Strona 33 z 56 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 552

Temat: Alfa Romeo Milano

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    "Jest taka ryba,
    co się nazywa Chyba"

Strasznie dużo tego gdybania u Ciebie, zamiast sprawdzenia prostych faktów

Tymczasem ten silnik (ten z Juniora), już jeździ m.in. w Oplach Mokka. I się okazuje, że nie tylko nazwa i pojemność jest wspólna ze starą konstrukcją, a jednak również wiele części, które sprawiały poprzednio problemy - patrz np. pierścienie
    Przecież to oczywiste, że gdybamy gdyż ten silnik wszedł do sprzedaży w wersji hybrydowej w tym roku. Skąd masz pewność co zostało ze starego silnika w tym nowym bez zmian, a co jednak zmienili.
    Gdybasz dokładnie tak samo jak ja ale już jesteś pewien, że to będzie padlina. A ja stawiam, że przejedzie 150 tys. bez większych problemów u świadomego użytkownika.
    I mogę się założyć, że to ja mam rację - producentowi nie opłaca się produkować silnika, który ma dużo zgłoszeń reklamacyjnych gdyż ewentualne oszczędności przy produkcji przewyższą koszty napraw gwarancyjnych. A co jak co ale prezes Tavarez pieniądze liczyć umie.
    Oczywiści nie mam pewności czy przeleci 300 tys. - pewnie nie, ale dla pierwszego właściciela nie jest to istotne.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

Dość długo opłacało się PSA produkować padlinę. Najpierw THP i VTI a potem Puretecha.
    Nawet, żeby był udany ten PT na łańcuszku (czego mu z całego serca życzę, choć nie bardzo wierzę) , to cena odsprzedaży będzie niska, bo fama z Puretecha zrobi swoje.
    Tak samo jak zła opinia o Peugeocie 307 rzutowała na ceny używanych 308 kolejnej generacji.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Przecież to oczywiste, że gdybamy gdyż ten silnik wszedł do sprzedaży w wersji hybrydowej w tym roku. Skąd masz pewność co zostało ze starego silnika w tym nowym bez zmian, a co jednak zmienili.
    Gdybasz dokładnie tak samo jak ja ale już jesteś pewien, że to będzie padlina. A ja stawiam, że przejedzie 150 tys. bez większych problemów u świadomego użytkownika.
    I mogę się założyć, że to ja mam rację - producentowi nie opłaca się produkować silnika, który ma dużo zgłoszeń reklamacyjnych gdyż ewentualne oszczędności przy produkcji przewyższą koszty napraw gwarancyjnych. A co jak co ale prezes Tavarez pieniądze liczyć umie.
    Oczywiści nie mam pewności czy przeleci 300 tys. - pewnie nie, ale dla pierwszego właściciela nie jest to istotne.
    Nie czytasz ze zrozumieniem Nie gdybam, raczej stwierdzam, na podstawie informacji od ASO. Skąd mam pewność co zostało ze starego silnika? Jeśli nowy silnik już jest w sprzedaży, to żaden problem sprawdzić po numerach części co zostało zmienione, a co nie.
    A na grupach chociażby Peugeota jest sporo ludzi pracujących w ASO i mających dostęp do ServiceBoxa i już o tym pisali, że chociażby pierścienie, które sprawiały problemy, nie zostały zmienione. Ba, jak pokombinujesz to za kilka euro na godzinę możesz sam to sprawdzić.

Ale oczywiście możesz sobie dalej gdybać

Producentowi się nie opłaca produkować silnika, który ma dużo zgłoszeń reklamacyjnych? Proszę Cię, nie rozśmieszaj mnie. Do tej pory jakoś im nie przeszkadzało to w sprzedawaniu ludziom zarówno tych silników jak i THP czy VTI.
    A przypomnijmy, że 1.2pT klepią już bodajże 10 rok. Tyle, że większość tych silników pada po gwarancji, więc producent się wypinał na ich właścicieli - stąd m.in. pozwy zbiorowe. Tak samo VW nie przeszkadzało długi czas produkowanie i sprzedawanie ludziom silników TSI/TFSI i pochodnych, które nawet i po 50kkm nadawały się do śmieci. Sam zobacz ile czasu Niemcy sprzedawali tą padlinę zanim na dobre usunęli wszystkie problemy.
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 12-07-2024 o 21:50

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

... A ja stawiam, że przejedzie 150 tys. bez większych problemów u świadomego użytkownika.
    I ....
    O, i tradycyjnie po Alfowemu mamy - bo zły użytkownik był. Taki nieswiadomy.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Nie czytasz ze zrozumieniem Nie gdybam, raczej stwierdzam, na podstawie informacji od ASO. Skąd mam pewność co zostało ze starego silnika? Jeśli nowy silnik już jest w sprzedaży, to żaden problem sprawdzić po numerach części co zostało zmienione, a co nie.
    A na grupach chociażby Peugeota jest sporo ludzi pracujących w ASO i mających dostęp do ServiceBoxa i już o tym pisali, że chociażby pierścienie, które sprawiały problemy, nie zostały zmienione. Ba, jak pokombinujesz to za kilka euro na godzinę możesz sam to sprawdzić.

Ale oczywiście możesz sobie dalej gdybać
    A po co mam to sprawdzać ? Jeśli dają 10 lat gwarancji na silnik to mam w pompce jakie części oni tam wsadzili. Ma działać i tyle. Lepiej jeździć Alfą z silnikiem który potencjalnie może się popsuć i mieć jakąś przyjemność z jazdy niż np. bezpłciową Toyotą która nigdy się nie popsuje.

Nie jestem zachwycony, że do najmniejszej Alfy wsadzili Puretecha ale zdaję sobie sprawę, ze inaczej przy tej platformie nie mogli zrobić. Lepiej oczywiście kupić wersję elektryczną ale ktoś chce zostać przy spalinówce nie ma co skreślać tego modelu, bo ma francuskie 1.2. Mam przeczucie, że będzie to fajnie jeździć.

Producentowi się nie opłaca produkować silnika, który ma dużo zgłoszeń reklamacyjnych? Proszę Cię, nie rozśmieszaj mnie. Do tej pory jakoś im nie przeszkadzało to w sprzedawaniu ludziom zarówno tych silników jak i THP czy VTI.
    A przypomnijmy, że 1.2pT klepią już bodajże 10 rok. Tyle, że większość tych silników pada po gwarancji, więc producent się wypinał na ich właścicieli - stąd m.in. pozwy zbiorowe.
    Raz piszesz że psują się nagminnie, drugim razem że psują się po gwarancji... musisz się zdecydować na konkretną wersję.
    Dla mnie dowodem niepodważalnym, że nie są to takie tragiczne silniki jest fakt, że zdecydowano się dać na nie 10 lat gwarancji pod warunkiem prawidłowego serwisowania - żaden producent by się na to nie zdecydował jeśli by wiązało się z potencjalnie dużymi kosztami.

Jak ten silnik się spisuje możemy dowiedzieć się z pierwszej ręki od forumowicza Radosuaf-a - ma od 2019 roku Peugeota z tym silnikiem.
    Ciekawe jest też to, że jeszcze 2-3 lata temu nikt złego słowa o tym silniku nie powiedział, dopiero jak mają kupę lat i duże przebiegi to zaczęło się marudzenie.
    Normalna kolej rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Żuczek ; 13-07-2024 o 09:55

Auto

Domyślnie

A po co mam to sprawdzać ? Jeśli dają 10 lat gwarancji na silnik to mam w pompce jakie części oni tam wsadzili. Ma działać i tyle. Lepiej jeździć Alfą z silnikiem który potencjalnie może się popsuć i mieć jakąś przyjemność z jazdy niż np. bezpłciową Toyotą która nigdy się nie popsuje.

Nie jestem zachwycony, że do najmniejszej Alfy wsadzili Puretecha ale zdaję sobie sprawę, ze inaczej przy tej platformie nie mogli zrobić. Lepiej oczywiście kupić wersję elektryczną ale ktoś chce zostać przy spalinówce nie ma co skreślać tego modelu, bo ma francuskie 1.2. Mam przeczucie, że będzie to fajnie jeździć.
    Po to żeby nie gdybać właśnie?
    Ale rozumiem, lubisz gdybać, mieć przeczucia i bazować na testach internetowych.

Raz piszesz że psują się nagminnie, drugim razem że psują się po gwarancji... musisz się zdecydować na konkretną wersję.
    Dla mnie dowodem niepodważalnym, że nie są to takie tragiczne silniki jest fakt, że zdecydowano się dać na nie 10 lat gwarancji pod warunkiem prawidłowego serwisowania - żaden producent by się na to nie zdecydował jeśli by wiązało się z potencjalnie dużymi kosztami.
    Coraz bardziej mnie rozśmieszasz
    Poczytaj chociaż dlaczego dali te 10 lat gwarancji, taniej było im dać taka gwarancję niż płacić odszkodowania i dodatkowo naprawiać silniki.
    A i jak poczytasz warunki gwarancji, zwłaszcza tej dla silników już jeżdżących (tak, te też dostały ta gwarancję) to zauważysz, że sami się przyznają do występowania wad związanych z nadmiernym poborem oleju czy paskiem rozrządu.

Ale żyj dalej przeczuciami i gdybaniami, ja w zeszłym roku zgłębiałem temat tego silnika, będąc przy kupnie 308ki, dość mocno i dałem sobie spokój z nim. Nawet znajomi z ASO potwierdzali, że nie warto się w to pakować, bo nie jest kwestią czy będzie do remontu, a jak szybko.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 13-07-2024 o 10:14

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Poczytaj chociaż dlaczego dali te 10 lat gwarancji, taniej było im dać taka gwarancję niż płacić odszkodowania i dodatkowo naprawiać silniki.
    A i jak poczytasz warunki gwarancji, zwłaszcza tej dla silników już jeżdżących (tak, te też dostały ta gwarancję) to zauważysz, że sami się przyznają do występowania wad związanych z nadmiernym poborem oleju czy paskiem rozrządu.
    Jeszcze nie słyszałem, żeby producent samochodów w Polsce płacił komuś odszkodowanie za awarię samochodu po gwarancji. Dając "WSZYSTKIM" gwarancję na 10 lat na silniki, zawsze będą w plecy finansowo porównując koszty jakiegokolwiek pozwu zbiorowego, bo skorzystają na tym też osoby które w pozwie nie brały udziału.
    Przy silniku w którym procent awarii w ciągu tych 10 lat przekroczy choćby 10 % sprzedanych samochodów to prawdziwa katastrofa dla koncernu.
    Skoro poszli na taki ruch to szacują ten procent na dużo niższy.

Auto

Domyślnie

Jeszcze nie słyszałem, żeby producent samochodów w Polsce płacił komuś odszkodowanie za awarię samochodu po gwarancji. Dając "WSZYSTKIM" gwarancję na 10 lat na silniki, zawsze będą w plecy finansowo porównując koszty jakiegokolwiek pozwu zbiorowego, bo skorzystają na tym też osoby które w pozwie nie brały udziału.
    Przy silniku w którym procent awarii w ciągu tych 10 lat przekroczy choćby 10 % sprzedanych samochodów to prawdziwa katastrofa dla koncernu.
    Skoro poszli na taki ruch to szacują ten procent na dużo niższy.
    Nie pisałem o Polsce, a o Francji i Hiszpanii, gdzie czekają ich sprawy sądowe.
    Jeśli przegrają sprawy i ichniejsze sądy i urzędy (odpowiedniki naszego UOKiK, TDT itd.) uznają, że silnik ma wadliwą konstrukcje, to i tak skorzystają na tym wszyscy w tych krajach, a dodatkowo czeka ich chociażby zwrot kosztów poniesionych przez właścicieli składających pozew. Do tego rośnie prawdopodobieństwo, że procedura pozwu zbiorowego rozszerzy się na całą Europę, bo już teraz kancelarie prawne z Portugalii, Włoch, Niemiec, Belgii czy Czech kontaktują się z kancelarią składająca pozew w Francji.
    Francuzi i Hiszpanie w zwiazku z pozwem chcą umożliwienia wszystkim wymiany pasków i kontroli bezpłatnie a w przypadku uszkodzenia silnika wymiany go na nowy bez ponoszenia ze strony klienta kosztów.
    Owa gwarancja 10 letnia nie tylko nie zapewnia tego, ale również stawia szereg warunków, które trzeba spełnić, więc liczba potencjalnych napraw maleje, bo nie wszyscy się zalapia, w przeciwieństwie do sytuacji przegrania w sądzie.

Dlatego poszli na taki ruch, plus próba poprawy zepsutego wizerunku koncernu.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Nie pisałem o Polsce, a o Francji i Hiszpanii, gdzie czekają ich sprawy sądowe.
    Jeśli przegrają sprawy i ichniejsze sądy i urzędy (odpowiedniki naszego UOKiK, TDT itd.) uznają, że silnik ma wadliwą konstrukcje, to i tak skorzystają na tym wszyscy w tych krajach, a dodatkowo czeka ich chociażby zwrot kosztów poniesionych przez właścicieli składających pozew.
    Nic nie wskurają w tych sądach, to nie Ameryka. Musieli by udowodnić, że ktoś celowo to żle zaprojektował a nie to nie mają szans. Silnik przechodził testy i to na dużych dystansach i wszystko było ok. W specyficznych warunkach, kiedy ktoś robił krótkie odcinki po mieście to pasek zaczynał sprawiać problemu ale czy to wystarczy żeby wygrać taką sprawę? Wątpię.
    10 lat gwarancji dają głównie ze względu na gówno burzę, która zrobiła się wokół tej jednostki i chcieli uspokoić potencjalnych przyszłych właścicieli. Jakby problem był tak masowy to nie strzelili by sobie takiego samobója.
    Ciekawe jest to, że jeszcze ze 3 lata temu, kiedy ten silnik robił się coraz bardziej popularny to nic złego na temat tej jednostki nie było słychać, a konstrukcja miała już swoje lata.

Auto

Domyślnie

Nic nie wskurają w tych sądach, to nie Ameryka. Musieli by udowodnić, że ktoś celowo to żle zaprojektował a nie to nie mają szans. Silnik przechodził testy i to na dużych dystansach i wszystko było ok. W specyficznych warunkach, kiedy ktoś robił krótkie odcinki po mieście to pasek zaczynał sprawiać problemu ale czy to wystarczy żeby wygrać taką sprawę? Wątpię.
    10 lat gwarancji dają głównie ze względu na gówno burzę, która zrobiła się wokół tej jednostki i chcieli uspokoić potencjalnych przyszłych właścicieli. Jakby problem był tak masowy to nie strzelili by sobie takiego samobója.
    Ciekawe jest to, że jeszcze ze 3 lata temu, kiedy ten silnik robił się coraz bardziej popularny to nic złego na temat tej jednostki nie było słychać, a konstrukcja miała już swoje lata.
    Oczywiście, że nie muszą tego udowadniać.
    Jedyne co muszą udowodnić, to to, że silnik posiada wady fabryczne/błędy konstrukcyjne, za które jest odpowiedzialny producent silnika, a nie to, że ktoś to zrobił celowo. I z tym nie będzie żadnego problemu. I nie, pasek nie sprawia problemów w specyficznych warunkach, a w każdych, bo jego degradacja przez olej nie wynikała z warunków stosowania, a chociażby z niewłaściwego materiału z jakiego został wykonany. Sposób eksploatacji wpływał tylko na szybkość jego degradacji, więc ponownie pytaniem jest nie czy się złuszczy, a kiedy. Podobnie wygląda sprawa chociażby ze spalaniem oleju.
    Podobna sprawa jest już w toku, w paryskim sądzie dotycząca silników 1.2TCe, tyle, że w nim nie o pasek chodzi.

Odnośnie gwarancji już pisałem, zapoznaj się z jej warunkami.

3 lata temu nie było słychać o problemach? Coraz zabawniejsze rzeczy piszesz
    Chyba Ty nie słyszałeś, bo nie 3, a ponad 4 lata temu było już o tym głośno, co skończyło się akcją serwisową w 2020 roku, właśnie z powodu pasków rozrządu.

Kilka przykładów problemów tych silników z polskich stron, jak zadasz sobie odrobinę trudu to znajdziesz tego dużo więcej.
    https://francuskie.pl/peugeot-308-sw...ji-serwisowej/
    https://www.auto-krak.pl/auto-krak/m...dland-208-308/
    https://francuskie.pl/peugeot-308-1-...p0itIN9bDEfA7A
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 14-07-2024 o 12:49