Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 146 1.9 JTD '00 | Citroen C5 MK3 2.0HDi 140KM Exclusive

Domyślnie

@BartekB,
    Dokladnie dla tego samego powodu (tragedia jeśli chodzi o cena/jakość/wyposażenie) nie kupiłem AR 159, tylko C5 z Hydro, w najbogatszej, najbardziej upstrzonej dodatkami wersji. Tęsknię za AR ale proszę was, w codziennym użytkowaniu samochodu poza oczywistościami dla których się kupuje auto(moc/wyglad/jakosc), najważniejsza jest bezproblemowa eksploatacja a o tej nic nie wiemy bo przekonamy sie pare lat po premierze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Czy ja dobrze widzę, że po lewej stronie kierownicy na desce jest typowo helmutowskie pokrętło od świateł???!!! W 75 mam światła w przełączniku przy kierownicy, tak samo było w 147 i tak samo jest w Giulietcie. Wybaczcie, ale to już jest za daleko idąca unifikacja...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Czepiasz się. Jest to bardzo wygodny sposób na włączanie świateł i przy okazji zyskujesz jedną gałkę przy kierownicy do zagospodarowania. No i ile razy używa się tego pokrętła? Mając automatyczne światła nie używam nigdy tego pokrętła, bo nie potrzeba (tunel, deszcz, noc - zawsze same się włączają)
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Czepiasz się. Jest to bardzo wygodny sposób na włączanie świateł i przy okazji zyskujesz jedną gałkę przy kierownicy do zagospodarowania. No i ile razy używa się tego pokrętła? Mając automatyczne światła nie używam nigdy tego pokrętła, bo nie potrzeba (tunel, deszcz, noc - zawsze same się włączają)
    Zaczynałem swoją przygodę motoryzacyjną z Clio, gdzie miałem klakson w manetce, jeździłem Polo i BMW3, gdzie jest właśnie pokrętło od świateł, jeżdżę 75, gdzie długie są włączane przyciskiem (!) w manetce, a mijania i postojówki przekręcane w manetce, serio się pytam, co jest innego w tym samochodzie w porównaniu z bawarą, poza logo, takiego, że od razu można rozpoznać jako włoskie?!
    Jest jak z ciuchami, żarciem, wyglądem ulic. Ciężko się w tej chwili połapać, czy to Madryt, Sztokholm czy Praga - wszędzie te same sklepy, reklamy itp...

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

ee, takie pokrętło od świateł i w 166 jest i w Maserati 4200 na przykład. Nie przesadzajmy
    Co do Alf na torach wracając, to że tanie 156 i użytkowników nie stać - a jakieś stare civiki czy BMW kwadratowe (przepraszam, nie wdawałem się w rozróżnianie ich symboli tajnych E-cośtam i mógłbym pomieszać czy e30 czy 36 czy inne ) czy Mazdy MX5 - to raczej nie superdrogie fury. Raczej jest tak, że ci, którzy chcą sobie pojeździć na trackday'ach po prostu tamte wybierają z jakichś powodów - czyżby masa/wyważenie/trwałość w takim użytkowaniu? chyba tak. A do Alfy na takie użytkowanie trzeba super cierpliwości i nerwów. Nie mówię, że Giulia takim wozem kiedyś ma być, czy będzie, ale chodzi o ogólne postrzeganie marki - czy to wozy do toczenia się po ulicy i pokazywania się typu "patrzcie na mnie" , czy do przeżywania emocji jak w tym filmiku reklamowy po wyjeździe z tunelu - dla kierowcy.
    Takiemu wozowi nie trzeba guziczków za dużo

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    ee, takie pokrętło od świateł i w 166 jest
    Faktycznie, aż muszę zbadać temat (inne Alfy), bo światła w manetce nawet ze 126p kojarzę i wydawało mi się, że wszystkie makarony tak mają...

Co do trwałości, jak ostatnio byłem na TP w zeszłym sezonie, to 156 GTA (!) nie dotrwała do końca rozgrzewki .
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 26-06-2015 o 14:11

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar MichAlfa
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    147 1.9JTD 16v 167ps, 370Nm~

Domyślnie

BartekB, zatem jaki masz pomysł na to, aby AR się sprzedawała? AR bądź co bądź to marka premium, czy tego ktoś chce czy nie.
    Wyszła Giulietta, która w ogólnej opinii (niekoniecznie Alfistów) jest najpiekniejszym kompaktem na rynku. W dodatku cena za ten samochód jest porażająco niska. Przy cenach promocyjnych wersję 170km na full wypasie można mieć za 70tysięcy z groszem.. gdzie ceny Audi A3 bez radia oscylują w okolicach prawie 90..
    Sergio miał możliwość albo ogłosić upadłość marki, albo postawić wszystko na jedną kartę i dowalić technologicznie na maksa.
    I albo Giulia odniesie sukces rynkowy i pomoże postawić markę na nogi, albo to będą ostatnie i najlepsze modele w historii.

@Andrzej

Ludzie wybierają Civiki i Golfy, ponieważ do tych samochodów można bez problemu dostać części Customowe..
    Za chwilę ktoś napisze, że do Alf nie robi się customów bo buda nie ma potencjału, więc uprzedzając zadam pytanie: czy opłaca się konstruować jakieś elementy, skoro sprzeda się ich zaledwie kilka sztuk? Co setny samochód na drodze to AR, więc jak firmom tuningowym się ma opłacać produkować jakieś custom-elementy.
    Ostatnio edytowane przez MichAlfa ; 26-06-2015 o 14:14

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Andrzejsr
    to naped na tyl

Użytkownik Embrion
    Auto
    audi a4 2,8Q

Domyślnie

Cytat Napisał MichAlfa Zobacz post
    BartekB, zatem jaki masz pomysł na to, aby AR się sprzedawała? AR bądź co bądź to marka premium, czy tego ktoś chce czy nie.
    Wyszła Giulietta, która w ogólnej opinii (niekoniecznie Alfistów) jest najpiekniejszym kompaktem na rynku. W dodatku cena za ten samochód jest porażająco niska. Przy cenach promocyjnych wersję 170km na full wypasie można mieć za 70tysięcy z groszem.. gdzie ceny Audi A3 bez radia oscylują w okolicach prawie 90..
    Sergio miał możliwość albo ogłosić upadłość marki, albo postawić wszystko na jedną kartę i dowalić technologicznie na maksa.
    I albo Giulia odniesie sukces rynkowy i pomoże postawić markę na nogi, albo to będą ostatnie i najlepsze modele w historii.
    No nie wiem gdzie Ty widzisz po 70K full wersje http://otomoto.pl/osobowe/alfa-romeo/giulietta/?search[filter_float_year%3Afrom]=2013 i jeśli Mito jest premium to ja dziękuje

jedyną szansą jest dobra jakość auta, zero wpadek "wieku młodzieńczego" sensowna cena i koszt serwisu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Ja pierdziele co za fala krytyki. W 166, thesisie też jest pokrętło z lewej strony i to o wiele wygodniejsze. Większość samochodów ma takie rozwiązanie. W Thesisie jest nawet ekonomizer i lampki podswietlajace lewarek skrzyni biegów jak w BMW 5\7. Ja również uważam jak ktoś pisał żeby szukać podobieństwa do innych modeli AR a nie krytyka że to niemieckie to srakie a to takie. Również popieram opinie że odrazu widać że to Alfa. Kierownica rodem z Ferrari przycisk do odpalania jak w Ferrari nawiewy okrągłe jak w prawie każdym Italiancu. Nowa Giulia w ogóle nie przypomina żadnego innego samochodu i w końcu jest jakaś technologia w niej.
    była 166 3.0 24v, była 156 2.4 m-jet