Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Rowerzysta Avatar Haveblue
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Maserati Ghibli SQ4

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    To oznacza jedno – będzie cholernie drogo Bo koszty do zrównoważenia już są spore.
    Chyba że księgowi powiedzieli mu: "zaprojektuj ciepłego klucha, to go sprzedasz w odpowiedniej ilości, żeby wyjść na plus"
    wcześniej:
    YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
    AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
    AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
    AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
    AR 156 GTA '03 - 2006-2009
    AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
    teraz:
    Honda CRV (służbowa)
    Maserati Ghibli SQ4 '15

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał BartekB Zobacz post
    Witajcie tak czytam ten temat i widzę że część osób jest typowymi fanatykami marki nie zdającymi sobie sprawy z tego że inne marki rozwijają się szybciej i lepiej. Skoro wg Was marka Alfa jest taka szczególna to dlaczego nie jest liderem sprzedazy? Tak wiem spisek niemieckich gazet, same kalumnie i głupota polskich nabywców.
    Nigdy nie miałem Alfy ale np. 166 lub 159 podoba mi się bardzo, nowa Gulia również i nie wnikam czy jest podobna do Mazdy lub BMW. Ja widzę kłopot marki gdzie indziej, rozglądam się właśnie za nowym autem w granicach 65 tyś zł, oczywiście wstąpiłem do salonu AR gdzie oglądałem Mito – wsiadając do auta (bieda wersja) około 59 tyś na dzień dobry przywitał mnie skrzypiący podłokietnik, kurde w nowym aucie w salonie wszystko powinno być na błysk. Umówmy się że jakość plastików i wygląd deski to porażka – wg mnie bardzo podobne do Punto. Miły pan skonfigurował mi Mito które wyszło około 65 tysi, ale kurde dlaczego trzeba dopłacić prawie 2K za to żeby auto było zarejestrowane na 5 osób? Automatycznie Mito odpadło w przedbiegach – takie auto powinno kosztować max 55 tysi, bo marka marką, design designem, ale cena musi być w miarę adekwatna do produktu. Giulietta z oczywistych względów odpadła od razu (nie stać mnie na nią) Śmiejecie się tu ze Skody (typowe auto dziadka) ale nowa fabia kombi Style z DSG i silnikiem 110 koni da się kupić za 62 tysie, pomijam utratę wartości po trzech latach. I można się tu podniecać historią marki włoskim stylem i pięknym designem – ale zejdźcie na ziemie – na dziś marka AR to umierający konar marki FIAT. Gulia ma szanse ale nie w segmencie ludzi którzy od lat pomykają BMW, Lexusem lub Mercem, których nie interesuje różnica w przyspieszeniu o 0,5 sekundy do setki. Gulia wg mnie powinna przejąc użytkowników nowego Mondeo, Insygni, C5 lub Mazdy 6 i to w wersji podstawowej, a nie kosmicznej Ferrari której może w Polsce sprzedadzą 1 szt albo wcale. I co z tego że kevlar, ceramiczne zaciski jak ludzie policzą koszt serwisu i kupią nowego SuperB. Czytając co niektóre odpowiedzi to mam wrażenie że wszyscy tutaj jeżdżą autami po pół bani a reszta szrotami które nie maja znaczka AR, część krytykujących nawet nie siedziała w Maździe 6 nie mówiąc na wykartkowaniu się na nią a piszą że kupa. Rynek oceni czy Gulia się przyjmie czy nie, ale musi przy tym pójść w parze marketing, reklama, jakość produktu, koszt zakupu i koszt serwisu. Jeśli makarony wszystko to wzięły pod uwagę powinien z tego samochodu być hit. Pozdrawiam wszsystkich Bartek
    Bartku sam wiesz ,jaka jest opinia o autach danych marek u nas. BMW to same wieśniaki i buraki mają, Alfa co 2 kilometry si e psuję itd. Co do konkurowania ze Skodami itd. Marka powinna konkurować z BMW , bo właśnie od Alfy
    beemka się uczyła produkowania sportowych sedanów , o czym nie wszyscy wiedzą, a stereotypów nie zmienisz, bo teraz to Niemieckie marki mają duże problemy z niezawodnością swoich aut, a w debilnych rankingach jak zwylke są najlepsze.
    Ostatnio edytowane przez andrzej1980 ; 26-06-2015 o 16:03

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Bravo

Domyślnie

Ja do tej pory czytałem raczej niż pisałem, ale że temat Giulii jest mocno elektryzujący to zdecydowałem się zarejestrować. Dla mnie historia i rodowód Alfy to sport, wyścigi, osiągi, prowadzenie. Przy okazji niektóre były ładniejsze, inne piękne, a niektóre raczej nie bardzo. Dla mnie oczywiście, bo gust każdy ma swój. Ostatnimi czas trend w motoryzacji wydaje mi się trochę dziwny, bo dyskusja toczy się o plastikach, pokrętłach, przetłoczeniach, klamkach, ekranach dotykowych itp. bajerach, a technologia ta prawdziwa zostaje mocno w tle. Nie chodzi mi tu tylko o dyskusje o Giulii, ale ogólnie. Nawet oglądając testy aut to najwięcej można się dowiedzieć o twardości i fakturze plastików, a jedynie jakieś strzępy informacji o prowadzeniu (podział komfortowe - sportowe i tyle zazwyczaj). Zresztą przeróżne systemy pilnują, żeby tego faktycznego prowadzenia nie było czuć. W obecnej Alfie nie podoba mi się choćby to, że marka ma taką tradycję sportową, a nie jest możliwe zwyczajnie wyłączenie ESP... Mam szczerą nadzieję, że technologia z Giulii sprzeda się. I trafi choćby częściowo do następczyni Giulietty - przede wszystkim liczę na napęd na tył i możliwość wyłączania elektronicznych bajerów. Samym wyglądem wtedy przejmował się nie będę. Oby tylko nie trwało to kolejne 5 lat, bo tyle na kupno nowego auta czekał nie będę.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Pytanie do fanów BMW. Czy czuje ktoś tu jakieś emocje ?

Użytkownik Świeżak Avatar Rejuvenate
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 AT 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post

- - - Updated - - -

Nazar napisał: "Wczesniej juz pisalem ze Alfa zawsze co auto robiła zupełnie coś nowego i tak jest tym razem"

Ludzie, gdzie wy macie oczy? nawet taka łopatologia jak wyżej was nie przekona?
    Jeśli chodzi o to zdjęcie powyżej to tak:

BMW - zwykły samochód bez wyrazu

JAGUAR - widać że wyższa klasa samochodu ale zwykły prostak

ALFA - sportowy samochód z pazurem i charakterem, nie da się przejść obojętnie obok takiego samochodu...

...tak wiem że tutaj ALFA jest w najlepszej wersji ale niestety nie wiemy jak wygląda w wersji dla ludu ale wydaje mi się że jakiś drastycznych zmian nie będzie... sam ten wylot powietrza i przetłoczenie boczne... masakra

ps: wersja podstawowa będzie pewnie pozbawiona "dziur" w masce, dyfuzora, progów i spojlerów... tak sądzę.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10463653_1006517959388181_8051643302936237560_o.jpg
Wyświetleń:	760
Rozmiar:	83.0 KB
ID:	171108  

Użytkownik Embrion
    Auto
    audi a4 2,8Q

Domyślnie

Andrzej zgadzam się z Tobą, ale do tematu trzeba podejść obiektywnie - na teraz Alfa ma Mito, Julkę i Gulię która nie wiadomo ile będzie kosztować. Jeździłem różnymi samochodami różnych marek i nie mam po prostu klap na oczach. Owszem Alfa to premium ale Citroen c6 też był premium i okazał się klapą bo dla ludzi premium to BMW, Merc, Lexus, Jaguar

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ayrton91
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 120 KM

Domyślnie

Cytat Napisał BartekB Zobacz post
    Andrzej zgadzam się z Tobą, ale do tematu trzeba podejść obiektywnie - na teraz Alfa ma Mito, Julkę i Gulię która nie wiadomo ile będzie kosztować. Jeździłem różnymi samochodami różnych marek i nie mam po prostu klap na oczach. Owszem Alfa to premium ale Citroen c6 też był premium i okazał się klapą bo dla ludzi premium to BMW, Merc, Lexus, Jaguar
    Citroen miał beznadziejny marketing, poza tym sam samochód wyglądem przypominał czopek. Alfa, choć jak widać wielu zarzuca jej różne podobieństwa, to chcąc nie chcąc jest to mimo wszystko bardzo ładne auto. No i teraz tylko od Alfy zależy, jaki zrobią marketing wokół tego samochodu, jakie będą akcje reklamowe itp. Być może samochód okaże sie hitem No i nie zapominajmy, że ma ten model też się przyjąć na rynku amerykańskim, gdzie rządzą nieco inne prawa i poglądy niż w Europie.
    "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high." Ayrton Senna

Użytkownik Embrion
    Auto
    audi a4 2,8Q

Domyślnie

Nie przesadzaj Citroen c6 to juz prawie 10-letnia konstrukcja, która miała być wygodną limuzyną i nie ma jej co porównywać do Alfy która ma sportowy pazur. Chodzi mi głównie że oba modele łączy jedno - klasa premium

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Pytanie do fanów BMW. Czy czuje ktoś tu jakieś emocje ?
    Już odpowiadam. Fani BMW czują emocję JEŻDŻĄC swoim samochodem, a nie jarając się filmikami z ponętnymi Włoszkami, muzyką operową w tle i Alfą snującą się na przednim planie. Na każdym Track Dayu, na YTP, gdziekolwiek się nie pojedzie, a ludzie ścigają się samochodami, 80% obsady stanowi BMW. Moja 75-ka jest zazwyczaj jedyną Alfą.
    Pewnie fajnie jest podjechać zchipowaną 156-ką w dieslu pod remizę w piątek wieczorem i powyrywać dziewczyny na zmysłowe linie i historie o pasji do motoryzacji, ale prawda jest taka, że w Polsce Alfa w sporcie motorowym nie istnieje, bo jej właściciele to ludzie, którzy więcej czasu spędzają w warsztatach i na spotach kopiąc oponki niż używając tych samochodów do celów, do których (podobno) zostały stworzone.
    Zejdźcie więc na ziemię i zejdźcie z BMW - kiedyś Alfa mogła pokazać BMW fucka pod względem stylistyki i technologii, potem tylko stylistyki, a teraz obawiam się, że nie zostało już nic - bo jakkolwiek będzie Giulia jeździć, nie spodziewam się, żeby to była przepaść jak w latach 70-tych, kiedy Alfa miała Giulię berlinę, a BMW próbowało ją tylko kopiować...

Pamiętam, jak w zeszłym roku próbowałem na tym forum zorganizować grupę 10 osób, które chciałyby się pościgać na Torze Poznań. Zgadnijcie, czy udało się uzbierać DZIESIĘCIU chętnych. Nie, nie udało się. Takie emocje.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 26-06-2015 o 17:16
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    grande punto

Domyślnie

Twój post idealnie oddaje sytuację z lukiem. Koleś odpicował furę a ludzie po nim jadą. Mnie się nowa alfa podoba, ale porównywanie obecnej sytuacji alfy do bmw jest bez sensu. To jakbym porównał polską piłkę z niemiecką