Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Mike to nie hipoteza tylko fakty -znajomy ktory ma q4 juz dwa razy wymienial sprzeglo i dwumas przy smiesznyh przeboegach (ok duzo zalezy tez jak sie jezdzi). W q4 naped bierze wszystko na klate, w przednionapedowce nadmiar momentu idzie w eter poprzez uslizg kol, obciazenia sa mniejsze.

Tutaj fragment artykulu, generalnie wydzwiek jest taki, ze warto doplacac ale to co opisalem powyzej jest potwierdzone:

'Trzeba pamiętać, że dodatkowe elementy, bez względu na konstrukcję układu przeniesienia napędu, ważą kilkadziesiąt kilogramów, a także zwiększają opory toczenia, więc ograniczają dynamikę pojazdu oraz podnoszą spalanie – w zależności od warunków zwykle o 0,5-1,5 l/100km. Podczas większych przeglądów przyjdzie zapłacić za wymianę oleju w mostach. Więcej będą kosztowały także wymiany ogumienia. Aby wykluczyć różnice w prędkościach obrotowych kół przednich i tylnych osi, które mogą prowadzić do powstawania niekorzystnych naprężeń w układnie napędowym, wszystkie koła muszą posiadać identyczny typ opon, najlepiej o zbliżonym stopniu zużycia. Rozmiar rozmiarem, a życie pokazuje, że średnice zewnętrzne ogumienia różnych nie zawsze są identyczne. Oczywiście drożej będzie także w przypadku poważniejszych awarii. Na szczęście napędy samochodów, które nie są katowane, w dobrej kondycji wytrzymują setki tysięcy kilometrów. Najszybciej kapitulują sprzęgła wiskotyczne - w niektórych modelach "żyją" przez ok. 100 tysięcy kilometrów, a ich wymiana uszczupli stan o ponad dwa tysiące złotych. Jeżeli zdecydujemy się na zakup „czteronapędowca”, warto mieć na uwadze, że nawet zwalnianie sprzęgła przy wysokich obrotach rzadko kiedy prowadzą do buksowania kół. Nadmierne siły obciążają przede wszystkim sprzęgło. W trosce o jego żywotność warto wyrobić sobie nawyk ruszania z minimalną ilością gazu oraz mocniejszego dociskania go po całkowitym zwolnieniu sprzęgła'

Zrodlo:
    www.autocentrum.pl/poradniki-dla-kierowcy/naped-na-cztery-kola-czy-warto-doplacac/strona-2/
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 07-05-2013 o 09:23

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomex_187
    Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km

Domyślnie

Cytat Napisał tomex_187 Zobacz post
    Witam ponownie gdzies po 2 miesiacach (praca, praca, praca) Wtedy sie zastanawialem czy 159, czy Mazda 6, a moze Accord... dzisiaj juz wiem i w niedziele ta lub przyszla planuje kupic 159, co o niej sadzicie, to jest wersja 200KM LUSSO ? nie wiem co znaczy LUSSO daje linka, obejrzyjcie, skomentujcie i pomozcie. Dodam tyle, ze to jest pierwszy wlasciciel i od A do Z w jednym serwisie Alfy byla serwisowana, co dla mnie jest ogromnym plusem. Nie spodziewajcie sie skor i navi, bo tu takich wersji prawie nie ma, a jak sa to za kolosalna kase. Niedziela zbliza sie wielkimi krokami, wiec czekam na wasze opinie. dzieki i pozdrawiam.
    http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/alf...=autouncle_web
    ]
    No i dupa dupa!!!! wczoraj poszla Alfa :/ :/ :/ teraz nim taka druga znajde tutaj to ja nie wiem ile minie :/ po prostu brak slow... :/

- - - Updated - - -

http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/alfa-romeo/159/19-jtd-16v-s/1662068?utm_source=autouncle_web
    A co na to panowie powiecie? co Wy na ten kolor...hmmm... no i 1.9 ma maly przebieg, to mysle, ze mozna jej chipa poprawic.. nie wiem sam...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

]
    No i dupa dupa!!!! wczoraj poszla Alfa :/ :/ :/ teraz nim taka druga znajde tutaj to ja nie wiem ile minie :/ po prostu brak slow... :/

- - - Updated - - -

http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/alf...=autouncle_web
    A co na to panowie powiecie? co Wy na ten kolor...hmmm... no i 1.9 ma maly przebieg, to mysle, ze mozna jej chipa poprawic.. nie wiem sam...
    Jedna rada- nie kupuj auta z silnikiem który niekoniecznie Ci pasuje, bo później będziesz sobie cały czas pluł w brodę. Poczekaj aż coś się pojawi.

A nie lepiej skoczyć np. do Krakowa i kupić w PL?

- - - Updated - - -

Ile w ogóle ta czerwona ma kosztować w przeliczeniu na PLN? Bo nie kumam tych cen

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    ONY, RDE, KR
    Auto
    AR 159,1.9 JTDM, V16, 2007,manual, Rosso Rubino

Domyślnie Alfa 159, 1.9 jtdm, 150KM, 2007, manual

Witam,

poszukuję Alfy 159
    Oto szczegółowe dane interesującego mnie modelu.

1. Alfa Romeo 159, sedan
    2. 1.9 jtdm

3. manualna skrzynia biegów

4. wersja 150KM

5. rocznik 2007

6. przebieg do ok 160.000 km

7. kolor preferowany czarny, srebrny, biały

8. preferowana brązowa skóra, przy ciemnym kolorze preferowana jasna tapicerka

9. samochód bezwypadkowy, bez usterek

9. cena ok 30.000 zł

Pozdrawiam

Paweł

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomex_187
    Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km

Domyślnie

w przeliczeniu prawie 80000zl, ale nie ma co przeliczac, w Danii nie moge sie poruszac samochodem na polskich tablicach, wiec tylko tu moge dokonac zakupu, niestety ;/
    1.9jtd 0-100 9.4
    2.4jtd 0-100 8.4sec....
    1.9jtd ubezpieczenie tansze i ekspolatacja.... juz sam mam wode z mozgu
    Ostatnio edytowane przez tomex_187 ; 04-05-2013 o 18:35

Topss
    Gość

Domyślnie

witam,
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C28828589.html

byłem, oglądałem i nie wiem co robić?
    Autko wizualnie "troszeczkę" odbiega od zdjęć w ogłoszeniu. Wszystkie elementy faktycznie oryginalne (sprawdzane miernikiem lakieru), ale na tylnych prawych drzwiach wgniotek z odpryskiem lakieru, a maska i przednia szyba cała w odpryskach jakby ktoś po budowie jeździł za wanną ze żwirem. W środku poza śladami zarysowań przy wtyku kluczyka, które są prawie w każdym egzemplarzu, porysowana jest kierownica - nie wiem co za niekontrolowane ruch miał właściciel auta. zauważyłem jeszcze pękniętą srebrną ramkę wokół mieszka przy dźwigni zmiany biegów ( ktoś mało umiejętnie chciał zajrzeć co kryje się pod mieszkiem, swoją drogą ciekawe po co? ) reszta w środku wydawałaby się ok, zadbana i nie zniszczona, zwłaszcza fotele. Dziwne jest także iż nie ma książki serwisowej. Nie potrafię zrozumieć jak ktoś mając taką furę nie ma książki. Czy to może wskazywać na inny przebieg. Obecny właściciel sprowadził autko z Włoch i jeździ nim od roku, niby przy 121 000 km wymieniał rozrząd i jest na FV. Bardzo proszę o opinie i doradzenie co robić. Może ktoś jest z okolic Radomia i mógłby podjechać ocenić auto na chłodno. Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

w przeliczeniu prawie 80000zl, ale nie ma co przeliczac, w Danii nie moge sie poruszac samochodem na polskich tablicach, wiec tylko tu moge dokonac zakupu, niestety ;/
    1.9jtd 0-100 9.4
    2.4jtd 0-100 8.4sec....
    1.9jtd ubezpieczenie tansze i ekspolatacja.... juz sam mam wode z mozgu
    Powiem tak - o ile w Polsce rozumiem kupowanie samochodów mocny i szybkich, to nie rozumiem kupowania takich aut w krajach rowerowych i skandynawskich. Wręcz rozumiem, że można jeździć po krajach skandynawskich Volvo S80 z silnikiem 1.6 110 KM i nie mieć z tym problemów. Nie byłem w tych krajach dłużej niż kilka dni, ale to mi wystarczyło, żeby wyciągnąć taki a nie inny wniosek.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Topss czytales opinie o tym komisie ? Jesli mnie pamiec nie myli to ktos pisal kilka strone wczesniej.
    Przetarcia, odryski na szybie, masce czy kierownicy swiadcza o tym ze ktos tym autem jezdzil i to sporo.
    Sprawdziles jak jezdzi, jak sie wkreca na obroty, jak odpala, jak sie ma turbo, termostat czy trzyma 90 poziom plynow i oleju, kulture pracy jednostki po odpaleniu, szyby, opony, czy nie ma drgan przy przyspieszeniu, czy nie cieknie z mostow napedowych, szpilki od kolektora wydechowego czy sa, czy chodzi listwa od klap wirowych, czy elektryka sprawna, podpiales kompa i posprawdzales korekty wtryskow, przebieg, jak jezdzi na hopkach czy nie stuka, stan dpf, egry i inne szmery bajery ? Czy tylko wizualnie ogladales ? Bez ww ciezko cokolwiek powiedzec. Ksiazka serwisowa byc powinna.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 04-05-2013 o 19:33

Użytkownik Pirat drogowy Avatar piotrekkr
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    była: 159 1.9 jtdm Cinsoft, rocznik 2007, jest: Lex IS 250 2007

Domyślnie

Cytat Napisał Topss Zobacz post
    Autko wizualnie "troszeczkę" odbiega od zdjęć w ogłoszeniu. Wszystkie elementy faktycznie oryginalne (sprawdzane miernikiem lakieru), ale na tylnych prawych drzwiach wgniotek z odpryskiem lakieru, a maska i przednia szyba cała w odpryskach jakby ktoś po budowie jeździł za wanną ze żwirem. W środku poza śladami zarysowań przy wtyku kluczyka, które są prawie w każdym egzemplarzu, porysowana jest kierownica - nie wiem co za niekontrolowane ruch miał właściciel auta. zauważyłem jeszcze pękniętą srebrną ramkę wokół mieszka przy dźwigni zmiany biegów ( ktoś mało umiejętnie chciał zajrzeć co kryje się pod mieszkiem, swoją drogą ciekawe po co? ) reszta w środku wydawałaby się ok, zadbana i nie zniszczona, zwłaszcza fotele. Dziwne jest także iż nie ma książki serwisowej. Nie potrafię zrozumieć jak ktoś mając taką furę nie ma książki. Czy to może wskazywać na inny przebieg. Obecny właściciel sprowadził autko z Włoch i jeździ nim od roku, niby przy 121 000 km wymieniał rozrząd i jest na FV. Bardzo proszę o opinie i doradzenie co robić. Może ktoś jest z okolic Radomia i mógłby podjechać ocenić auto na chłodno. Pozdrawiam
    Kształt przodu i typ lakieru w 159 powoduje, że maska jest mocno narażona na odpryski, więc tym bym się bardzo nie przejmował, choć wiadomo wizualnie może szpecić. Komis ten parę miesięcy temu zasłynął na forum z ogłoszenia o bezwypadkowej 159, która okazała się tłuczona w przód i to dość solidnie, więc zaleca się dokładne sprawdzanie aut z tego źródła. W tym przypadku skoro mówisz, że lakier oryginalny to skupić się trzeba na przebiegu (spróbuj się coś dowiedzieć po VINie w odpowiednim dziale). Trzeba Ci wiedzieć, że Q4 to bardzo droga w utrzymaniu opcja jeśli trafi się na zaniedbany egzemplarz.

Topss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Topss czytales opinie o tym komisie ? Jesli mnie pamiec nie myli to ktos pisal kilka strone wczesniej.
    Przetarcia, odryski na szybie, masce czy kierownicy swiadcza o tym ze ktos tym autem jezdzil i to sporo.
    Sprawdziles jak jezdzi, jak sie wkreca na obroty, jak odpala, jak sie ma turbo, termostat czy trzyma 90 poziom plynow i oleju, kulture pracy jednostki po odpaleniu, szyby, opony, czy nie ma drgan przy przyspieszeniu, czy nie cieknie z mostow napedowych, szpilki od kolektora wydechowego czy sa, czy chodzi listwa od klap wirowych, czy elektryka sprawna, podpiales kompa i posprawdzales korekty wtryskow, przebieg, jak jezdzi na hopkach czy nie stuka, stan dpf, egry i inne szmery bajery ? Czy tylko wizualnie ogladales ? Bez ww ciezko cokolwiek powiedzec. Ksiazka serwisowa byc powinna.
    właśnie o dziwo środek jest naprawdę bardzo zadbany, tylko ta maska.... Szyby wszystkie ok, tak jak pisałem na wszystkich blachach lakier oryginał, odpala bardzo dobrze. przed finalnym zakupem na pewno będzie przegląd w serwisie gdzie wszystko się dokładnie sprawdzi włącznie z podpięciem pod kompa. w czasie jazdy wszystko ok. Sprzedawca zarzeka się że można w każdym ASO sprawdzić jest auta pewien. Auto będzie na FV z wpisanym przebiegiem. Stronę wcześniej ja prosiłem o opinie, ale wtedy nie widziałem jeszcze auta w realu.