Strona 33 z 62 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 614

Temat: Alfa Romeo 159 TBi

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał dejv667 Zobacz post
    Wręcz przeciwnie...
    Na jeździe testowej po Poznaniu miałem 13,5 litra i to było naprawdę solidne butowanie - normalnie jeżdżę dużo spokojniej, pewnie jeśli bym używał tylko jedynki i dwójki do odcinki to dałoby się spalić więcej, ale chyba tylko po to, żeby komuś coś udowodnić.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Na jeździe testowej po Poznaniu miałem 13,5 litra i to było naprawdę solidne butowanie - normalnie jeżdżę dużo spokojniej, pewnie jeśli bym używał tylko jedynki i dwójki do odcinki to dałoby się spalić więcej, ale chyba tylko po to, żeby komuś coś udowodnić.
    W jeździe testowej po Frankfurcie ponad 13 litrów. Udowadniać nie było gdzie ani czego bo większość czasu minęła na staniu w korku. Zatem sugestia trochę nietrafiona.

Poza miastem wręcz przeciwnie - gaz w podłodze i zużycie na poziomie innych aut o podobnej masie i mocy.

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

To nie była żadna sugestia. Te 13 litrów z hakiem wydaje mi się takim pułapem przy choć odrobinę rozsądnej jeździe. Z drugiej strony 2.0 JTDm na tej samej trasie i przy takim samym stylu jazdy wziął ponad 11 litrów, więc przepaści nie ma.

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Od "strzała" zestawie Ci tu samochody z benzynowym silnikiem 1.6, które przy takie jeździe, też wezmą 11-13 litrów/ 100. Różnica w spalaniu pomiędzy silnikami nie bierze się z tego ile dany motor pali podczas "butowania", tylko ile realnie spala podczas normalnego użytkowania (na co dzień).

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Jedyna wyraźna przewaga diesla to jazda ze stałą prędkością autostradową, bo tutaj niewątpliwie są spore oszczędności. W przypadku "normalnej" jazdy jest oczywiście mniej, ale nie jakoś powalająco.

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Cytat Napisał mar0s Zobacz post
    Różnica w spalaniu pomiędzy silnikami nie bierze się z tego ile dany motor pali podczas "butowania", tylko ile realnie spala podczas normalnego użytkowania (na co dzień).
    No niedokładnie. Różnica w spalaniu bierze się z kilku rzeczy, mianowicie:
    1. sprawność silnika w danym punkcie lub punktach pracy (wymuszonych przez przełożenia i położenie pedału gazu), czyli zużycie paliwa w g/kWh. Jest sporo wykresów w sieci, wystarczy wpisać BSFC w google i wybrać grafikę.
    2. ilość kW, których chcemy użyć, a to z kolei zależy od tego ile ich mamy do dyspozycji pod maską.
    3. sumy oporów powietrza, wzniesień, strat napędów i toczenia.

I w praktyce zużycie paliwa oblicza się tak:
    wykres dla 2.0TDI http://i404.photobucket.com/albums/p...Vehicles/Jetta%20TDI/BSFCmap.png

Załózmy, że chcemy jechać ok. 100 km/h (dla uproszczenia, bo nie odwzoruję tu jazdy miejskiej, do tego potrzeba bardziej profesjonalnego narzędzia).
    Passat z 2.0 TDI będzie miał ok. 2200 obr / min i będzie potrzebował ok. 25 KM by utrzymać tę prędkość.
    Odczytujemy dane z wykresu. Passat (a właściwie Jetta, bo to jej dotyczy wykres) zużywa w tym punkcie pracy około 245 g/kwh. Będzie to około 5,5 dm^3/100 km.
    Taka 159 TBi w tym punckie pracy niech zużywa i 280 g/kWh. W związku z tym zużycie paliwa wyniesie około 7 dm^3/100 km (benzyna ma mniejszą gęstość, więc i objętość odpowiednio większa). Duża różnica? Wstrzymajmy się z tym do końca postu.
    A teraz zobaczmy co się dzieje przy tak zwanym pełnym bucie. Passat leci z v-maxem na 4000 obr/min i przy 140 KM. Znó wracamy do wykresu:
    230 g/kWh*103kW/0,82=29 dm^3/100 km. Ujdzie.
    A Alfa? Na podstawie innych wykresów jestem w stanie powiedzieć, że zużywa ona wtedy ok. 300 g/kWh. Więc równanie dla niej wygląda następująco:
    300 g/kWh*147kW/0,76=58 dm^3/100 km .
    Nie zrobiłem tego intencjonalnie, całkiem przypadkowo wyszło równo dwa razy więcej! I skąd się bierze ta różnica? Z tych momentów gdy korzystasz z większej mocy. Mimo, że sprawność Alfy wówczas faktycznie jest mniejsza o ok. 25% czyli przy podobnej jeździe wciągnie o 25% więcej paliwa, to dwukrotna różnica bierze się głównie z większej mocy. Paliwo to energia chemiczna w jednostce objętości i to jest przyczyna zwiększenia spalania przy lepszych osiągach. Dziękuję za uwagę
    Ostatnio edytowane przez kompot ; 14-07-2013 o 22:40

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    cz-wa okolice
    Auto
    julka 1,7tb,fiat sedici,vw golf 1pirelli,citroen berlingo,opel mokka

Domyślnie

Oczywiscie ze da sie obnizyc spalanie stosujac pare zasad. Pytanie po co? Jezdze tak jak lubie i samochod spala ile spala. Nigdy w zyciu nie zrozumiem jak mozna kupic 200 konny samochod i bawic sie w eco drivieing. Nie do pojecia dla mnie. 200 konny samochod z zasady ma byc szybki, ma jezdzic szybko a moc bierze sie z niczego innego jak z paliwa. Wracamy do mojej wczesniejszej teorii ze niektorzy chyba kupuja mocne samochody tylko po to zeby je miec. Dla samej swiadomosci ze mam szybki samochod choc nigdy nie wykorzystam jego potencjalu bo szkoda mi na paliwo.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/pora...#ixzz2ZhoPyOVc
    witam w dyskusji;moja qv w julce w jezdzie mieszanej wciaga nie mniej niz 10l na 100km a tak srednio okolo 12lna 100 z tym ze zawsze paliwo 98 oktan i przychylam sie do slow kolegi po co komus auto co ma kilka kucykow skoro wystarczy mu tico a nazywanie kogos piratem i morderca jest wysoce nie na miejscu bo kazdy ma rozum i jest swiadom ze przy predkosciach moze sie wiele wydazyc lecz adrenalina i rogal na twazy bierze gore nad rozsadkiem i bez sensu jest tu mowa o bezpieczenswie bo jak ktos sie chce czuc bezpiecznie to niech sie zamknie w bunkrze i tam tez moze nie byc bezpieczny bo mu sufit moze spac niefortunnie na glowe lub moze dopasc go grypa i tyle z tego bezpieczenstwa o kturym tak szumnie wszyscy glosza bo to temat wiecznie zywy i na kturym zawsze mozna zarobic lub grac na uczuciach ludzi.tu na poczatku tego tematu jak pamietam mielismy wyrazic opinie o silniku oraz jego apetycie na paliwo i osiagacha nie gadac o bezpieczenswie i czy uda sie przejechac odcinek z warszawy do wrocka w takim lub takim czasie bo ja powiem ze sie da,a co lepsze z wladyslawowa nad morzem do czestochowy z postojem i tankowaniem w czasie niewiele ponad 6 godzin i nie byo by w tym nic dziwnego zeby nie bylo to cq 900 bez modyfikacji,wiec 1,8tbi tez przejedzie i spali z 20 lub mniej na 100km

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał rafalgti Zobacz post
    Oczywiscie ze da sie obnizyc spalanie stosujac pare zasad. Pytanie po co? Jezdze tak jak lubie i samochod spala ile spala. Nigdy w zyciu nie zrozumiem jak mozna kupic 200 konny samochod i bawic sie w eco drivieing. Nie do pojecia dla mnie. 200 konny samochod z zasady ma byc szybki, ma jezdzic szybko a moc bierze sie z niczego innego jak z paliwa. Wracamy do mojej wczesniejszej teorii ze niektorzy chyba kupuja mocne samochody tylko po to zeby je miec. Dla samej swiadomosci ze mam szybki samochod choc nigdy nie wykorzystam jego potencjalu bo szkoda mi na paliwo.
    ale po co to w ogóle komentujesz? niech kazdy kupuje co chce i ma swoje motywacje. Ciebie z kolei inni nie rozumieją.

Ja na przykład, serio, nie rozumiem. Jak na przykład mogłeś napisać takie zdanie: "niektorzy chyba kupuja mocne samochody tylko po to zeby je miec."

Nie rozumiem, jak można napisać taką brednie i dawać taki przykład niechęci do myślenia. Dlaczego? proszę bardzo. Mocny samochód kupuje się po to, aby czuć się w nim bezpieczniej, jesli zaistnieje na drodze sytuacja niebezpieczna. Dzięki mocnego samochodowi uciekniesz na przykład szybciej ze skrzyżowania, albo dynamiczniej wykonasz manewr, być może ratujący ci życie.

Tak trudno to zrozumieć? Jak widać trudno. Kompletnie nie rozumiesz istoty i sensu mocy w samochodzie. Dla ciebie to tylko gaz i rura.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał rafalgti Zobacz post

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/pora...#ixzz2ZhoPyOVc
    witam w dyskusji;moja qv w julce w jezdzie mieszanej wciaga nie mniej niz 10l na 100km a tak srednio okolo 12lna 100 z tym ze zawsze paliwo 98 oktan i przychylam sie do slow kolegi po co komus auto co ma kilka kucykow skoro wystarczy mu tico a nazywanie kogos piratem i morderca jest wysoce nie na miejscu bo kazdy ma rozum i jest swiadom ze przy predkosciach moze sie wiele wydazyc lecz adrenalina i rogal na twazy bierze gore nad rozsadkiem i bez sensu jest tu mowa o bezpieczenswie bo jak ktos sie chce czuc bezpiecznie to niech sie zamknie w bunkrze i tam tez moze nie byc bezpieczny bo mu sufit moze spac niefortunnie na glowe lub moze dopasc go grypa i tyle z tego bezpieczenstwa o kturym tak szumnie wszyscy glosza bo to temat wiecznie zywy i na kturym zawsze mozna zarobic lub grac na uczuciach ludzi.tu na poczatku tego tematu jak pamietam mielismy wyrazic opinie o silniku oraz jego apetycie na paliwo i osiagacha nie gadac o bezpieczenswie i czy uda sie przejechac odcinek z warszawy do wrocka w takim lub takim czasie bo ja powiem ze sie da,a co lepsze z wladyslawowa nad morzem do czestochowy z postojem i tankowaniem w czasie niewiele ponad 6 godzin i nie byo by w tym nic dziwnego zeby nie bylo to cq 900 bez modyfikacji,wiec 1,8tbi tez przejedzie i spali z 20 lub mniej na 100km

Dokładnie po to kupiłem widelca - żeby go mieć.
    Wystarczy mi to, że czasem go wyprowadzę z garage i sobie posiedzę w środku.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Widzisz KRS masz nawet przyklad tu na forum. Wierz mi ze takich ludzi jest ogrom i wielu z nich skutecznie wypiera ze swiadomosci dlaczego kupuje szybkie samochody. Jesli chodzi o szerszenia to jeszcze dochodzi kwestia ze to nie jesto jedyne auto a pewnie drugie albo trzecie. W takim wypadku widelec jest zabawka a rola zabawki jest zeby stala kurzyla sie a czasami mozna bylo sie nia przejechac.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia