmacniacza lecz równolegle do przednich drzwi i bez zwrotnic (zdaje się filtry są bezpośrednio w głośnikach).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

[MENTION=90979]Raos[/MENTION] M165 mają mikro "zwrotnicę", to chyba tylko kondzior dla gwizdka. w ori gwizdkach jest kondzior wlutowany wewnątrz obudowy tweetera, po zmianie trzeba czymś przyblokować niskie częstotliwości i tu bez problemu sobie podepniesz przed tą zwrotnicę. I tak zostaje kwestia wtyku czy dorobienia jakiś pinów.
    Wzmak można dodać przy base łatwiej niż przy wyższych, bo są standardowe/gotowe przedłużki całego zespołu złącz radia (bo to standard używany przez wielu producentów aut) i tam na przedłużce możnaby sie dolutować. Tylko kupić coś markowego, bo chińczyki też są, ale tu moze być tak sobie (mam pewne doświadczenia złe z tym co było dodawane do boxów dodających AndroidAuto/Carplay i były takiej sobie jakości). Pewnie przedłużkę samych wyjść na głośniki też znajdziesz - ten zespół wtyku do radia jest rozbieralny z głównej obudowy mozna wyjmować poszczególne sekcje i wtedy nawet tylko przedłużyć i z niej ciąć tą głośnikową. W dobrym sklepie caraudio pewnie będą kumali temat i coś od razu zaoferują.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

@epsonix a masz może choćby jakieś szczątki informacji odnośnie tego głównego konektora we wzmacniaczu "midi". Jakiś ich przykładowy producent czy symbol. Albo kto jest producentem tego wzmacniacza??
    Szukałem po sklepach, forach, zdjęciach i Chińczykach, gdzie się dało - nie znalazłem ani śladu podobnego cholerstwa :-(.
    Cokolwiek wiesz to może mi pomóc.

Auto

Domyślnie

nie mam pojęcia, nie interesowałem się tym w ogóle, zalożyłem że tnę kable i daję łatwodostępne wtyki/gniazda ISO pomiędzy

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    U mnie tak by się chyba nie dało. Ja mam koło dojazdowe a u Ciebie chyba wygląda to na zestaw z kompresorkiem.
    przez przypadek trafiłem, post 37 w tym wątku wzmak i zwrotnice przy dojazdówce w stelvio ładnie zmieszczone.

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Albo kto jest producentem tego wzmacniacza??
    w sumie teraz przy porządkach w garażu natknąłem się na głośniki jeszcze z Giulietty żony, i jest logo ASK oraz made in Poland. Przypomniało mi się że w MES dla Giulii/Stelvio też coś było ASK/Beats. Może to będzie punkt zaczepienia dla Ciebie do poszukiwań?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki za tego posta!

Już znalazłem konektory które powinny pasować do tego wzmacniacza. U Chińczyków za 8 dolarów. Co prawda do tego drugiego złącza niż trzeba ale po wycieciu dwóch pilotow powinny pasować. To są generalnie konektory stosowane popularnie w Chrysler/Jeep/Dodge.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Może mi ktoś podpowiedzieć jaki system oznakowany jest jako : RAP - 8.8" High Radio , 8 glośnikowe.

Odkodowałem z VIN i takie cudo wyskoczyło, auto dopiero przypłynie, więc nie mam możliwości "pomacać" samemu, cokolwiek by to nie było i tak pójdzie do przemodelowania zgodnie z moim zwyczajem, ale fajnie byłoby wiedzieć z czym się będę mierzył i się do tego przygotować

A co do zmiany tweetera pod fabryczne radio jak powyżej ktoś się dopytuje, warto po za kondensatorem który zetnie pasmo Hi-pass pomyśleć o jakimś L-padzie, z racji że inne głośniki będą miały zapewne wyższą skuteczność niż te fabryczne i może się okazać że będzie mocno "darł japę" w niektórych autach nie idzie już tego nawet zdjąć regulacją tonów wysokich. Tak np jest w VW z systemem Dynaudio, po zmianie fabrycznego tweetera dynaudio na inny wyższej klasy, regulacja tonów w jednostce niestety nie dała rady już go przyciszyć. Jednym będzie się takie mocne cykanie podobać, ale będzie ciężko z jakąkolwiek równowagą tonalną.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Raczej to basic, tylko on ma 8 głośników.
    W USA jest oferowane tylko takie i HK.
    Masz fart, najłatwiej przerobić :-)

Co do wysokich tonów, to u mnie w wersji "mid" powyżej ustawienia chyba 4 to już wysokich tonów wogole nie przybywa (chyba, że już i ogłuchłem), i raczej ich jest za mało. Więc jakby przybyło to luks jak dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 16-04-2022 o 15:35

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

To dobrze, mam dość tych profi systemów co grają tak sobie a przerobić jest duży problem, albo jak nie duży technicznie to za to finansowo.

Zatem zagości najprostsze rozwiązanie, tłumienie całości, Helix P-Six + aktywny Sub. Do "hajendu" w aucie mam inną zabawkę, a tu po prostu ma przyjemnie grać.