Strona 33 z 152 PierwszyPierwszy ... 23242526272829303132333435363738394041424383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Świeżak Avatar damian290
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    (osobowe) ALFA ROMEO Alfa 159 1.9 16V JTDM, -Sportwagon (110kW) (DT) (2005-2007)

Domyślnie

Mam pytanie czy ktoś może mi pomóc bo mam problem co zrobić bo okazało się że muszę robić kolektor bo przepuszcza i teraz pytanie czy dać auto do http://www.cinsoft.pl/ i wywalić klapy i zaślepić egr całkowicie za ok.1500 zł. Czy dać auto do http://www.kolektorycdti.pl/ i zregenerować klapy i częściowo zaślepić egr za ok.900 zł. Czy kupić kolektor bez klap z wersji 156 tak jak lukasz156 http://www.forum.alfaholicy.org/159_...0km_jtd-3.html co sądzicie co wybrać może ktoś mi doradzić proszę

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Jak potrafisz sam zrobić to kup bez klap. Nawet bym się nie zastanawiał

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

ja robilem tez sam i mam plastikowy kolektor pozmianowy. Zabawy z tym w ciul. U mnie efektu nie było żadnego po wywaleniu klap. Mimo że po wyciagnieciu kolektora byl delikatnie przypocony.

Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    (osobowe) ALFA ROMEO Alfa 159 1.9 16V JTDM, -Sportwagon (110kW) (DT) (2005-2007)

Domyślnie

ja muszę coś zrobić bo z gniazd gdzie są klapy jest mokro i kopci w tym miejscu

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

a ktory masz kolektor?

Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto

Domyślnie

aluminiowy 2006 rok

- - - Updated - - -

trochę na mechanice się znam a po tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=L3tH7k8w03A myślę że dam radę tylko czy trzeba coś w komputerze i oprogramowaniu zmieniać i co zrobić z egr

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

zeby zdjąc kolektor musisz zdjąc rozrząd, pompe wtryskową i ogolnie kupe zabawy. EGR zaslepisz sam bez problemu ale wywali Ci blad silnika. Uszczelnienie kolektora i wywalenie klapek w przypadku plastikowego jest banalnie proste. W przypadku metalowego czyli prawdopodobnie Twojego konieczne jest zaspawywanie otworow po mechanizmie sterujacym klapki.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

EGR możesz wyczyścić lub zaślepić i wyłączyć programowo.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Sporo osób na forum usunęło klapy wirowe z kolektora i pisze, że nie odczuwa negatywnych skutków tego. Zacząłem na podstawie materiałów dostępnych w Internecie analizować co zmienia w pracy silnika usuniecie klap wirowych. Tutaj jest opis jak one działają. Przewińcie do miejsca działanie klap
    http://portal.promoto.eu/news/481-di...rmy_opel_cz_1_

Teraz jeśli usuniemy klapy wirowe to mamy sytuację że do cylindra wpada w niskim zakresie obrotów (klapy nie blokują dopływu powietrza do cylindra – bo ich nie ma) za dużo powietrza w stosunku do ilości paliwa. Czyli mamy skład mieszanki paliwowej zbyt ubogi (w paliwo).
    W kilku miejscach wyczytałem, że zbyt ubogi skład mieszanki paliwowej powoduje nadmierny wzrost temperatury podczas procesu spalania w cylindrze silnika. W konsekwencji tego co następuje. Kilka osób już pisało, że samochód nie ma takiej mocy w niższych obrotach.....dlaczego ?.... bo jest za mało paliwa w stosunku do powietrza. Wyższa temperatura w cylindrze i spalin na pewno źle wpływa na silnik a spaliny napędzają turbosprężarkę. Może dlatego mechanik, o którym pisałem wcześniej mówił o zużywających się wcześniej turbinach. Wiadomo i silniki i turbosprężarki mają swoją wytrzymałość z jakimś tam zapasem i dlatego pewnie efekty może od razu nie będą zauważalne.
    Według mnie jeżeli zdecydujemy się na usuniecie klap z kolektora powinniśmy zmodyfikować oprogramowanie sterownika silnika aby w niskim zakresie obrotów dostarczał do cylindra więcej paliwa. Skutek jednak tego będzie taki, że silnik będzie palił trochę więcej. Może taka modyfikacja odbywa się podczas programowego usuwania EGR-u. Wiele osób robiło kompleksowo klapy i EGR
    Nie jestem mechanikiem i tak sobie tylko analizuję to wszystko... ale oto wnioski do, których doszedłem.
    Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 06-02-2014 o 23:41

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Kolego, uboga mieszanka powoduje wzrost temperatury, ale w silnikach benzynowych, w silnikach diesla jest dokładnie na odwrót, im więcej paliwa tym wyższa temperatura spalin. Dlatego też diesle po mocnych chipach dymią na czarno, są podlewane dużą ilością ropy.

A co do kolegi co pytał o ciśnienie na listwie, w FESie sprawdzisz ciśnienie jakie daje pompa.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio