Strona 31 z 41 PierwszyPierwszy ... 2122232425262728293031323334353637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 407

Temat: Gdyby nie Alfa Romeo to co???

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał jj82 Zobacz post
    W momencie kiedy kupowałem Alfę brałem pod uwagę każde inne autko mające mniej lat ode mnie, mniejszy przebieg niż odległość ziemi od księżyca, było w dobrej cenie i którym dało się dojechać od kupującego do domu.
    Obecnie moją wierną 146 zamieniłbym na:
    AR Guliettę
    nową Lancie Delte,
    nowe Bravo
    nowego Opla Astrę lub Insignię
    albo sprzedam nerkę i kupię BMW serii 5
    Ja podobnie do kolegi, bez przedostatniej pozycji
    Choć tak naprawdę, to będzie mi się cholernie ciężko zdecydować, jak będę się żegnał z Bellą (ale to długo jeszcze na pewno), na "szortliście" byłyby dziś:
    - Nuova Bravo (za nieco słabawe, a jednak ładne i ponoć solidne i młode (!) autko, płąci się u nas grosze);
    - Forester (II gen) 2.5 XT, albo 2.0 XT, ale skubnięty do poziomu Imprezy STI 2.0 (jak zakup byłby w zimie, to forek miałby największe szanse);
    - BMW 5 (e61) - za największy komfort auta, jakimi dotąd jechałem (jak dla mnie zupełnie "inna liga"), przy rozsądnych (na styk - raczej nie chciałbym auta segmentu E wymiarach) - jechałem wersją 535d z Niemcem, w mieście i mimo bezwzględnego trzymania się "Tempo 50" (chyba miał włączony jakiś limiter w iDrivie), na każdych światłach ESP migało jak wsciekłe, mimo niskich obrotów i generalnie totalnie spokojnego dla obserwatora z zewnątrz (choć mocno wgniatającego w fotel) startu - na autobany musi być miodzio;
    - Citroen C4 Picasso - wersja krótka (nie wiem dlaczego - po prostu cholernie mi się podoba- szczególnie w limonce lub błękicie z karmelową skórą, którą obszyta jest też deska - jest taki jeden egzemplarz u mnie w mieście - to byłaby dla mnie dobra zachęta, żeby zrobić dzieciaka - oprócz perspektywicznego kupna konsoli i zabawek RC - jedna z ważniejszych ), bo normalnie to chyba bym go nie kupił, za słabe silniki...
    - Pug 406 coupe V6 (bo jest najpiękniejszym Francuzem );
    - nowa Delta (bo się wyróżnia! i jest, wbrew temu co mówią niektórzy, piękna - szczególnie np. czarna z ładnym kontrastującym kolorem skóry Poltrona Frau, również obejmującym deskę, szklanym dachem i na dużych kółkach)
    Choć za jakieś 3 lata być może w grę będzie wchodzić jeszcze DS4-ka, RC-Z (oba z 1.6 200KM) - to oczywiście po zobaczeniu na żywo i objeździe Może Abarth 500, może DS3, może... Kia Soul (nie wiem dlaczego - podoba mi się ten "badboy" i wyróżnia się nie wiele mniej od dużo droższych furek )
    Choć dużo do powiedzenia będzie miał oczywiśćie budżet i pewnie żona, która zażąda realizacji marzenia: GT 3.2 V6 (Alfa Rosso + pelle beige), Julki, albo 159 TBi (auta poniżej 200 koni to wg. niej strata czasu )... chyba, że w końcu zrobi prawko i budżet pozwoli, to kupi sobie Miciaka QV (albo GTVkę V6 - o tych dwóch marzy dla siebie) a ja sobie kupię Forka w wersji "potwór"
    Ale się znowu rozmarzyłem
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

evo24
    Gość

Domyślnie

jak nie moja bella to audi a4 lub a6...

Italian
    Gość

Domyślnie

Gdyby nie Alfa Romeo
    - Citroen XM - powrót do korzeni
    - Lancia Delta I - miałem taką niebieską na oku,
    - Fiat Uno - tylko się nie śmiać, 1.3 / 1.4 Turbo robi wrażenie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Jeśli nie Alfa Romeo to:

- Maserati Ghibli II 2.8 BiTurbo (piękne, rasowe auto)
    - Fiat Bravo 1.4 T-Jet Turbo 150 KM
    - Lancia Lybra 2.4 JTD
    - Fiat Croma 2.4 Multijet 200 KM (nie, nie ten amerykański szmelc )
    - BMW E39 525i lub 530d (od E46 > wg. mnie to już nie BMW)
    - Chevrolet Suburban 6.5 V8 Duramax Diesel (to jest szaleństwo, to auto bardzo mi się podoba, a z tym motorem pociągnąłbym naczepę od ciągnika siodłowego )
    - Chevrolet Chevelle SS '69 (396)
    - Ford Mustang '67 V8 390 CiD

Jak widzicie moi drodzy, mam wiele różnych typów. Nowe auta coraz mniej mi się podobają i tym bardziej tęsknię do starych lat motoryzacji. Wszystko teraz odbieram jako takie płytkie, masowe bez smaku, sensu. Takie po prostu "tyłkowozy". Nie stać mnie na nowe auto typu Ferrari, Maserati, Bentley czy inne luksusowe marki, które starają się zachować swoje dziedzictwo, klasę, styl. Może dla wielu wyda się to głupie, szczególnie tych młodszych forumowiczów, ale ja tak to odbieram. Teraz nic tylko globalizacja, marketing, zyski, zyski...
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

A mnie ten temat czasem dziwi... Jak piszecie że jak nie Alfa to BMW albo Audi...

Z szacunkiem dla nich, jestem inżynierem i pod względem technicznym podziwiam obie te marki (choć w przypadku Audi dotyczy to tylko topowych modeli a nie przebranych VW), ale... nie rozumiem czym się kierowały te osoby przy wyborze marki.

Alfa - bajery, elegancja, styl, mizerna ergonomia, niezbyt wyrafinowane przeniesienie napędu, awaryjne jednostki napędowe
    Audi - ascetyczne proste linie, ergonomia, brak indywidualizmu
    BMW - inżynieria nad wszystko, rewolucyjne silniki, zero polotu, wnętrze ciosane siekierką, a jak już dowalili jakieś przetłoczenia na karoserii to wyszło stare 5 i maszkara seria 1.

Wg mnie - i pewnie się narażę niejednemu tym stwierdzeniem - kult marki Alfa Romeo można sobie wsadzić między bajki. Mam wrażenie, że w naprawdę wielu przypadkach nie był to wybór z głębi serca.

W zasadzie poza e61 mógłbym się podpisać pod dakoolk'iem, ale wysilę się trochę

Od Alfy oczekiwałem jednego - stylu. Dlatego gdyby nie Alfa, wybrałbym Peugeota 406 coupe (włoskie...) albo 607. Z nowych - Jaguar XF. C6 mnie urzeka. Uśmiecham się na widok Kii Soul. Subaru Legacy poprzedniej generacji - jedne z najładniejszych sedanów dekady. Mitsubishi Galant z zadartym nosem (gdyby nie paskudne wnętrze...). Lancia Delta - piękniejsza siostra Bravo (szczególnie bicolore - czysta elegancja). Fiat Bravo i Grande Punto - przełom stylistyki FIATa na duży + (co szybko spieprzyli wpuszczając EVO ). Są jeszcze amerykańce - Cadillac Eldorado IV generacji a z nowszych Pontiac GTO (Monaro) - najczystsza forma samochodu GT od lat. Lubię Lagunę GT - żaden z niej sportowiec a kark mi wykręca.
    .
    A i tak mam dziwne przeczucie, że następna będzie 166 FL.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 30-12-2010 o 11:58

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    A mnie ten temat czasem dziwi... Jak piszecie że jak nie Alfa to BMW albo Audi...

Z szacunkiem dla nich, jestem inżynierem i pod względem technicznym podziwiam obie te marki (choć w przypadku Audi dotyczy to tylko topowych modeli a nie przebranych VW), ale... nie rozumiem czym się kierowały te osoby przy wyborze marki.

Alfa - bajery, elegancja, styl, mizerna ergonomia, niezbyt wyrafinowane przeniesienie napędu, awaryjne jednostki napędowe
    Audi - ascetyczne proste linie, ergonomia, brak indywidualizmu
    BMW - inżynieria nad wszystko, rewolucyjne silniki, zero polotu, wnętrze ciosane siekierką, a jak już dowalili jakieś przetłoczenia na karoserii to wyszło stare 5 i maszkara seria 1.

Wg mnie - i pewnie się narażę niejednemu tym stwierdzeniem - kult marki Alfa Romeo można sobie wsadzić między bajki. Mam wrażenie, że w naprawdę wielu przypadkach nie był to wybór z głębi serca.

W zasadzie poza e61 mógłbym się podpisać pod dakoolk'iem, ale wysilę się trochę

Od Alfy oczekiwałem jednego - stylu. Dlatego gdyby nie Alfa, wybrałbym Peugeota 406 coupe (włoskie...) albo 607. Z nowych - Jaguar XF. C6 mnie urzeka. Uśmiecham się na widok Kii Soul. Subaru Legacy poprzedniej generacji - jedne z najładniejszych sedanów dekady. Mitsubishi Galant z zadartym nosem (gdyby nie paskudne wnętrze...). Lancia Delta - piękniejsza siostra Bravo (szczególnie bicolore - czysta elegancja). Fiat Bravo i Grande Punto - przełom stylistyki FIATa na duży + (co szybko spieprzyli wpuszczając EVO ). Są jeszcze amerykańce - Cadillac Eldorado IV generacji a z nowszych Pontiac GTO (Monaro) - najczystsza forma samochodu GT od lat.

A i tak mam dziwne przeczucie, że następna będzie 166 FL.
    co do soula tak na zew jest spoko potem wsiadasz do srodka i....katastrofa
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Cytat Napisał amigas Zobacz post
    Hmmm....subiektywne odczucie a i tak uważam określenie wnętrza jako katastrofa za nie trafne. Kia Soul to kolejne udane auto pochodzące z Korei, które jest godne zainteresowania.
    Miałem kiedyś okazję poznać Soula i wcale nie uważam jego wnętrza za nieudane...ale tak jak mówię to osobiste odczucia każdego z nas.
    O wnętrzach Hyundaia np: Pony sprzed prawie 20 lat też mówiło się że są kiepskiej jakości a ja uważam że takie elementy jak plastiki na drzwiach czy deska rozdzielcza były dla mnie lepsze niż w np Europejskich autach bo wykonane z plastiku który był miękki w dotyku a nie twardy jak skała. Nie mówiąc już o tym że samochód ten mniej rdzewiał niż choćby droższe auta tej klasy np. z Niemiec.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    Hmmm....subiektywne odczucie a i tak uważam określenie wnętrza jako katastrofa za nie trafne. Kia Soul to kolejne udane auto pochodzące z Korei, które jest godne zainteresowania.
    Miałem kiedyś okazję poznać Soula i wcale nie uważam jego wnętrza za nieudane...ale tak jak mówię to osobiste odczucia każdego z nas.
    O wnętrzach Hyundaia np: Pony sprzed prawie 20 lat też mówiło się że są kiepskiej jakości a ja uważam że takie elementy jak plastiki na drzwiach czy deska rozdzielcza były dla mnie lepsze niż w np Europejskich autach bo wykonane z plastiku który był miękki w dotyku a nie twardy jak skała. Nie mówiąc już o tym że samochód ten mniej rdzewiał niż choćby droższe auta tej klasy np. z Niemiec.
    jezdzilem soulem 3 miesiace zrobile 12 tys km jedyne auto w ktorym przewidziano miejsce na doniczke ok nie ma tragedii ale hmm zew obiecuje wiecej zreszta i tak sie do soula przymierzam wiec tylko poczekam az wstawia skrzynie 6 biegowa
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał amigas Zobacz post
    Ale te migające głośniki (które były objęte akcją serwisową bo tak się grzały że mogły spalić auto...) Generalnie auto ma swój charakter. Mało który wóz oferowany jest z seryjnymi 16" lub 18" alufelgami (poza najuboższą wersją).
    I nic nie oddaje tego lepiej niż reklama w HD
    http://www.youtube.com/watch?v=kfJnqbudMzs

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    ...i według mnie też. Ja kupiłem Alfę tylko dlatego, że bardzo mi się podobała w temacie designu. Oprócz tego podobała mi się wygoda i poręczność. W stosunku do ceny miałem młode i nietuzinkowe auto. Chciałem by było niezawodne i oszczędne więc kupiłem Diesla... i to wszystko. Nie jestem żadnym Alfisti, nie znam wszystkich modeli marki, nie znam dokładnie jej historii... Po prostu mam Alfkę i jestem szczęśliwy ...żeby nie robić OT dopisze, że gdyby nie Alfa to Focus ST.
    ...jak nie Fokus ST to Renault Megane Coupe, lub New Lancia Delta.

Ps. Żuwik ale Alfa = mizerna ergonomia?? ... napewno wiekszość tak..., ale np. 147 erg. ma całkiem niezłą

Pozdro!
    Ostatnio edytowane przez Rocky147 ; 30-12-2010 o 14:28