Boxery to według instrukcji max 600 gram/1000km,także w tym temacie Twinsparkowcy nie jesteście osamotnieni![]()
Boxery to według instrukcji max 600 gram/1000km,także w tym temacie Twinsparkowcy nie jesteście osamotnieni![]()
0.6l to w sumie mało, bo zwykle producenci podają w instrukcjach 1l. Ale coś może być na rzeczy, bo faktycznie boxery chyba rzadko wykazują się apetytem na olej.![]()
W instrukcji do mojej Alfy jest napisane, ze w normie jest do 400 ml na 1.000 km.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
rozrząd komplet 600
uszczelki 150
mechanik 400
głowica 650
1800 pln...
No i prawidłowoNiektórzy twierdzą że 8V nie lubi obrotów tak jak 16V, ja się z tym nie zgadzam. Nie raz gnałem swoją prawie do odcięcia (już czuję w którym momencie zmienić bieg tuż przed odcinką
) i cały czas ciągnie tak jak powinna, jedyna zaleta 16V w tym względzie to szerszy zakres obrotowy. Teraz mam zamiar zrobić 70km nie schodząc poniżej 4krpm
![]()
a najlepsze jest to, że ten silnik nie wykazuje efektu 'zmęczenia' przy pałowaniu
ale żeby nie było, że tylko cukruje 8v to mój motor pomału domaga sie serwisu (nie licząc napięcia łańcucha) mianowicie muszę wyregulować zawory bo mają już maksymalny luz dopuszczony przez producenta a na blacie 227 tys km![]()
Dokładnie, on chyba nie wie co to zmęczenie. Mój po dosyć mocnym pałowaniu zaczął pracować równiej i ciszej więc wniosek jest prosty - lubi to![]()
Przynajmniej jak coś się spieprzy w TS łatwiej znaleść usterkę i ją naprawić. Nie to co w JTD, gdzie trzeba napisać doktorat z tego silnika :/
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.