Ciao Alfaholicy,
akumulator chyba padł - nie wiem czy się całkowicie zasiarczył, czy uległ zniszczeniu termincznemu ze względu na technologię AGM i pracę w komorze silnika i bardzo wysokie temp. w DE w zeszłym roku.
W każdym razie napięcie spadło do 4V po kilku dniach od ostatniej przejażdżki.
Próbować go jeszcze podładować?
Zapytam na zaś - polecicie coś?
VARTA BLUE dynamic Starterbatterie
für Fahrzeuge mit Start-Stopp-Funktion, Batterie-Kapazität: 60Ah
Artikelnummer: 560500064D842
Continental Start-Stop Starterbatterie
Batterie-Kapazität: 60Ah
Artikelnummer: 2800012000280
EXIDE Start-Stop Starterbatterie
Artikelnummer: EL600
BOSCH S4 Starterbatterie
Artikelnummer: 0 092 S4E 050
nie zgaduj tylko zmierz, tym bardziej jak kilka dni później piszesz:
po dobiciu do 4V jakoś nie wróżę mu kariery dalszej. wymiana IMHO. Tylko upewnij się że masz cały czas dobre ładowanie i nie masz upływu prądu, żebyś zaś za miesiąc nie miał tych samych problemów
- - - Updated - - -
do żony Giulietty rok temu właśnie ten wsadziłem. czemu, był na stanie, nie robiłem wielkiego researchu.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Witam serdecznie, fabryczny akumulator wyzionął ducha (i tak wytrzymał długo) i szukam czegoś nowego. Fabryczny to Exide 12v 63ah 450a (en2-sae) heavy duty, teraz myślałem o czymś większym, wygląda na to, że zmieściłby się np. taki:
VARTA SILVER AGM 70AH 760A E39
Czy ktoś wkładał do tego silnika większy akumulator? Ewentualnie co innego polecicie?
Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 14-01-2020 o 20:42 Powód: Proszę pisać w istniejącym temacie o akumulatorach
Akumulatora AGM nie montuje się pod maską z uwagi na temperatury.
Ok, to już jakiś konkret, zatem jaki jest warty polecenia?
Ciąg dalszy mojej przygody z Vartą. Po około 15 dniach postuju i jednej krótkiej przejażdżce napięcie spadło do 4V. Akumulator wyciągnąłem z Auta, zaniosłem do piwnicy, naładowałem w około 30h. (parę godzi po ładowaniu ok. 13V).
Auto odpala, jeździ normalnie. Spróbuję jeszcze trochę pojeździć. Przy kolejnym rozładowaniu, przy kolejnych problemach kupię nowy.
zgodnie z propozycją ASO kupiłem CENTRA CL600, miodzio. Wrócił S&S zapala chętniej i tyle.
Alfaholicy, czy da się jakoś własnoręcznie skasować błędy? po odpięciu akumulatora i naładowaniu go prostownikiem, podpiąłem go ponownie ale niestety mam choinkę błędów - ESC, hill holder, wspomaganie kierownicy. Odpinałem i podpinałem ponownie ale efekt ten sam. Dłuższej trasy jeszcze nie robiłem, może wtedy znikną?