Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
hahahahahaha,
Rozwalil mnie ten tekst ze spotkania anonimowych lancuchoholikowco to jtd vs jts juz pisalem wiec nie bede sie powtarzal
- - - Updated - - -
tak rzeczywiscie wyposazenie bylo z kosmosu, pamietam ze ten panel sterowania klima dla usera z tylu to chyba unikat na skale swiatowa. Jakby opcja dla prezesa, ale ja na jego miejscu smigalbym z przodu
- - - Updated - - -
ja bym nie jechal do opla. Nie o to chodzi ze nie lubie opla i mam niska opinie o serwisach tej marki (bo mamale ar wprowadzilo sporo zmian i oplowskie seriwsy rozkladaja rece. Zreszta dzwonilem w tej sprawie do ASO opla i odeslano mnie na Berdyczow (czyli do serwisu AR). Mam zaprzyjaznionego mechaniora ktory robi ople w duzych ilosciach i o jts niepochlebnie sie wypowiadal (inna sprawa ze o ar w ogolnosci tez). Inna sprawa ze pewnie mnie by nie wygonil i cos tam pokombinowal ale jakos nie chce byc betatesterem za wlasna kase
Najbardziej mnie wkurza ze trzeba sztukowac czesci. W sumie przezylbym nawet wymiane lancucha w cenie zamiennika co jest w intercarsie osiagalny ale cena tego w oryginale jest mocno niefajna.
Niby fajnie ze jest Twardowski ale to ASO wiec nie bedzie kombinowal z czesciami bo ma swoje procedury serwisowe i nie moze odstawiac maniany
Zaczepilem tez dwoch wlascicieli serwisow obecnych na forum, ale ze tak powiem odpowiedz nie byla zachecajaca (okolice Piaseczna i Minska Maz. zainteresowani wiedza co i jak). Inna sprawa ze pozniej forum padlo wiec nie drazylem tematu ponownie...
- - - Updated - - -
Dochodzi do tego jeszcze srednia kompetencja serwisow ASO i mamy piekna katastrofeNiby cos tam ktos pisal w watku o 2.2 ze jakosc lancucha i kol zebatych sie poprawila w tych nowszych wariantach ale jakos oslabia mnie ze honda mogla zrobic normalny lancuch, glupi ford w mondziaku podobnie a tu taka kaszanka wyszla ...
Nie do konca jest tak ze Tomek robi tylko na ori czesciach. Zamienniki jak najbardziej ale nie uskutecznia druciarstwa. Rozrzady z IC nie pasuja do AR. Trzeba by rzezbic a tego sie nie podejmie. Musi dbac o renome a taki kombinacje prosza sie o katastrofe.
Chyba wiem o kogo chodzi. Ale jesli dla nich jts jest problemem to nie najlepej swiadczy o kims kto twierdzi ze specjalizuje sie w ar. Stawia to takiego mechanika na rowni z partaczami z aso. Jestem ciekaw konkretow co jest takie problematyczne. Moglbys podrazyc temat?Zaczepilem tez dwoch wlascicieli serwisow obecnych na forum, ale ze tak powiem odpowiedz nie byla zachecajaca (okolice Piaseczna i Minska Maz. zainteresowani wiedza co i jak). Inna sprawa ze pozniej forum padlo wiec nie drazylem tematu ponownie...
Wpadki zdarzaja sie wszystkim. BMW ktore od zawsze robi rozrzady lancuchowe tez mialo taki problem w ktoryms motorze...jakos oslabia mnie ze honda mogla zrobic normalny lancuch, glupi ford w mondziaku podobnie a tu taka kaszanka wyszla ...
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
Codemaker,
Co do serwisow to nie do końca tak ze mnie olali, ale odpowiedz była ze tak powiem średnio zadowalajaca. Zapytalem konkretnie ile by to kosztowalo ze szczególnym uwzględnieniem rozrządu jts i w jednym przypadku zaproszono mnie do serwisu pod Piaseczno to się cene uzgodni na miejscu (jasnea w drugim dostałem zapytanie czy chce na częściach oryginalnych czy tez nie. Pozniej wyslalem linka do rozrzadku intercars z sugestia ile by na tym kosztowalo i jak kamien w wode. Inna sprawa ze forum padlo i ze tak powiem nie drazylem tematu bo i tak do końca grudnia 2014 na pewno nic z tym tematem nie zrobie. Pozniej wyszlo z postow Szerszenia ze i tak nic z tego rozrządu IC nie będzie, ale jak ktoś przynajmniej raz robil rozrząd w jts na lancuchu to powinien to wiedzieć. Ale jak już napisałem nie będę czynil teorii spiskowych. Pewnie jakbym zadzawonil osobiście i pogadal to bym się więcej dowiedział, ale ze tak powiem nie miałem az takiego w tym interesu
Co do Twardowskiego to wszyscy mieli ze mnie polewkę ze wycenil doprowadzenie silnika 1.9 z jts na 10k ze to cena z kosmosu. Pozniej wyszlo ze Szerszen wydal cennikowo 7800 z ASO i jest jak jest a kolejny serwis chce sciagac glowice żeby zobaczyć co jest grane wiec kolejne koszty ida.
Twardowski powiedział po analizie przypadku z uwzględnieniem historii olejowej (3 wymiany na 106k przebiegu a ostatni elf 5w40 for GM) ze jednostke trzeba rozkrecic, popatrzeć jak tam lancuchy (z zalozeniem ze do wymiany), do tego jakies zębatki, koszt zdjęcia głowicy żeby nagar oczyscic który zapewnie tam jest, do tego może elektrozawory, jakies uszczelki i inne drobiazgi. Jeszcze swiece po jak wymieniac to wymieniac, zalac nowy olej z filtrem i 10k PLN pęka.
I wyszlo na to ze Twardowski wie co mowi w przeciwieństwie do innych ASO. Oczywscie moglo by się okazac ze koszt bylby mniejszy ale na tyle to trzeba się było nastawiac. Zreszta sam mi powiedział ze akurat w tym przypadku to nie warto.... Czasem madrego dobrze posluchac![]()
Z Tomkiem można negocjować ceny części. Na FB często zamieszcza kupony rabatowe. Jak umówisz się z nim na konkretny termin to może zejść z cen części o 10-20%.
Właśnie dlatego trzymam się jego serwisu. Nawet jak coś skiepszczą to nie robią problemów z gwarancją a do tego maja olbrzymia wiedzę, niespotykaną w innych aso.
No i takiej historii auta należy poszukiwać, ewentualnie auta, w którym ktoś od początku wymieniał olej co 10-15 tysięcy zamiast zalecanych 30.
Moje ma mniej więcej taką historię, pierwszy właściciel ewidentnie podchodził do oleju "książkowo" (czyli co 30 tysięcy, możliwe że częściej, ale nie ma po tym śladu), czym najwyraźniej z czasem wpędził się w kłopoty. Drugi właściciel to naprostował, więc nie miałem specjalnie oporów przy zakupie za niekoniecznie niską cenę (gdybym to ja musiał doprowadzać auto do stanu używalności, to jak już pisałem - mocno bym negocjował).
7800 PLN zaśpiewane przez ASO wydaje się być zawyżone, ktoś niedawno podawał niższą cenę z krakowskiego Viamotu za podobną operację...
Ostatecznie wyszło coś koło 5 tys. za rozrząd, bo oprócz tego robiliśmy jeszcze przegląd przedzakupowy i hamulce.
W wolnej chwili zrobi skan faktury i wkleję. Są tam numery części więc na pewno się przyda tym, którzy będą walczyli w przyszłości z jtsem.
Cena rozrządu zależy od ilości kół zębatych, które wchodzą w komplet. Wymienili (bez uzgodnienia ze mną) dwa dodatkowe, które łącznie kosztowały coś koło 6 stów.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T