Nie pierniczę chłopczyku jakbyś wiedział na początku produkcji 2010-2011 była akcja naprawcza wymiany mair.
Brednie człowieku to ty wypisujesz nie wnosząc nic do Watka.
Ale zanim to zrozumiesz napiszesz jeszcze kilka dodatkowych postów.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zluzuj majty i daruj sobie wytyki osobiste ok? to raz a dwa - czytaj co inni piszą bo mam wrażenie że ktoś ci coś naprał do łba i powtarzasz jak nakręcona katarynka - a MA jak się psuły w 1.4 tak się psuja a teraz jest i sporo tego w 2.0 a ze nie każdy trafia do ASO - cóż chyba wiesz dlaczego? Może ludziom cisnąć kit o braku adaptacji i inne bzdury a prawda jest taka że większość usterek MA ma charakter losowy i trudno dopatrzeć się jakiejś prawidłowości - jeden zrobi 5 tkm i ma usterkę drugi 150 tkm i nic - to są fakty - dziękuję i miłego wieczoru.
Jeszcze raz napisze chłopczyku.
Adaptacja to zmiana czasu otwarcia elektrozaworu uniar do wartości fabrycznych
Czas otwarcia zaworu uniar wydłuża się wraz z degradacja oleju w jednostce napędowej spada jego lepkość oraz pompowalność jak każdej cieczy.
Nieprawidłowy czas otwarcia zaworu uniair powoduje anomalie sterowania zaworu, czyli sypanie błędami itp a w najgorszym wypadku uszkodzenie mechaniczne mair ułamanie krzywek.
Producent nie po to dał adaptacje w sterowniku żeby było ona do tego służy.
Co do ASO lepiej jest wymienić cały moduł bo jest z tego lepsza kasa oraz czas.
Ja bardzo dziękuję ze ponad 10 lat naprali mi do łba inżynierowie FPT którzy przygotowywali i opracowali procedury serwisowe.
Jeśli jedni dbają o jednostkę wymieniają olej co 10-15 tys problem mair praktycznie nie istnieje.
Bardzo ważna jest tez jakość oleju o jak najwyższym TBN by moduł był utrzymywany w czystości.
Szanowny Alfaholiku Dareek-u ja osobiście doceniam wiedzę jaką posiadasz, aczkolwiek słuchaj także innych, bo mogą być lepsi od Ciebie. Jednocześnie przestrzegam przed bezkrytycznym słuchaniem tych którym się coś przytrafiło. Przez pewien okres miałem wgląd w dokumentację napraw gwarancyjnych. W 70% winni byli użytkownicy a serwis wymieniał bo nie było właściwego nadzoru technicznego. Gwarantuję Ci że 95 na 100 nie wie nic o multiair-ze. I na koniec przestańcie sobie ubliżć - nie przystoi.
to znaczy ... sami sobie wymyślili lać olej o gorszej specyfikacji ze zbyt długim interwałem ? Przyglądam się bardzo uważnie temu wątkowi z uwagi na potencjalny zakup tego auta jakby to były miejskie opowieści to by zapewne nie powstał , ileś też tu osób się przewija z awariami jak i w testach na YT też znajduje się potwierdzenie , co oznacza , że coś na rzeczy jest , oczywiście nie mamy wiedzy jaki to jest % w stosunku do sprzedaży ale jak widzę opinie, że winny byli użytkownicy ... no litości![]()
Ostatnio edytowane przez wmr ; 27-01-2022 o 08:13
A Wymieniłeś kiedyś olej po 30-35 tys/km??
To właśnie jest long life
Zatkane smoki zapieczone pierścienie tłokowe,
Zatkane kanały olejowe spiekami olejowymi w głowicy.
Jeśli nastopiło przytkanie filtra mair następuje jego rozerwanie. Tym sposobem wszystko masz w module mair.
Wiec jak kto dba tam ma jak z wszystkim.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 27-01-2022 o 08:19