Mam pytanie, jakie dystanse zastosować przy obniżeniu -30/35mm Eibach i ET felg równym 50 (szerokości 8 cali) ??
Myślałem nad 20mm lub 25mm na koło (tj. 40 lub 50mm na oś) ponieważ i tak muszę mieć dystans (adapter) zmieniający rozstaw z 5x110 do 5x112 i otwór z 65.1 do 72,6
Proszę o odpowiedź bo jutro rano musiałbym zamawiać. A wybór padł na dystanse od Tuningkingz: http://www.tuningkingzshop.pl/pl/c/Przykrecane/89
A poco zmieniasz rozstaw dystansem?
To zależy co chcesz osiągnąć i jaką masz szerokość felgi i jaki rozmiar opony.
Myślę, że na przód możesz dać 25mm a na tył 20mm i będzie to bezpieczne rozwiązanie z pewnym jeszcze zapasem, ale to zależy jak wspomniałem powyżej od szerokości felg i rozmiaru opon.
Rozstawu nie musisz zmieniać 2mm to żaden problem, wiem, bo sam to przerabiałem u siebie (aktualnie mam felgi z rozstawem 5x108).
Otwór centrujący w feldze możesz sobie zmniejszyć pierścieniem centrującym (po co tyle żelaziwa obciążającego samochód?).
Jako producenta polecam firmę Dystom - od razu dopasują Ci długość śrub.
Pozdrawiam.
- Rafał
To trochę się podepnę pod temat - rozumiem, że sprawę załatwiają śruby pływające, tak?
Czyli bezstresowo można szukać felg w rozstawach 5x108 i 5x112 o ile otwór centrujący jest taki sam bądź większy (pierścienie)?
No wiadomo jeszcze, że trzeba dobrać ET i szerokość felgi, ale to wiadomo, podstawa.
Tak tak
Dzięki. Wszystko jasne dla mnie![]()
No tak, ale jak sie stosuje dystanse zmieniajace rozstaw srub to od razu kolniez na fele dobierasz taki jak Ci pasuje, i czy otwor w dystansie bedzie 65.1 i od razu na to przyjdzie felga z pierscieniem czy tez dystans bedzie dopasowany to felgi (w moim przypadku to 72.6mm) to chyba wagowo nie ma roznicy? Jedynie przy sprzedazy bedzie mi latwiej w przyszlosci sprzedac dystans z otworem kolnierzem 65.1 i zmieniajacy otwory z 5x110 na 5x112. Jezeli sie myle to mnie poprawcie
No tak, ale jak sie stosuje dystanse zmieniajace rozstaw srub to od razu kolniez na fele dobierasz taki jak Ci pasuje, i czy otwor w dystansie bedzie 65.1 i od razu na to przyjdzie felga z pierscieniem czy tez dystans bedzie dopasowany to felgi (w moim przypadku to 72.6mm) to chyba wagowo nie ma roznicy? Jedynie przy sprzedazy bedzie mi latwiej w przyszlosci sprzedac dystans z otworem kolnierzem 65.1 i zmieniajacy otwory z 5x110 na 5x112. Jezeli sie myle to mnie poprawcie
Dodano po 4 minutes:
A co proponujesz? Dystans przelotowy i sruby plywajace odpowiednio dluzsze?
Chcialbym osiagnac efekt jak najbardziej zrownanych kol z nadkolami.
Opony 225/45, felga 8cali i et50. Ktos wie jak to obliczyc ile na tyl a ile na przod powinien wynosic dystans?
Ostatnio edytowane przez Patryczos ; 23-06-2014 o 17:04 Powód: Dodano
cos dla kol Nazar
http://allegro.pl/alufelgi-rs-19-5x1...365349759.html